Hier kun je zien welke berichten Donkerwoud als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.
Nachtzug nach Lissabon - Pascal Mercier (2004)
Alternatieve titel: Nachttrein naar Lissabon
Nadja - André Breton (1928)
Nagelaten Verhaal, Een - Yasmine Allas (2010)
Naissance de la Clinique - Michel Foucault (1963)
Alternatieve titel: Geboorte van de Kliniek
Nargis - Forugh Karimi (2023)
Narrow Road to the Deep North, The - Richard Flanagan (2013)
Alternatieve titel: De Smalle Weg naar het Verre Noorden
Toch weet het zoveel meer te zijn dan alleen een goede oorlogsroman. Met evenveel oog voor detail en rijk taalgebruik weet Flanagan een noodlottige liefdesgeschiedenis te beschrijven van een man die moet kiezen tussen passie en huwelijkse trouw. Zijn liefde voor een getrouwde vrouw is zo geconstrueerd dat het vooruitwijst en in verband staat met de oorlogsherinneringen die het hart van de roman voelt. De ontwikkeling van deze liefdesrelatie – vóór en na de oorlog- vormt een indrukwekkend geheel waar weemoed, verlangen, teleurstelling naadloos in elkaar over lopen met de onbeschrijfelijke herinneringen aan het moeten overleven in het kamp. Daarmee wordt het oorlogsverhaal van Dorrigo Evans er één van een compleet mensenleven dat zich vormt rond omgevingsfactoren in plaats van dat hij zelf de regie over zijn bestaan in handen heeft.
Naast het verhaal van iemand die tot oorlogsheld bestempeld wordt, zijn er meerdere perspectieven in het verhaal verweven van vrouwelijke liefdesrelaties, medegevangenen en oorlogsmisdaden plegende opzichters. Ook hier is het zo geconstrueerd dat het paralellen en vooruitwijzingen bevat naar de centrale verhaallijn van de Australische oorlogsheld. Met die andere perspectieven wordt nog meer de suggestie gewekt van een verhaal dat zoveel breder te trekken is dan de psychologische ontwikkeling van één belangwekkende figuur. Hoe rechtvaardig is de ter dood veroordeling van Koreaanse opzichters terwijl hogergeplaatste Japanse kampbeulen vrijuit gaan? Is het mensen die misdaden hebben gepleegd tijdens een oorlogssituatie werkelijk aan te rekenen als zij volledig geïndoctrineerd zijn geraakt door heersende ideologieën? Zij die willens en wetens lijden hebben berokkend gaan misschien minder ten onder aan schuldgevoelens of spijt tegenover hen die het beste van de situatie hebben proberen te maken.
Voor mij is de roman vooral een kritiek op platgetreden platitudes als ‘goed’ en ‘fout’ tegenover de complexiteit van oorlog als een plek van wetteloosheid en botsende belangen. Alles wat volgt op de oorlogshel, hetzij bestraffing, hetzij bejubeling, is de facto onrechtvaardig om de verscheidenheid aan oorlogservaringen een plek te geven.
Never Let Me Go - Kazuo Ishiguro (2005)
Alternatieve titel: Laat Me Nooit Alleen
New England White - Stephen L. Carter (2007)
Alternatieve titel: Het Witte Hart
Next of Kin - John Boyne (2006)
Ngando - Paul Lomami-Tshibamba (1948)
Het verhaal 'Geneeskunde bedrijven' is iets meer gegrond in de alledaagse realiteit. Het lukt de leden van de stam Ngbaka-Mabo niet om bijtijds te voldoen aan hun afgesproken quotum voor de katoenproductie. Uit angst voor vervolging of sancties wenden ze zich tot capita-katoen-boy Simanangoya, maar uitgerekend tijdens deze penibele situatie blijkt de belangrijke dorpsfiguur te zijn geveld door een bacteriële infectie. Tot overmaat van ramp sturen de Portugezen een dokter om hem mee te nemen naar het stadshospitaal. In de perceptie van de stamleden is 'geneeskunde bedrijven' echter een vorm van hekserij. Ze verzetten zich dan ook met hand en tand tegen deze westerse notie van genezing en objectieve wetenschap. In 'De legende van Londema, opperleenvrouw van Mitsue-Ba-Ngomi' leiden allerlei politieke machinaties ertoe dat een immens goed stamhoofd moet vluchten en uiteindelijk wordt vermoord. Zijn dochter Londema lijkt hetzelfde lot te ondergaan, maar de geestenwereld van haar voorouders blijkt nieuwe hoop te bieden.
De kracht van Paul Lomami Tshibamba zit 'm absoluut in de empathische, menselijke manier waarop het wereldbeeld wordt geschetst van Congolese stamleden. Enerzijds een hard leven waarin elke kleine misstap tot een gruwelijke dood kan leiden, maar anderzijds wordt 'beschaving' hen opgedrongen door koloniale overheersers. Slikken of stikken in de opkruipende moderniteit. De thematiek komt naar mijn smaak beter tot zijn recht in de fantastische verhalen ('Ngado' en 'De legende van Londema') dan in het ene realistische verhaal ('Geneeskunde bedrijven'). Vooral ook omdat de surrealistische beschrijvingen van een natuurreligie nog beter accentueren dat het om een niet-westers wereldbeeld gaat. Ook interessant hoe Tshibamba speelt met aspecten als oorzakelijkheid, schuld en de rol van het toeval. Of hoe er niet altijd rationele verklaringen zijn voor het onheil dat zijn personages overkomt en daarin de geesten van voorouders een sturende rol hebben in de vaart der dingen.
Nibelungenlied, Das (1230)
Alternatieve titel: Het Nibelungenlied
Nickel Boys, The - Colson Whitehead (2019)
Alternatieve titel: De Jongens van Nickel
Maar geïnstitutionaliseerd racisme is een onwrikbare moloch die zonder reden de goeden afstraft en het slechtste in mensen naar boven haalt. Tijdens het liften stapt Elwood per ongeluk in bij een autodief en krijgt hij geen eerlijk proces om zich te verdedigen tegen deze nieuwe associatie met een crimineel. Het brengt hem naar het roemruchte Nickel Academy; officieel geen jeugdgevangenis, maar een tuchthuis om kwetsbare jongeren te rehabiliteren in de maatschappij. In werkelijkheid echter een naargeestige plek waar de vernederingen en de lijfstraffen eerder doen denken aan de slavernijdagen dan aan een veranderende maatschappij. Soms verdwijnt één van de jongeren wanneer men zich heeft durven verzetten tegen de leidinggevenden of een misstand moet worden verdoezeld. Voor Elwood waren de hoopvolle lessen van Martin Luther King eerst een moreel anker om het beste uit zichzelf te halen, maar in Nickel komt hij tot het besef hoe weinig diens lessen opleveren tegenover zoveel willekeurige onrechtvaardigheid. Wat is waardig verzet nog waard wanneer men - in de meest letterlijke zin- moet vechten om überhaupt te mogen bestaan!? Laat staan 't bijna naïeve idee van verzoening met de eigen onderdrukkers.
Met 'The Nickel Boys' (2019) schreef Whitehead opnieuw een emotionele stomp in de maag in hoe het Nickel-trauma doorwerkt door verschillende tijdsvakken. Daarmee schetst de roman zowel hartverscheurend raak de 'coming of age' van een jongeman die zijn geloof in de burgerrechtenbeweging verliest als een sociale kritiek op de mythologie eromheen. Betrekkelijk rechtlijnig verteld, maar Whitehead speelt op een geniale manier met genreconventies door alles in een wranger perspectief te plaatsen. Net als eerder met 'The Underground Railroad' (2016) zet hij met 'The Nickel Boys' (2019) een moderne klassieker neer die ik niet lichtelijk zal vergeten. Hij maakt Cora's ontreddering tot de mijne en die van Elwood óók.
Niemand Keek Omhoog - Evelien Vos (2019)
Night Eternal, The - Guillermo del Toro en Chuck Hogan (2011)
Alternatieve titel: Eeuwige Duisternis
Night Falls Fast: Understanding Suicide - Kay Redfield Jamison (1999)
Alternatieve titel: De Nacht is Nabij
Goed feitelijk onderbouwd politiek pleidooi om zelfmoord te zien als maatschappelijk probleem waar instituties en gemeenschap een belangrijke rol spelen. Veel aandacht voor het absurde fenomeen van de Amerikaanse wapenwetgeving, maar bijvoorbeeld haar punten over de 'eigen schuld mentaliteit' naar geesteszieken zijn eveneens relevant in relatie tot politieke ontwikkelingen in ons eigen zorgsysteem. Tikkeltje teveel statistiekjes en opsommingen van feiten. Ook vond ik het iets te herhalend van toon om het als meesterwerk te bestempelen. Geen vrolijke lectuur voor in het zomerzonnetje. Wel een ontroerend beeld van dat er aan elk geval van zelfdoding een individueel mensenleven aan de (voor buitenstaanders) onbegrijpelijke daad voorafging.
Nightwood - Djuna Barnes (1936)
Alternatieve titel: Nachtwoud
Nix, The - Nathan Hill (2016)
Alternatieve titel: De Nix
Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall - Kazuo Ishiguro (2009)
Alternatieve titel: Nocturnes: Vijf Verhalen over Muziek en het Vallen van de Avond
Noe Som Hjelper - Mona Høvring (2004)
Alternatieve titel: Iets Wat Helpt
Noem Het Liefde - Daan Heerma van Voss (2018)
Toch is de roman allerminst een moralistisch lesje liefhebben voor een behoeftige lezer, want Heerma van Voss trekt zijn relatiegeschiedenis door naar een breder vraagstuk: welke plek hebben de romantische liefde, passie en koppelvorming bij verschillende generaties? Hoewel Tomas en het meisje A. meer wél met elkaar gemeen hebben dan niet (gezondheid, levenslust, twijfel over de toekomst), gaapt er een kloof tussen hen omdat de dertiger wéét dat hij op zoek is naar zichzelf, terwijl de tiener niet anders weet dan dat haar behoeftes meteen bevredigd moeten worden. Vanaf een afstand bezien twee uitdragers van oudere generaties, zijn bejaarde grootmoeder en een stervende jeugdvriend op de leeftijd van zijn gestorven ouders, hoe hun protegé zich nog steeds dieper in het zand graaft met zijn alles verzengde passie. Is de liefdesrelatie onbezorgde levenslust of vermijdingsdrang om niet te hoeven denken aan de toekomst? Waar wringen de vroegere idealen van vorige generaties met tegenwoordige vrijheden of nieuw ontstane beperkingen!?
Daan Heerma van Voss geeft verschillende generaties een eigen stem door ze in te bedden in zijn beschouwende proza. Hoe hij zijn dialogen kruidt met verwijzingen naar de manier van denken en spreken van de persoon die op dat moment aan het woord is. Hoe hij erotiek, intimiteit en seks beschrijft zonder dat het plat of ordinair wordt, maar het desalniettemin haarscherp verbeeldt hoe de verhoudingen zijn tussen Tomas en het meisje A. Hoe het een luchtige, speelse roman blijft en het uiteenspatten van de liefde niet tragischer maakt dan nodig. Ik vergeef het hem dat er een urgente spanningsboog mist en het best een tandje compacter had gekund, want het narratief wordt bij vlagen wat herhalend omdat het te snel duidelijk wordt waar thematiek en plot naartoe werken.
‘Noem Het Liefde' (2018) is een vertelling met een valse soort luchtigheid, waarin 'de romantische liefde' is als met de laarsjes door de modder lopen. Het zuigt en vertroebelt het zicht. Het zet aan tot pathetische handelingen om maar in het gevlij te komen bij die geïdealiseerde ander, terwijl er niks verhevens, altruïstisch of groots is aan die verliefdheidsgevoelens. Alleen hormonen die het mechanisme aansturen waarbij er geen grenzen of regels zijn voor het ene lichaam om zich te verliezen in het andere lichaam. Misschien bloedirritant als verwachtingen niet meer bij elkaar komen, maar personen desalniettemin blijven klitten omdat de relatie beëindigen ook weer zoiets is.
De dertiger snapt wat de tiener misschien nog moet leren, maar de generaties voor hem hebben ook niet helemaal ongelijk. Zoek in liefde of in relaties vooral géén medicijn tegen weltschmerz of richtingloosheid: het geeft sturing aan innerlijke driften. Maar wat valt er in de tegenwoordige tijd met elke liefdesmislukking (en dus niet met de liefde zelf) veel te leren over onszelf en de waarden die uiteindelijk belangrijk zijn in onze eigen levens. Een waardige aftocht is misschien het mooiste wat er is, hoe pijn dat soms doet.
Non Dirmi Che Hai Paura - Giuseppe Catozzella (2014)
Alternatieve titel: De Geur van Vrijheid
Toch moet ik Giuseppe Catozzella nageven dat zijn naïeve werkje een prima introductie is tot een bijzondere sportheldin die 'de olympische gedachte' terug nieuw leven inblaast. Bezag ik de komst van een vluchtelingenteam tijdens deze Spelen zelf als een politiek correcte hype; door het verhaal van Samia wordt zo'n politiek beladen keuze van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor mij begrijpelijker gemaakt. Tijdens de huidige Spelen, waarin vooral systematische doping en alcoholmisbruik de gemoederen bezighouden, is het slikken dat rigide landsgrenzen en gedetermineerd worden door herkomst, nog steeds onoverkoombare blokkades zijn voor sommige individuele sporters. Het oorspronkelijke Olympische ideaal - verbroedering tussen volkeren- zou eveneens de aanzet kunnen en moeten vormen om sporters op de kaart te zetten die niet de verworvenheden en kansen hebben van hun westerse collega's.
Noonday Demon: An Atlas of Depression, The - Andrew Solomon (2001)
Alternatieve titel: Demonen van de Middag: Een Persoonlijke Geschiedenis van Depressie
Vanuit zijn bevoorrechte positie gaat de auteur continu op zoek naar verschillen tussen zijn eigen ervaringen en die van lotgenoten uit compleet verschillende lagen van de bevolking. Daarnaast laat hij zien hoe het cultureel en historisch veranderlijk is hoe losse verschijnselen gelabeld worden onder dominante ziektebeelden en welke psychische zorg patiënten vervolgens tot hun beschikking hebben. Depressie is noch Westerse welvaartsziekte, noch gekoppeld aan zware levens. Het ziektebeeld onttrekt zich aan de logica van wat er ogenschijnlijk wel of niet tot zwaarmoedigheid zou kunnen leiden. In alles is 'The Noonday Demon' dan ook een pleidooi om het volstrekt persoonlijke van de totaal verschillende uitingsvormen openlijk bespreekbaar te maken in plaats van te blijven hangen in mythes en foute veronderstellingen.
Nos - Nikolaj Gogol (1836)
Alternatieve titel: De Neus
NOS4A2 - Joe Hill (2013)
Alternatieve titel: NOS4R2
In deze versie hebben de vampier en zijn hulpje wederom die seksuele connotaties. Daarbij is het hulpje een geestelijk beperkte figuur die zijn eigen seksuele frustraties botviert door moeders te verkrachten en te vermoorden. De vampier is zelf meer een conservatieve leiderfiguur die een star wereldbeeld heeft van vrouwenhaat en machismo. Hij meent dat zijn vrouwelijke slachtoffers hoeren zijn en dat hij daarom carte blanche heeft om hun kinderen mee te nemen naar zijn paradijselijke fantasiewereld. Wat hem eng maakt is dat hij menselijke imperfecties weigert te accepteren en daarbij een extreem hardvochtig oordeel heeft over de vrouwen die hij veroordeelt. Zijn vampirisme is extreem doorgevoerd conservatief denken.