menu

Hier kun je zien welke berichten Pieter als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Terugkeer van Bonanza, De - Herman Brusselmans (1995)

3,5
M'n eerste Brusselmans. Fijn boek waarin hij je op humoristische wijze meeneemt achter de schermen van de wereld, een wereld die ik sowieso intrigerend vind. Hoewel ik hier regelmatig "Hilarisch!" lees, heb ik me nergens moeten betrappen op een lachsalvo. Hier en daar wel is een glimlach. 3,5* Misschien lees ik wel eens de rest van de Guggeheimer-trilogie.

Turks Fruit - Jan Wolkers (1969)

4,0
Veel te lang laten liggen deze. Maar ik mocht niet van de nonnetjes op m'n katholieke school.
Nou, dat waren m'n vader zijn woorden. Wat een heerlijke tijd toch! Hoe zorg je ervoor dat een stel hormonaalontploffende pubers niet een boek gaan lezen? Door luid de pastoor van het dorp te laten verkondigen dat je het niet mag lezen. Begrijp me niet verkeerd, nu hebben we de vrijheid om alle dingen te lezen die we willen en dat is geweldig. Maar wat had het heerlijk geweest om als 16-jarige in het geniep Turks Fruit te lezen om daarna het boek op een patertje zijn katholieke smoel te gooien mocht hij het verbieden?

Ik kan me wel voorstellen dat het boek destijds furore maakte. Ieder boek dat het woord "ansjoviskut" bevat, verdient z'n controverse. Wolkers schopt in het rond en neukt erop los van de ene geinige anekdote naar de andere. En goed, hoewel veel mensen het boek afdoen als smakeloze porno, zit hier echt wel prachtige liefdesroman in verbonden. Ja, dat traantje op het einde was oprecht. 4*