menu

Hier kun je zien welke berichten boekaap als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Bas Nijhuis: Niet Zeiken, Voetballen! - Eddy van der Ley (2017)

4,0
Ideale toiletliteratuur voor elke voetballiefhebber.

Deze ontspannen verhalenbundel over het dagelijkse bestaan van voetbalscheidsrechter Bas Nijhuis is een bonte aaneenschakeling van anekdotes en vooral veel relativerende humor. Nijhuis vertelt eerlijk en openhartig en voor de lezer is dat een verademing. De voetbalwereld kan in mijn beleving wel wat relativering gebruiken en Bas Nijhuis laat met dit boek zien dat scheidsrechters en zelfs voetballers redelijk normale mensen zijn.

Lezers die een hekel hebben aan Nijhuis zullen, dat na het lezen van dit boek, nog steeds hebben en zijn fans hebben een leuke leeservaring te pakken.

Eerlijkheidshalve moet gezegd dat niet alles even interessant is, maar door de vlotte schrijfstijl is dat nergens storend. Pakweg de eerste 100 pagina's waarin Nijhuis verteld over zijn ervaringen tijdens voetbalwedstrijden zijn hilarisch en best bijzonder. Daarnaast vond ik zijn opmars en motivatie om scheidsrechter te worden erg leuk om te lezen. Het gedeelte over het wel en wee van het vak als scheidsrechter vond ik een stuk minder interessant maar het laat wel zien dat Nijhuis een vakman is die keihard moet werken om te kunnen blijven presteren.

Tegen het einde krijgt het boek een flinke opleving als Nijhuis kortstondig stil staat bij zijn leven naast het voetbal. Vooral zijn liefde voor dieren vond ik verassend en de verhalen daarover waren humoristisch maar ook hartverwarmend.

Heerlijk tussendoortje dat elke voetballiefhebber zichzelf moet gunnen.

Beest in Daisy, Het - Cindy Hoetmer (2005)

4,5
Allereerst moet gezegd dat de prijs voor de meest vertederende boekcover aller tijden naar dit boek gaat. Alleen door het kijken naar de cover en overigens ook het zien van de titel krijg je zin om dit boek te lezen.

Mijn vrouw had me getipt dat ik het werk van Hoetmer toch eens moest proberen en daar ben ik haar dankbaar voor. Cindy Hoetmer heeft de gave van een vlotte pen, gortdroge humor en heel belangrijk een eigen stijl die heel nuchter en verre van pretentieus is.

Op het eerste gezicht verwacht je een Chicklit voorgeschoteld te krijgen maar in de praktijk heeft deze debuutroman veel meer te bieden. Hoetmer slaagt erin om gelaagdheid aan haar hoofdpersonages te geven zonder dat het zeurderig of clichématig wordt. In het bijzonder heb ik genoten van de gesprekken met haar psycholoog. De diepe ernst is voortdurend voelbaar maar de grote hoeveelheid herkenning maakt het allemaal droogkomisch. Na het lezen van deze roman zal ik nog regelmatig quoten uit deze dialogen omdat ze simpelweg fantastisch zijn.

De enige reden dat ik hier niet de volle mep voor geef is omdat ik de overige personages in het verhaal vaak te verzonnen vond en daardoor minder authentiek dan het sterke hoofdkarakter. Gelukkig maakt Hoetmer het nergens te bont en blijven de sterke elementen de overhand houden.

Uitstekend debuut met een heerlijke laag cynisme. Hier ga ik zeker meer van lezen!

Boek (256 blz.) - Robert van Eijden (2015)

5,0
Boek (256 blz.) is een fantastische roman. Het is een bijbel voor eenlingen die aan de zijlijn toekijken hoe de maatschappij aan hun voorbij gaat. Het is zeker humoristisch maar het slaat nooit door. De diepe ernst blijft voortdurend voelbaar en dat is de kracht van dit boek.

Elke ergernis, elk detail is herkenbaar. Maar ook de mooie dingen en vooral het soort van reclame maken voor deze levensstijl maakt Boek (256 blz.) tot een meesterwerk. Dit is de beste roman van Herman Brusselmans die hij zelf nooit geschreven heeft.

Meesterwerk