menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van boekaap. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Vele Hemels boven de Zevende - Griet Op de Beeck (2013) 4,5

19 augustus 2019, 04:56 uur

Laat ik allereerst schrijven dat ik veel sympathie koester voor Griet op de Beeck. De allereerste keer dat ik haar voorbij zag komen was in een uitzending van Zomergasten. Haar empathisch vermogen, welbespraaktheid en levenservaring maakte het een van de betere Zomergasten uitzendingen die ik mij kan herinneren.

Een paar maanden later kwam de beruchte uitzending bij DWDD voorbij en ook daar kwam ze in mijn beleving goed uit de verf. De bakken kritiek die ze daarna over zich heen kreeg vond ik nogal bizar en storend.

Mijn eerste echte teleurstelling was het boekenweekgeschenk Gezien de Feiten - Griet Op de Beeck (2018) dat ik na 10 pagina's had weggelegd om de een of andere reden had ik er totaal geen klik mee en mijn motivatie om ooit nog een roman van haar op te pakken kelderde behoorlijk. Totdat ik een paar weken geleden de verfilming van Vele Hemels boven de Zevende (2017) - MovieMeter.nl zag. Tijdens het kijken van de film realiseerde ik me ineens weer wat ik zo kan waarderen aan Griet en om wat extra uitdieping aan de film te kunnen geven wilde ik het boek toch graag lezen.

Om een lang verhaal kort te maken. Op de Beeck levert met deze roman een uitstekend debuut af. Het gevoel waarmee elk personage wordt neergezet is bijzonder knap gedaan. Niet elke verhaallijn is even sterk maar elk personage is op de een of de andere manier bijzonder herkenbaar. De melancholie en de treurnis druipt ervan af maar ook de wil om te leven en er iets van te willen maken.

De schrijfstijl en het taalgebruik zijn bijzonder knap gedaan. Alles leest lekker weg en is met veel frisheid en beleving op papier gezet. Juist omdat alles af en toe akelig dichtbij komt had ik wat moeite om het einde te halen maar in mijn beleving is dit een van de meest relevante romans van de laatste 10 jaar.

Al schrijft Op de Beeck de rest van haar schrijverscarrière ontzettende miskleunen van boeken. Dit uitstekende debuut nemen ze haar niet meer af.

Een ware aanrader voor iedereen die graag een psychologische roman leest. Mocht dat teveel moeite zijn dan is de verfilming zeker niet slecht.

» details   » naar bericht  » reageer