menu

Hier kun je zien welke berichten Pieter als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Gratis Geld voor Iedereen en Nog Vijf Grote Ideeën Die de Wereld Kunnen Veranderen - Rutger Bregman (2014)

Alternatieve titel: Utopia for Realists: The Case for A Universal Basic Income, Open Borders, and A 15-hour Workweek

4,0
Een basisinkomen? Zou het waar kunnen zijn? Is het niet allemaal een mooi droombeeld? Rutger Bregman maakt er alleszins een sterke overtuigende zaak voor. Helder geschreven, met zo'n soort enthousiasme waarbij je al luidkeels staat te juichen. Klein minpuntje: het deeltje rond de 5 andere ideeën (bv. het concept van het BBP, en de open grenzen-politiek) voelt soms wat snel-snel aan, terwijl het ideeën zijn die elk een boek op zich verdienen. In elk geval, "Gratis Geld" is zonder twijfel een aanrader, die stof tot nadenken oplevert.

Ik heb ook dankzij het boek "De Correspondent" ontdekt, wat toch echt wel een knap staaltje verfrissende journalistiek. Jammer dat we dit in België missen. 4*

Ik zag laatst dat er in Nederland toch wel echt een momentum is ontstaan rond het idee van het basisinkomen met o.a een groot experiment in Utrecht. Volgt België ook?

Grof Wild - Pieter Aspe (1998)

2,5
Een aardig concept waar maar weinig mee gedaan wordt. Nergens wordt het ook maar echt nagelbijtend spannend of meeslepend. Het enige voordeel dat je hier hebt, is dat het maar om zo'n 120 pagina's gaat. En ook nu weer kan ik me maar één zaak bedenken: hoe slaagt Aspe erin om toch zoveel boeken te verkopen? 2,5* En dit was dan ook weer de laatste Aspe die ik lees.