menu

Hier kun je zien welke berichten Demoniac als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

It - Stephen King (1986)

Alternatieve titel: Het

4,5
Ik had de verfilming al gezien en nu dan ook het boek gelezen. De verkorte versie, maar ik heb nergens het gevoel gehad dat ik iets miste of dat er te snel door het verhaal geraasd werd. Natuurlijk wordt hier ook op gelet met het inkorten.

Mooi verhaal, maar dat had ik gezien de prima film ook verwacht. De gebeurtenissen in het heden en verleden wisselen elkaar af en vullen elkaar prima aan. Nutteloos lijkende dingen worden later weer aangehaald en dan blijkt het toch een betekenis te hebben. Leukste personage was Ben vond ik. Zijn gevoelens waren erg boeiend en ik kon me het best in hem inleven. Bill was iets te perfect, terwijl ik in mijn hoofd een voorstelling had van hem als een enorme loser. Minpuntjes waren er ook. 'Het' wordt door de vriendengroep als spin gezien, maar ik ben eigenlijk nieuwsgierig naar zijn ware gedaante. Dat is niet naar voren gekomen volgens mij. Ook waren de gevechten met 'Het' een beetje vaag.

Stand, The - Stephen King (1978)

Alternatieve titel: De Beproeving

4,5
Een behoorlijk dik boek vind ik en heb er ook een aardig poosje over gedaan. Niet omdat het niet leuk was, maar ik lees nou eenmaal niet zo heel erg veel per keer.

Een heel sterk punt vind ik dat er een heleboel personages in voorkomen met een grote rol, terwijl ik geen probleem had om ze uit elkaar te houden; ook al zijn ze honderd bladzijdes niet besproken, toch wist ik vrijwel direct weer over wie het ging. Omdat je in je hoofd dan een beeld vormt van de situaties en mensen kon ik me steeds gemakkelijk inleven in de personages. De schrijfstijl (gedachtes e.d.) is ook aangepast per persoon.

Heel mooi verhaal, dat zich in een vrij korte periode afspeelt en een rustige opbouw kent. Daardoor is er veel tijd om je goed in ieder personage in te leven. Net als veel anderen vond ik de climax een klein beetje tegenvallen. Binnenkort de mini-serie eens gaan kijken.