menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Remco. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020, augustus 2020, september 2020, oktober 2020, november 2020, december 2020, januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021

Find Me - André Aciman (2019) 2,0

Alternatieve titel: Vind Me, 16 januari 2020, 00:58 uur

Find me- André Aciman

Wat had ik me verheugd op dit boek! Zo gauw het verkrijgbaar was snelde ik mijzelf naar Paagman om, in dit geval de Engelse uitgave, direct te bemachtigen.
Het zal oktober geweest zijn en blijkens uit dit schrijven duurde het tot vandaag dat ik het uitlas.
‘Call me by Your name’ prijkt al sinds ik het las (2007) bovenaan mijn lijst van meest favoriete boek! Ik was en ben weg van de tekst, het verhaal. Elio en Olivier, Italië... de eerste liefde, hunkering en verlies en de mijmering aan wat ooit zo mooi mocht zijn. Echte romantiek doet altijd pijn, snijdt in je ziel.

Hoe anders was dat in dit boek. In plaats van een onstilbare leeshonger, een schrokken van de pagina’s was het werken geblazen. Ieder ‘hapje’ kostte energie en nergens, nee echt nergens, smaakte het naar meer. Waar bleven de mooie zinnen, de reflecties op het leven en de liefde? Wat was er van die prachtige vader over? Was de man waarmee het verhaal begon werkelijk dezelfde persoon? Ik hoopte dat nadat ik me door de oppervlakkige schrijverij over de vader me aan Elio kon laven. Maar niets, helemaal niets gebeurde er!
Ook bij Olivier bleef het vlak, leeg en weinig zeggend!
Hoe kan het dat personages die zo tot leven hadden kunnen komen in het eerste werk zo dun, zo magertjes werden neergezet in dit boek?
Wat maakte dat dit verhaal verteld moest worden? Ik heb er het antwoord niet op.
Het zou bijna een schaduw werpen op mijn zo geliefde ‘Call me by Your name’. Een boek zo prachtig dat het eigenlijk ook niet anders kon zijn dan dat ‘Find me’ er slechts in de schaduw van kon staan!

» details   » naar bericht  » reageer  

Great Believers, The - Rebecca Makkai (2018) 4,5

Alternatieve titel: Een Stralende Toekomst, 13 januari 2020, 00:42 uur

Wat een boek! Prachtig.....
Het was voor mij lang geleden sinds ik mijn nachtrust opgaf om een boek uit te lezen maar bij mijn eerste boek van 2020 geschiedde het!
De hoofdlijn van deze roman grijpt terug op de ‘Aidscrisis’ in de VS in de jaren ‘80! Een ramp voor een hele generatie van voornamelijk homoseksuele mannen! De epidemie houdt zo ernstig huis onder deze groep dat in ongeveer 10 jaar tijd een hele generatie is weggevaagd! Stel je voor! Een hele generatie!!! Verlies, dood, ziekte, angst en een wegkijkende overheid.
Makkai vertelt dit tragische verhaal via twee hoofdpersonages, Yale, een homoseksuele jongeman en Fiona de zus van één van zijn beste vrienden.
Het boek start met de dood van Nico, Fiona’s broer. Vervolgens alterneert het tussen grofweg 1988 en 2015. Chigago en Parijs.
Fiona, beschadigd door al haar verlies, broer en vriendengroep is beschadigd uit de strijd gekomen. Die schade heeft ervoor gezorgd dat ze het contact met haar dochter is verloren......
Naast deze twee hoofdverhalen zit nog een verhaallijn over de tante van Fiona die in de jaren voor en na WOII in Parijs woonde en door het lot van de oorlog eenzelfde groot vriendenverlies leed. Een oorlog die een hele generatie jongemannen noodlottig werd.

Ik wil verder niet te veel uitwijden over het boek, het risico ‘spoilers’ te begaan wil ik niet riskeren.
Zelf groeide ik op in de jaren 80! Mijn geluk lag in het feit dat ik nog te jong was om slachtoffer te worden van de epidemie. Wat ik me wel besef is dat ook ik een enorme angst had.... in mijn ontwikkeling van puber naar adolescent was sex een reële doodsbedreiging. In het begin wisten we niet eens hoe je kon worden besmet. Later werd sex een risico, condooms een must en een ongelukje een enorme stressfactor. De test bleef een doodsvonnis, behandelingen inadequaat en het de uitslag liet een week of meer op zich wachten.
Dit boek bracht mij terug naar mijn jeugd.... en als ik het er met mijn generatie over heb zijn we allen nog steeds getekend door wat er toen speelde......
Wat een boek! Mijn nummer 1 van 2020!!

» details   » naar bericht  » reageer