menu

Hier kun je zien welke berichten aslan als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Hoe Durven Ze? - Peter Mertens (2011)

5,0
Dit boek leest als een vlotte thriller!!
En het is een waardevol boek. Een duidelijke analyse van de crisis met oorzaken en waterdichte cijfers. Een belangrijk boek voor al wie van onze planeet houdt en van de mensen die erop leven. Voor al wie zich zorgen maakt over of begaan is met de onherstelbare schade die mens en natuur wordt aangedaan ten voordele van het winstbejag van een überklasse die nauwelijks 1% van de mensheid uitmaakt en die nergens voor terugdeinst. Voor al wie komaf wil maken met de Europese plutocratie die onze democratie (of wat er voorlopig nog van overblijft) en de nationale soevereiniteit van de Europese staten verder afbouwt en verwoest. Voor al wie het debat wil of durft aan te gaan voor een rechtvaardigere wereld, waarin niet het grote kapitaal maar de behoeften van de mensen de te bewandelen weg bepaalt.
Dit boek levert een stem tegen de Draghi's en de lobbyisten die meer en meer de wetten bepalen, in het voordeel van de banken, de multinationals, de Griekse reders, BusinessEurope... Tegen traditionele en minder traditionele politieke partijen die hier niet tegenin willen gaan en ons doen geloven dat de huidige weg de enige weg is. Tegen de neoliberale uitbuiting en de verdere sociale afbraak.
En voor een herverdeling van de rijkdom. Laat degenen die de crisis veroorzaakt hebben er zelf voor opdraaien! Voor een duurzame industrie met werk voor iedereen. Waarin jongeren een volwaaardige baan krijgen, en ouderen een waardig pensioen. Met genoeg vrijetijd. Voor gegarandeerde basisrechten zoals onderwijs en huisvesting. Voor een toekomst met minder stress, waar een goede gezondheidszorg belangrijk is. Voor een evenwichtig en solidair Europa. Voor gelijkheid tussen man en vrouw...
Dit boek biedt naast een nauwkeurige crisisanalyse dus ook een richting die kan bewandelt worden, ditmaal niet ten voordele van de atlijd weer opnieuw bevoordeelde superrijken, maar ten voordele van de grote middenklasse, de minder begoeden, de jongeren, studenten, gepensioneerden, arbeiders, enz.
Met een voorwoord van Dimitri Verhulst, dat eerder een samenvatting dan een inleiding is. Toen ik dit voorwoord las had ik tranen in mijn ogen. Ik weet tot op heden nog steeds niet of het van het lachen was door de humoristische stijl van Verhulst, of door de lugubere waarheid die zijn woorden inhield.
Momenteel een bestseller in België.