menu

Hier kun je zien welke berichten Donkerwoud als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Young Turk - Moris Farhi (2004)

Alternatieve titel: Jonge Turk

4,0
Politiek en erotiek wisselen elkaar af in een wervelende serie verhalen rond mensen met diverse achtergronden in het Turkije van rond de Tweede Wereldoorlog. Moris Farhi heeft een heerlijk zinnenprikkelende schrijfstijl, waarmee hij de (seksuele) spanning van zijn verhaallijnen steevast aan het einde van elk hoofdstuk tot een daverende climax schrijft. Seks is in de verhalen alom vertegenwoordigd maar op een smaakvolle erotische manier en niet vervelend plat. Het mooiste is de balans tussen enerzijds de mystiek van waarzeggers en fantasievolle symboliek, maar dat het anderzijds juist pijnlijk realistisch de sfeer van het tijdperk in beeld brengt. Voor de liefhebbers van de grote Orhan Pamuk is dit een dikke aanrader. Ik ga zeker op zoek naar meer werk van deze Turkse schrijver.

Yumi - Bi Feiyu (2003)

Alternatieve titel: Drie Zussen

3,0
Deze roman koppelt de afzonderlijke verhaallijnen van drie zussen met de culturele revolutie in China en de toen heersende ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Binnen de patriarchale orde zijn mannen alleen maar bezig om hun machtspositie te consolideren en vrouwen moeten zich in de meest vernederende bochten wringen om voor hun eigen rechten op te komen. De wrede ironie is dat wanneer de vrouwelijke personages hun doel bereikt lijken te hebben, zij te maken krijgen met de hypocrisie en de kleinburgerlijkheid van de eigen omgeving.

Wat het boek een beetje tegen zich heeft is dat het bestaat uit drie delen die één van de zussen als centraal personage heeft. De verhalen van Yumi en Yuxia volgen elkaar chronologisch op en verhalen over dezelfde gebeurtenissen, terwijl het verhaal van Yuyang er vervolgens helemaal buiten valt. Deze is hooguit alleen thematisch verwant aan de eerdere delen. Deze verhaalconstructie werkt enigszins onbevredigend en maakte dat ik het laatste deel met weinig plezier heb doorgebladerd.