menu

Hier kun je zien welke berichten Remco als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Boodschapper, De - Kader Abdolah (2008)

Alternatieve titel: De Boodschapper: Een Vertelling

3,0
Geduldig als de gieren stond hij al een paar jaar zijn kans af te wachten, ‘De Boodschapper’ van Kader Adolah. In de warmte van het afgelopen weekend waagde ik de sprong en las, verwonderde en verveelde me tegelijkertijd. Abdolah schrijft, hoewel dit het enige boek is dat ik van hem las, wat staccato-achtig. In de roman, die als verteller de kroniekschrijver van Mohammad’s leven aan het woord laat, volg je als lezer het leven van Mohammad. Het voelt als een biografie, hoewel het me niet geheel duidelijk is of ik het ook als zodanig mag lezen. Wat is ‘geschiedkundig’ waar en waar betreft het fictie? Ik heb het voor mezelf in het midden gelaten, dat leek me het veiligst. De Mohammad waar ik hier kennis mee maakte is deels een man met dromen, een visie en een missie! Een man die in eerste instantie opkeek tegen de monotheïstische religies in zijn omgeving, Zoroaster; Perzen, de Joden en de Christenen. In tegenstelling tot zijn Arabische stammenomgeving, geloven met 1 boek, 1 god en zonder afgoden! Ontwikkelde buren naast de Arabische, in zijn ogen minder ontwikkelde gemeenschap. Een gemeenschap waarin vrouwen en slaven derderangs burgers waren en waarin op de heiligste plek in Mekka ‘ de Kaäba stenen goden werden verafgood. In een mix van plan en ontvangen profetieën probeert hij zijn volk te overtuigen Allah, de enige god, te volgen.
Op zich boeide me dit verhaal, ik kende het eigenlijk helemaal niet. Ik bleef nieuwsgierig naar de ontwikkelingen, de afloop. Daarnaast irriteerde de beste man me vaak meer dan dat ik met hem sympathiseerde. Zijn drive om zijn gemeenschap geciviliseerder te maken, gelijkwaardigheid van man en vrouw, onvrijwillige slavernij (als vrijwillige al bestaat), werd overschaduwd door zijn egoïsme, opportunisme en later zelfs zijn wreedheid en ‘narcisme’. Waar Jezus vaak bijna irritant zelfopofferend en pacifistisch op het naïeve af kan zijn wordt Mohammad beschreven als een man van vlees en bloed die zich werkelijk aan god noch gebod lijkt te storen! Je zou zeggen: ‘literair een aantrekkelijkere protagonist dan de wat ééndimensionale Jezus van Nazareth maar zo voelde het bij mij in ieder geval niet.
Daarnaast is de schrijfstijl van Kader Abdolah voor mij als een rit in een auto met motorproblemen, de rit en omgeving was interessant maar het horten en stoten van de auto zorgde er bij mij voor dat ik me niet volledig op de omgeving kon focussen! Ben ik dan nu negatief over ‘De Boodschapper’? Nee, ik zou graag nog meer over de geschiedenis van de Islam en het ontstaan van de Koran willen lezen. Nu nog op zoek naar een vertelkunstenaar die er voor mij een TGV-rit van kan maken!

Catching Fire - Suzanne Collins (2009)

Alternatieve titel: Vlammen

3,0
Aardig om te lezen, het begin wat traag en langerekt. Eigenlijk pasde laatste 100 pagina's pakkend. De schrijfster weet het gebruik van de cliffhanger goed te benutten..... Toch namelijk geinteresseerd in het volgende deel.

Fault in Our Stars, The - John Green (2012)

Alternatieve titel: Een Weeffout in Onze Sterren

5,0
Wat een prachtig jeugdboek. Binnenkort komt de film uit waardoor ik op de trailer stuitte.... De trailer sprak me aan en omdat ik een min of meer ongeschreven regel volg altijd eerst een boek te lezen alvorens de bios te bezoeken besloten het boek aan te schaffen..... Ik ben niet teleurgesteld, een mooi verhaal, prachtige levensles(sen). Wat kunnen sommige personages je je onder de huid kruipen! Hoe fijn om ze te leren kennen en wat doet het pijn ze te verliezen..... Wat een mooi mannetje is Gus.... Een talent in het geven van liefde/vriendschap!

Find Me - André Aciman (2019)

Alternatieve titel: Vind Me

2,0
Find me- André Aciman

Wat had ik me verheugd op dit boek! Zo gauw het verkrijgbaar was snelde ik mijzelf naar Paagman om, in dit geval de Engelse uitgave, direct te bemachtigen.
Het zal oktober geweest zijn en blijkens uit dit schrijven duurde het tot vandaag dat ik het uitlas.
‘Call me by Your name’ prijkt al sinds ik het las (2007) bovenaan mijn lijst van meest favoriete boek! Ik was en ben weg van de tekst, het verhaal. Elio en Olivier, Italië... de eerste liefde, hunkering en verlies en de mijmering aan wat ooit zo mooi mocht zijn. Echte romantiek doet altijd pijn, snijdt in je ziel.

Hoe anders was dat in dit boek. In plaats van een onstilbare leeshonger, een schrokken van de pagina’s was het werken geblazen. Ieder ‘hapje’ kostte energie en nergens, nee echt nergens, smaakte het naar meer. Waar bleven de mooie zinnen, de reflecties op het leven en de liefde? Wat was er van die prachtige vader over? Was de man waarmee het verhaal begon werkelijk dezelfde persoon? Ik hoopte dat nadat ik me door de oppervlakkige schrijverij over de vader me aan Elio kon laven. Maar niets, helemaal niets gebeurde er!
Ook bij Olivier bleef het vlak, leeg en weinig zeggend!
Hoe kan het dat personages die zo tot leven hadden kunnen komen in het eerste werk zo dun, zo magertjes werden neergezet in dit boek?
Wat maakte dat dit verhaal verteld moest worden? Ik heb er het antwoord niet op.
Het zou bijna een schaduw werpen op mijn zo geliefde ‘Call me by Your name’. Een boek zo prachtig dat het eigenlijk ook niet anders kon zijn dan dat ‘Find me’ er slechts in de schaduw van kon staan!

Grand Hotel Europa - Ilja Leonard Pfeijffer (2018)

4,0
Met Grand Hotel Europa vertelt Pfeiffer het verhaal van zijn ‘gesneuvelde’ liefde met Clio. Hij doet dit vanuit een lokatie in Italie waar hij is neergestreken na het stuklopen van deze relatie. Hij verblijft in Grand Hotel Europa, een vergane gloriehotel dat parallellen vertoont met het echte continent Europa, veel geschiedenis, herinneringen en bewoners die daarin zijn blijven steken. Net als wij Europeanen ons houvast zoeken in onze geschiedenis. Naast de verhaallijn over zijn relatie volgen we tevens het verhaal van migratie. De geaccepteerde migratie naar ons continent van het toerisme dat ons continent inmiddels overspoelt als een sprinkhanenplaag, daarnaast de migratie van de (economische/politiek) vluchteling waarvan we vinden dat deze ons overspoelt! Ook onze eigen ‘reishonger’, goedkope vliegtickets en ons kuddegedrag om allen dezelfde hotspots of in sommige gevallen quasi onontdekte plekken en zg authentieke ervaringen op te doen worden smakelijk beschreven. De destructie van het hotel door een rijke Chinees loopt parallel met de invasie van de nieuwe Chinese toerist die ons continent bezoeken voor de ‘echte’ Europese ervaring. Het is prachtig om te lezen hoe toerisme ervoor zorgt dat het ‘echte’ leven uit onze historische binnensteden wordt gedrukt en hen maakt tot pretparken van de bezoeker.
Naast deze verhaallijnen verweeft Pfeiffer nog een zoektocht naar een verloren Caravaggio à la Dan Brown!
De pil is voor mij een feest van herkenning, Italië, Amsterdam, Venetië, Caravaggio en mijn eigen liefde voor Europa, haar kunst, cultuur en diversiteit! Pfeiffer wist mij te boeien als verteller, filosoof, classicus, (kunst)historicus en weet dit te doen in prachtige krullerige zinnen!
Wat mij betreft een prijswaardig stuk proza!

Great Believers, The - Rebecca Makkai (2018)

Alternatieve titel: Een Stralende Toekomst

4,5
Wat een boek! Prachtig.....
Het was voor mij lang geleden sinds ik mijn nachtrust opgaf om een boek uit te lezen maar bij mijn eerste boek van 2020 geschiedde het!
De hoofdlijn van deze roman grijpt terug op de ‘Aidscrisis’ in de VS in de jaren ‘80! Een ramp voor een hele generatie van voornamelijk homoseksuele mannen! De epidemie houdt zo ernstig huis onder deze groep dat in ongeveer 10 jaar tijd een hele generatie is weggevaagd! Stel je voor! Een hele generatie!!! Verlies, dood, ziekte, angst en een wegkijkende overheid.
Makkai vertelt dit tragische verhaal via twee hoofdpersonages, Yale, een homoseksuele jongeman en Fiona de zus van één van zijn beste vrienden.
Het boek start met de dood van Nico, Fiona’s broer. Vervolgens alterneert het tussen grofweg 1988 en 2015. Chigago en Parijs.
Fiona, beschadigd door al haar verlies, broer en vriendengroep is beschadigd uit de strijd gekomen. Die schade heeft ervoor gezorgd dat ze het contact met haar dochter is verloren......
Naast deze twee hoofdverhalen zit nog een verhaallijn over de tante van Fiona die in de jaren voor en na WOII in Parijs woonde en door het lot van de oorlog eenzelfde groot vriendenverlies leed. Een oorlog die een hele generatie jongemannen noodlottig werd.

Ik wil verder niet te veel uitwijden over het boek, het risico ‘spoilers’ te begaan wil ik niet riskeren.
Zelf groeide ik op in de jaren 80! Mijn geluk lag in het feit dat ik nog te jong was om slachtoffer te worden van de epidemie. Wat ik me wel besef is dat ook ik een enorme angst had.... in mijn ontwikkeling van puber naar adolescent was sex een reële doodsbedreiging. In het begin wisten we niet eens hoe je kon worden besmet. Later werd sex een risico, condooms een must en een ongelukje een enorme stressfactor. De test bleef een doodsvonnis, behandelingen inadequaat en het de uitslag liet een week of meer op zich wachten.
Dit boek bracht mij terug naar mijn jeugd.... en als ik het er met mijn generatie over heb zijn we allen nog steeds getekend door wat er toen speelde......
Wat een boek! Mijn nummer 1 van 2020!!

Hunger Games, The - Suzanne Collins (2008)

Alternatieve titel: De Hongerspelen

4,0
Lekker lezende tiener pageturner. Interessant concept, hoewel ik begrijp dat het nogal wat weg heeft van Battle Royale.
Absoluut het lezen waard, zeker geen hoogvlieger!

I'll Give You the Sun - Jandy Nelson (2014)

Alternatieve titel: Ik Geef Je de Zon

Wat een verrassing was dit boek voor mij! In 'ik geef je de zon' van Jandy Nelson wordt in alternerende hoofdstukken het levensverhaal verteld door de ogen van tweelingbroer en zus Noah en Jude! De twee waren ooit onafscheidelijk totdat iets hun levens scheidt! In ongelooflijk prachtig proza vertelt Nelson hun verhaal. Zinnen die raken, soms op je inhakken..... ik wil nog wel eens ezelsoren vouwen in boeken met mooie passages..... in dit boek ben ik daarmee opgehouden, simpelweg omdat bijna iedere bladzijde wel iets had dat me beetpakte!

Immortalists, The - Chloe Benjamin (2018)

Alternatieve titel: De Onsterfelijken

4,5
Wat een prachtig verhaal! Vanaf de eerste bladzijde en eigenlijk al vanaf de kaft had Benjamin me in haar greep! Heel soms voelt een boek bijna als voor jou geschreven, de onsterfelijken is dat voor mij! Simon, Klara, Daniël en Varya zijn broers en zussen. In hun kindertijd bezoeken ze een waarzegster die hen afzonderlijk hun sterfdatum voorspelt! Deze voorspelling vormt ieder kind afzonderlijk en vormt de rode draad in hun levens. Het boek beslaat vier delen, ieder deel voor een kind, in chronologische volgorde. Benjamin verstaat de kunst om je te laten houden van elk van de karakters hetgeen het afscheid iedere keer zo schurend maakt! Is het de voorspelling of is het de selffulfilling prophecy? Wat doet de angst om te sterven, te weten wanneer klaar bent met het leven? Drink je met volle teugen of loop je op eieren? De relaties tussen de broers en zussen knettert van liefde, boosheid, angst, verlies! Is de lengte van het leven je belangrijkste cadeau of is het dat leven zelf ongeacht de duur! Voor ons allemaal geldt: er komt een datum dat we sterven, vergeet niet NU te leven!
Ik wil niet teveel uitwijden maar wil je adviseren om te lezen, te voelen! Én wees zuinig op je broer of zus, hun levens zijn kostbare bezittingen in die van onszelf!

Nachtblauw - Simone van der Vlugt (2016)

2,5
Ik kocht deze als dwarsligger op Schiphol. Wanneer ik reis probeer ik de wat zwaardere literatuur af te wisselen met wat luchtiger werk. Ook ik las 'Rode Sneeuw in december' en was hier best over te spreken. 'Nachtblauw' is echter niet veel meer dan een driestuiverroman. Jammer want met de steden Alkmaar,Amsterdam, Leiden en Delft, de schilders Vermeer en Rembrandt was echt meer mogelijk geweest!

On Chesil Beach - Ian McEwan (2007)

Alternatieve titel: Aan Chesil Beach

4,0
Erg genoten van deze McEwan. Zo mooi om in de hoofden van de hoofdpersonages de worsteling te ervaren. Een worsteling die voor een groot deel ligt in de angst om jezelf en je verlangens en kwetsbaarheid aan de ander te durven laten zien.

Otto Montagne, Le - Paolo Cognetti (2016)

Alternatieve titel: De Acht Bergen

4,0
In le otto montagne neemt Cognetti de lezer mee naar een doorgaans onbekender italië, de bergen. Hij beschrijft mooi hoe de bergen heimwee veroorzaken in het gezin van Pietro. Prachtig om te lezen hoe hij de relatie beschrijft van vader en zoon, zoon en moeder. De liefde van beide ouders naar Pietro is tussen de regels door te voelen. Daarnaast speelt de liefde voor de bergen, de verschillende berglandschappen en de liefde voor een vriendschap. Hoewel ik nooit echt in de bergen heb doorgebracht, buiten skiën, werd ook ik verliefd op het landschap, de tochten. Het iedere keer weer terugkeren naar een bepaalde plek, het verlangen en er thuis horen, voor mij heel herkenbaar! En wat een mooie vriendschap. Zeker het lezen waard!

Rosie Effect, The - Graeme Simsion (2014)

Alternatieve titel: Het Rosie Effect

3,0
Het vervolg op een boek dat al weinig diepgang bezat maar zeker vermakelijk was. Dit is dat veel minder.... kostte me nog best moeite het uit te lezen, zeker geen aanrader!

Sei il Mio Tesoro - Niccolò Ammaniti en Antonio Manzini (2005)

Alternatieve titel: Jij Bent Mijn Schat

3,0
Remco schreef:
Geinig verhaaltje.... leuk idee hoewel een tikkeltje cartoonesk!

Sense of an Ending, The - Julian Barnes (2011)

Alternatieve titel: Alsof Het Voorbij Is

2,5
In ‘Sense of an ending’, ‘Alsof het voorbij is’ schrijft Barnes over het leven en vooral de herinneringen van Tony. Het boek is verdeeld in twee delen, het verleden en het heden. De herinneringen van Tony zijn gekleurd en vervormd. Stroken zijn herinneringen met ‘de waarheid’? Hoewel Barnes de Man Booker Price ontving voor dit werk en het concept me aanspreekt, stelt de uitvoering mij iets teleur! De karakters blijven vlak, de hoofdpersoon incluis! Geen straf om te lezen maar wat mij betreft geen hemelverheffende literatuur!

Seven Sisters, The - Lucinda Riley (2014)

Alternatieve titel: De Zeven Zussen

2,5
Een hype in Nederland en waarschijnlijk wereldwijd, ‘De zeven zussen’ serie van Lucinda Riley.
In mijn omgeving lazen een aantal dames er lustig op los in deze inmiddels zeer populaire reeks, wat trok hen nou zo? Afgelopen week dook ik er ook maar eens in, onderweg naar Madrid was het uitgelezen moment om slechts met alleen mijn e-reader op zak de tijd te doden op luchthavens en in vliegtuig. Het verhaal over zeven geadopteerde zussen, hun steenrijke adoptievader en de uiteindelijke zoektocht naar hun roots. Boek 1 is gewijd aan de ‘eerste zuster’ Maia. In dit verhaal wordt de lezer meegenomen naar Rio, Brazilië begin 20e eeuw en heden. Het decor voor het grootste deel van het verhaal is de totstandkoming van het immense beeld van Christus Salvatore dat tot op de dag van vandaag boven de stad zijn prominente plek inneemt. In dit verhaal is de geschiedenis van dit beeld aan enkele fictieve en niet-fictieve geromantiseerde karakters gekoppeld. Het boek leest als een trein en wordt nergens echt gecompliceerd. De zussen en hun extreem rijke, inmiddels overleden adoptief vader, zijn voor de lezer zeer dunnetjes neergezet. Hoewel er gesuggereerd wordt dat ze een zeer liefdevolle en gelukkige tijd met elkaar hebben gehad lijken ze elkaar eigenlijk niet echt te kennen. Het verbaasde mij dat in een ‘hecht en veilig, liefdevol nest’ er nooit vragen aan elkaar lijken te zijn gesteld! Oprechte liefde voor een ander zit voor mijn gevoel juist in de interesse in die ander, zijn of haar gedachtes, dromen, gevoelens en vooral ook drijfveren. Hier echter blijken schoonheid, rijkdom, individueel succes en mysterieuze liefdes en verlangens de boventoon te voeren! Het komt op mij onwerkelijk en oppervlakkig over! Het maakt me een beetje bang zelfs! Bang voor de kinderlijke persoonlijkheden en die hiermee soms tenenkrommende gedragingen van de hoofdpersonages. Het leven wordt in simpele emoties be- en geleefd. De dames en heren worden gestereotypeerd op een wijze waarvan ik hoopte dat we dat station anno 2019 wel zouden zijn gepasseerd. Er lijkt nergens een gelijkwaardige relatie te worden aangegaan en overal wordt een ‘spel’ gespeeld zonder eigenlijk goed te begrijpen wat er aan ten grondslag ligt. ‘Puberale’ maniertjes, aantrekken en afstoten..... Onuitgesproken gevoelens van verliefdheid, verdriet of jaloezie die nergens aan ten grondslag lijken te liggen maar die wel in gedrag worden geuit. Gedrag waar iedereen ook nog mee weg lijkt te komen zonder dat hier vragen over worden gesteld!
Bij mij rijst de vraag wat de meeste dames zo boeit in dit/deze vertelwijze..... De prins, de rijkdom, de man of vader die nooit doorvraagt? Is geld en zogenaamde schoonheid zonder kritiek nu echt het meest strevenswaardige doel in het leven?
Ik hoop op wat meer inhoud en innerlijke verrijking. Wat boek betreft moet je dat hier dus niet verwachten, het is de gemakkelijke snack onder de romans. Fastfoodliteratuur, soms lekker op z’n tijd maar zonder echte voldoening. Ontspannend tijdverdrijf voor zwembad, vliegtuig etc. De vraag is echter: ‘ Neem ik nog een hapje uit de uitgestalde zussenvitrine of loop ik door?’

Vaslav - Arthur Japin (2010)

3,5
Arthur Japin kan schijven, zoveel is wel duidelijk. De zinnen en de taal zijn mooi gecomponeerd en het, overigens waargebeurde verhaal, boeit. Toch is er niet echt een moment in het boek waarbij ik echt het verhaal werd ingezogen. Het verhaal wordt verteld door 3 belangrijke figuren uit het leven van Vaslav, een fenomenale danser uit het begin van de twintigste eeuw. De eerste verteller, Peter is zijn "persoonlijk verzorger", de tweede persoon, Sergej is zijn protégé, producent en oud-geliefde en de derde zijn inmiddels huidige partner en vrouw, Romola.
Hoewel ik had verwacht Vaslav goed te leren kennen door juist deze wijze van belichting door drie verschillende belangrijke figuren uit zijn leven, heb ik het gevoel dat ik zelfs bij het sluiten van het boek nog steeds niet goed weet wie Vaslav precies was, wat er nu daadwerkelijk met hem gebeurde en hoe dat moet zijn geweest in die tijd.
De eerste verteller, Peter vind ik zelf de minst boeiende en hoewel ik had verwacht juist bij zijn ex-geliefde, Sergej, een mooie inkijk te krijgen was het meest tot de verbeelding sprekende vertelling het deel van Romola. Op zich knap dat ik juist in dit deel sympathie kreeg voor haar ondanks het feit dat de eerste vertellers in hun deel daar weinig aanleiding voor hadden gegeven.
Ik heb met veel plezier gelezen echter had ik van Japin toch meer uitdieping van de karakters verwacht. Het bleek voor mij een een boek waarbij de karakter van Vaslav me niet helderder werd.

Wees Onzichtbaar - Murat Isik (2017)

3,5
In etappes las ik Murat Isik’s ‘Wees Onzichtbaar’. Ik had het al vrij lang uitgesteld, jaren ‘80 Bijlmer, een gastarbeidergezin. Het voelde wat zwaar en beklemmend. Zelf groeide ik op in de jaren 80 onder de rook van Rotterdam. Mijn klas was gemengd, tegenwoordig zouden ze het een ‘zwarte school’ noemen. Een scholengemeenschap met een forse MAVO afdeling en een piepklein gym/atheneum. Vanaf jongs af aan wist ik dat ik er weg wilde, studeren, ontsnappen aan de troosteloosheid van Rotterdam, de beklemmendheid van de Zuid-Hollandse eilanden. Het verhaal van Isik bracht me deels terug, ook naar de Bijlmer waar ik in de jaren 2006-2008 inmiddels als arts deels werkte. Het boek greep me, het verhaal voerde me mee. Het lukte Isik om me te blijven boeien. Soms hoopte ik dat de hoofdpersonage Metin het eens zou lukken om voor zichzelf op te komen, Zijn kop uit te steken. Tegelijk snapte ik zijn doel, hij moest onzichtbaar blijven om zijn doel, de universiteit, te halen. Kop onder het maaiveld, niet klagen maar dragen. Het boek is het lezen meer dan waard. Een puntje van kritiek zijn de hoofdstukken die soms meer neigen als korte verhaaltjes dan als onderdeel van deze coming of age roman!