menu

Hier kun je zien welke berichten aeverhoog als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Hungry Cities Chronicles 1: Mortal Engines, The - Philip Reeve (2001)

Alternatieve titel: Levende Steden 1: Een Moordend Systeem

2,5
Na het zien van de film het boek gaan lezen. Het boek blijkt de basis voor de film te zijn geweest en niet meer dan dat. Voor een kinderboek lastig om door heen te komen. De beschrijvingen zijn zo beroerd dat ik het lastig vind om een beeld te vormen van de wereld van de Mortal Engines. Naar aanleiding van diezelfde film worden het derde en vierde deel ook (weer) in het Nederlands uitgebracht dit jaar.

Ik Ga Leven - Lale Gül (2021)

Robsessie schreef:
(quote)
Ik vind het nogal wat, vooral als je een van de eersten bent uit die gemeenschap die zich zo durft uit te spreken? Meestal is het door een buitenstaander of anonieme insider.

Dat dit van lef getuigt kan ook enkel bevestigd worden als er ophef ontstaat toch? Zonder de ophef en de reacties uit de 'eigen' gemeenschap zou het niks nieuws zijn.

Ik heb het boek overigens niet gelezen.


Ik zie het nog steeds niet. Ze is in het boek boos en brutaal naar haar moeder over de dingen die ze moet. Die dingen doet ze dan ook gewoon, maar uit het zicht doet ze dingen stiekem wel of niet om te laten zien hoeveel lef ze wel niet heeft. Heeft dat gevolgen voor haar? Er zijn scheldpartijen over en weer. Breekt ze met de familie? Breekt de familie met haar? Vlucht ze? Wordt ze uitgehuwelijkt? Wordt ze omgebracht door haar ouders of familie? Zijn er überhaupt gevolgen naast scheld- en schreeuwpartijen? Je kunt het allemaal lezen. Als dat nou de emancipatie of opstand van de moslimvrouw is dan is het niet meer dan een storm in een glas water.

Meeste Mensen Deugen: Een Nieuwe Geschiedenis van de Mens, De - Rutger Bregman (2019)

3,0
Wat Bergman goed aangeeft, is dat bepaalde conclusies uit sociaal psychologisch onderzoek een eigen leven gaan leiden. Dat bij aanvang van het onderzoek is vastgesteld wat de uitkomst moet zijn, is typerend voor de onderzoeken die worden besproken. Bepaalde conclusies passen goed in een bepaalde tijdsgeest en gaan generaties mee. Dat de conclusies daarna al vele malen onderuit zijn gehaald, willen we niet weten. Misschien is de massa wel cognitief dissonant. Daarom lijkt het allemaal misschien nieuw, maar dat is het niet. Bergman brengt nu alles wat we kunnen weten mooi bij elkaar en brengt dat nu voor overzichtelijk voor de massa. Hij doet dat op dezelfde manier als de wetenschappers: de uitkomst is dat de meeste mensen deugen en hij zoekt voorbeelden die daar bij passen.

Wij Zijn, Maar Wij Zijn Niet Geschift. De Schietpartij van Columbine - Tim Krabbé (2012)

[quote]Bassievrucht schreef:
Ook mijn eerste gedachte: vreemd dat een Nederlander vanachter zijn pc het 'definitieve' verhaal boven tafel krijgt. Ik geloof wel dat er veel leugens zijn verteld, misverstanden bestaan, waarheden zijn verdraaid (bijv. Michael Moore - alleen de titel van zijn docu al!). quote]

De titel van de docu van Moore verwijst naar de bowlingtraining die de jongens hebben gevolgd in de maanden voor de aanslag. Niet naar een partijtje bowlen direct voor de aanslag. De titel geeft een voorzet naar het feit dat het bowlen noch de heftige muziek waar ze naar luisterden hen aamzetten tot de aanslag. In die zin heeft Moore niets verdraaid.