menu

Hier kun je zien welke berichten Arno als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Enamoramientos, Los - Javier Marías (2011)

Alternatieve titel: De Verliefden

3,0
Kan iemand me vertellen waarom het personage van professor Rico in deze roman zit?

Haunted - Chuck Palahniuk (2005)

Alternatieve titel: Gekweld

2,0
Via mijn microblog in100woorden.

Wie Chuck Palahniuk zegt, die zegt Fight Club. Dat de man tussendoor ook andere boeken schreef, is minder bekend. Terecht? Wel als je Haunted in rekening neemt. Het concept is even simpel als fascinerend: een resem zonderlinge wannabe schrijvers laat zich gewillig – en voor veel geld – opsluiten in een afgelegen rustoord, dat bij nader inzien een voorgeborchte van de spreekwoordelijke hel blijkt. Maar de uitwerking: klungelig experimenteel. Palahniuk introduceert zijn karakters met weinig beklijvende poëtische intermezzo’s. En ook de bijnamen die elk van de personages krijgt, lijken verzonnen te zijn door een twaalfjarige. Al bij al teleurstellend dus, dit Haunted.

Intermitências de Morte, As - José Saramago (2005)

Alternatieve titel: Het Verzuim van de Dood

3,5
Ook ik ben het boek gaan lezen uit nieuwsgierigheid voor wat Saramago aanvangt met het gegeven van de dood die het werk neerlegt.

De eerste pakweg honderdtwintig pagina's vond ik zeer behoorlijk - de ellenlange zinnen vormen weliswaar een zware opdracht - maar wanneer de dood zelve zich onder het volk gaat mengen en het aanvankelijk nog relatief geloofwaardige verhaal helemaal fictioneel wordt, ben ik het niet meer zo goed gaan vinden.

Mijn favoriete hoofdstuk is overigens dat waarin de eerste vreemde brief afgeleverd wordt, bij het 'hoofd van de omroep'. De prachtig beschreven spanning is welhaast tastbaar.

Short History of Nearly Everything, A - Bill Bryson (2004)

Alternatieve titel: Een Kleine Geschiedenis van Bijna Alles

3,0
spruitjes schreef:
Flop van Bill Bryson. Bijna juist is helemaal mis - De Standaard

ik wilde hem zelf al heel lang lezen, maar na dit artikel van de standaard gelezen te hebben is mijn zin om er tijd in te steken een beetje weg.
desondanks toch een aanrader?

Toch een redelijke aanrader. Bovendien vind ik de kritiek in het Standaard-artikel grotendeels onterecht. Het lijkt wel alsof de recensent élke schijnbaar overbodige beschrijving en anekdote uit A Short History wil bannen. Terwijl dát nu net de elementen zijn die het boek toegankelijker maken. Jammer dat de wetenschappelijke precisie hier en daar te wensen overlaat, vandaar ook mijn relatief lage score aan het boek (en omdat sommige thema's mij minder boeien). Maar dan nog: dan hebben Brysons nalezers ook geen al te best werk geleverd

Trouwens, de recensent van het Standaard-artikel heet Geerdt Magiels. Sorry, maar ik neem helemaal niets aan van iemand die al in z'n voornaam een dt-fout heeft

Zwarte Tranen - Tom Lanoye (1999)

3,0
Via mijn nieuwe recensieblog, 'In 100 woorden': Zwarte Tranen (Tom Lanoye, 1999) | In 100 woorden - in100woorden.wordpress.com

Nee, ik heb de tv-adaptatie van Het Goddelijke Monster nog niet gezien. Op één ultrakorte trailer na dan. Toch zag ik tijdens het lezen van Het Goddelijke Monster en deze Zwarte Tranen steevast Joke Devynck voor mijn netvlies dartelen, telkens als het hoofdpersonage Katrien Deschryver aan het woord kwam. Maar laat dat de pret niet bederven. Tom Lanoye bewijst een van ’s vaderlands grootste auteurs te zijn. Schipperend tussen schrijfstijlen en vertelperspectieven brengt hij een even humoristisch als dramatisch familie-epos in en over het België van rond de recentste eeuwwisseling. Allesbehalve keukenlectuur, maar minstens zo leesbaar. Benieuwd naar deel 3.