menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van boekaap. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Welcome to My Nightmare: The Alice Cooper Story - Dave Thompson (2012) 4,0

27 juni 2020, 05:43 uur

stem geplaatst

» details  

Veronika Decide Morrer - Paulo Coelho (1998) 3,5

Alternatieve titel: Veronika Besluit te Sterven, 25 juni 2020, 04:30 uur

Deze roman kwam op mijn pad toen ik nietsvermoedend een cd te horen kreeg van de Deense Doom Metal band Saturnus. Het ging om Saturnus - Veronika Decides to Die (2006) - MusicMeter.nl. Vooral de gesproken tekst in het nummer Pretend maakte veel indruk en bleef nog lang door mijn hoofd spoken.

Let's pretend well meet again
Pretend you knew me
Pretend you cared
Lets pretend we once kissed
With compassion
With heartfelt affection
Let's pretend well meet again
Let's just, lets just pretend
Pretend you're still... you're still my friend


Het was zoveel melancholie in een paar regels dat mijn aandacht gelijk getrokken werd. Toen ik de titel van de cd Veronika Decides to Die zag was ik helemaal verkocht en ging op onderzoek uit. Er bleek nog een film te zijn gemaakt Veronika Decides to Die (2009) - MovieMeter.nl maar deze keer wilde ik me er niet makkelijk vanaf maken en het werk van Coelho er eens bij pakken.

Coelho kende ik alleen van O Alquimista - Paulo Coelho (1988) en dat heb ik halverwege uit frustratie in een hoek gesmeten en nooit meer naar om gekeken. Door de omstandigheden wilde ik mijn ergernissen graag opzij zetten en Coelho een tweede kans geven. Achteraf heb ik daar geen spijt van. Dit is bepaald geen meesterwerk maar wel interessant genoeg om je als lezer aan het denken te zetten.

Door de muziek van Saturnus had ik al een bepaald gevoel bij de vertelling en het moet gezegd Coelho stelt niet teleur. De somberheid en melancholie druipt van elke pagina. Bijzonder mooi vond ik hoe Coelho de vraag opwerpt wie nu bepaald of iemand gek is? Hij schets een beeld van de veiligheid van een inrichting en het zich willen onttrekken aan de verantwoordelijkheden van alle dag. Ben je echt gek als je met rust gelaten wilt worden en niets met deze wereld te maken wil hebben? Kortom genoeg stof om over na te denken!

Kritiekpunten zijn er echter ook. De personages zijn nogal vlak uitgewerkt en onsympathiek. Daarnaast is het uitgangspunt van het verhaal sterk maar de uitvoering een stuk minder. Een aantal fragmenten uit deze roman zijn ontzettend tenenkrommend maar toch slaagt Coelho er wel in om een invoelbaar beeld te schetsen van iemand die worstelt met de teleurstellingen van het dagelijks bestaan.

Gesteund door de melancholische doom metal van Saturnus geef ik dit werk van Coelho een ruime voldoende. Een aanrader voor de treurwilgen onder ons die op zoek zijn naar herkenning in een steeds veranderende wereld.


Voor de lezers die de cd van Saturnus een kans willen geven.

Saturnus Veronika Decides To Die - YouTube

En hier nog Pretend het nummer waar de bovenstaande tekst uit gehaald is. Het gesproken gedeelte begint rond 2 minuut 40.

Saturnus - Pretend (With Lyrics) - YouTube

» details   » naar bericht  » reageer  

Konec Punku v Helsinkách - Jaroslav Rudiš (2010) 5,0

Alternatieve titel: Het Einde van de Punk in Helsinki, 4 juni 2020, 03:26 uur

Deze roman kwam op mijn pad toen ik de biografie van mijn favoriete punkband, Die Toten Hosen, Am Anfang war der Larm, aan het lezen was. In het laatste hoofdstuk komt een politiek beladen en geëscaleerd concert van de band in Plzeƈ in september 1987 ter spraken, waarbij deze roman van Jaroslav Rudiš lovend door de band wordt genoemd. Het lijkt dan ook niet geheel toeval dat de biografie en deze roman sterk vergelijkbaar zijn in vormgeving. De kleuren rood en wit staan bij beide op de cover centraal.

Na de biografie van Die Toten Hosen te hebben verslonden was ik dan ook zeer gemotiveerd om deze roman te lezen. In eerste instantie moest ik er even in komen. Het verhaal bestaat uit 4 delen die zich in andere tijden afspelen en ook heel verschillend zijn qua stijl. Pakweg de eerste 100 pagina's voelde dit als een ongemakkelijke leeservaring maar gaandeweg begon ik de verschillen in stijl en vorm juist te waarderen.

Rudiš slaagt erin om zijn verhaal iets authentieks mee te geven. Je voelt de frustratie van jong zijn in tijden van het communisme en veel erger nog de Tsjernobyl ramp. Het gevoel van No Hope, No Future is een goede voedingsbodem voor de liefde voor de punk. De drang om zich te verzetten tegen een steeds maar veranderende wereld die onrechtvaardig, beklemmend en saai is. Anarchistische punkbands als Sex Pistols - MusicMeter.nl en Die Toten Hosen - MusicMeter.nl zijn de grote voorbeelden en elke cassette of plaat van deze bands wordt dan ook gekoesterd als een Godsgeschenk.

Tegenover de ruwe jaren 80 vertelling staat een verfijnder verhaal over een café-eigenaar en voormalig punker, die mijmert over het leven en een beeld schets van zijn dagelijkse beslommeringen met zijn stamgasten. Hij haalt herinneringen op over zijn oude punkband en kijkt met melancholische blik naar zijn leven en zijn toekomst.

Zonder nu al te veel weg te geven, wil ik hierover kwijt, dat de roman zeer zorgvuldig is opgezet qua vormgeving, stijl en inhoud. De structuur is origineel uitdagend, authentiek en vooral ook humoristisch. De mooiste momenten zaten voor mij in de laatste 30 pagina's. Daar ontvouwt de schoonheid van deze roman zich en blijf je als lezer met een enorm voldaan gevoel achter.

Elke liefhebber van punk of New Wave zou dit boek moeten lezen. Voor wat extra context raad ik ook de biografie van Die Toten Hosen aan.

Tote Hose is overigens een uitdrukking voor saaiheid en verveling omdat er niets gebeurd en eigenlijk is dat de hele motivatie van de punkbeweging maar ook van dit boek.

Klein Meesterwerk en een ode aan de punk!

Voor de liefhebbers nog even beide boekencovers onder elkaar.

bol.com | Die Toten Hosen, Philipp Oehmke | 9783499630033 | Boeken

bol.com | Het einde van de punk in Helsinki, Jaroslav RudiŠ | 9789491737169 | Boeken

» details   » naar bericht  » reageer