menu

Hier kun je zien welke berichten elkelaty als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Allemaal Willen We de Hemel - Els Beerten (2008)

4,5
Een (jeugd)roman van bijna 500 bladzijden lezen, kan dikwijls een hele opgave zijn. Maar in het geval van 'Allemaal willen we de hemel' vergeet je al gauw dat je een dikke turf in de hand hebt.

Eerlijkheidshalve moet wel gezegd worden dat de eerste hoofdstukken redelijk verwarrend kunnen zijn: veel verschillende en afwisselende ik-personen, het verhaal dat zich afspreelt in diverse tijdsperiodes... Maar eens je daaraan gewend bent, is dit een boek dat je vastgrijpt, de volle 500 pagina's lang, tot en met het toch wel verrassende einde...

De schrijfster, Els Beerten, heeft met succes geprobeerd een verhaal te schrijven waarin beide 'kanten' van WOII (en specifiek de Oostfronters) naar voren komen. Dat de slechten miscchien toch niet zo slecht waren... of toch juist wel?

Boy 7 - Mirjam Mous (2009)

4,0
Sam Waters is een doodgewone jongen die toevallig heel goed met computers kan werken. Een beetje té goed blijkbaar, want de misdadige organisatie CooperationX recruteert hem op hardhandige wijze. Later komt Sam - alias Boy 7 - tot de ontdekking dat er vreemde dingen gebeuren. Zo krijgen de andere jongens uit z'n groep één voor één een RFID-chip ingeplant die hen volledig willoos maakt, iets waarvan Cooperation X gretig gebruik maakt...

Zelf heb ik het boek in één ruk uitgelezen, het verhaal had me volledig meegesleept! Dit boek is dan ook een echte aanrader voor jongeren (en volwassenen) die houden van suspense, wat actie en science-fiction.

Nu ja, een beetje science-fiction eigenlijk, want naar het schijnt wordt de RFID-chip tegenwoordig al door heel wat bibliotheken gebruikt om hun boeken en cd's te labelen zodat die makkelijker terug te vinden zijn ... Hopelijk is dit ook geen uitvinding van CooperationX.

Mijn Lieve Vijand - Dirk Bracke (2009)

3,5
Het verhaal wordt in het begin verteld door Victor, een jongen van 12 die het hele oorlogsgebeuren eerder als spannend en opwindend ervaart, vooral wanneer hij samen met z'n pa op smokkeltocht gaat.

In het tweede (en derde) hoofdstuk neem z'n zus, Tilleke, het verhaal over. Haar familie (moeder, vader, Victor en z'n andere broertje/zusje) maakt vanzelfsprekend nog altijd deel uit van de gebeurtenissen, maar het is vooral de driehoeksverhouding tussen Tilleke, de Duitse soldaat Ulrich en haar dorpsgenoot Jo die centraal staat.

Dirk Bracke vertelt in 'Mijn Lieve Vijand' een mooi verhaal over het dorpsleven tijdens WOII en wil hij zijn lezers duidelijk maken dat er in een oorlog altijd 2 kanten zijn. Maar wie zijn eigenlijk de 'goede' en de slechten?
Het einde vond ik dan weer vrij abrupt, al 'werkte' het in feite wel. Hiermee bedoel ik dat die laatste gebeurtenissen je toch wel bij de keel grijpen. En in die optiek vond ik het derde en laatste hoofdstuk absoluut niet nodig.

No Place like Home - Mary Higgins Clark (2005)

Alternatieve titel: De Stiefvader

3,5
"De stiefvader" is - uiteraard - geschreven in de typische "Mary Higgins Clark"-stijl: een interessant plot, spannend tot op zekere hoogte, maar naar het einde toe redelijk voorspelbaar.

Al bij al zeker het lezen waard!