menu

Hier kun je zien welke berichten Pieter als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Dead Famous - Ben Elton (2002)

Alternatieve titel: Hartstikke Beroemd

4,5
Schitterende who-dunit in de wereld van de massamedia en reality - tv. Ben Elton wist mij op het puntje van mijn stoel te brengen, tot de allerlaatste bladzijde. 4,5* Aanrader!

Decline and Fall - Evelyn Waugh (1928)

3,5
De Britse komiek en satiricus David Mitchell (bekend van Mitchell & Webb, QI, etc) noemde dit het grappigste werk uit de Britse literatuur, wat uiteraard mij aanspoorde om dit dan ook te lezen. Hoewel de schok die dit boek teweegbracht in 1928 absoluut ver weg is in deze moderne tijden, blijft dit boek wel uitblinken in geweldige Britse humor. We volgen de avonturen van Pennyfeather langs scholen, femme fatales, en gevangenissen, waar hij een hoop vreemde figuren ontmoet. Ondanks de leeftijd, blijft dit werk zeer leuk leesplezier. 3,5*

Dernier Jour d'un Condamné, Le - Victor Hugo (1829)

Alternatieve titel: De Laatste Dag van een Veroordeelde

3,5
In deze korte roman, dat een toen nog onbekende Victor Hugo in nauwelijks 20 dagen schreef, leren we een anonieme gevangene kennen die wacht op de strop. Dag tot dag leren we zijn diepste gedachten kennen, zijn angst voor de dood, de vernedering van de medegevangenen, tot uiteindelijk de fatale dag waarbij hij blijft hopen op redding en zijn dochter Marie nog eens in de ogen kan kijken. Sterke aanklacht tegen de doodstraf (niet zo evident voor 1829). 3,5*

Diner, Het - Herman Koch (2009)

3,0
Nou ja, wat moet ik nu hiermee?

Begrijp me niet verkeerd. Het is best een leuk boek. Koch schrijft aardig met hier en daar eens een leuke kwinkslag. De eerste honderd pagina's heb ik zelfs in een razendsnel tempo verslonden om te weten waarom dat diner nu plaatsvindt. Wanneer dat eenmaal bekend is, valt het boek gestaag verder neer om te eindigen met een vrij ridicule afloop. De grootste vraag na het lezen van dit boek blijft echter waarom Nederland (& Vlaanderen) hier zo massaal voor vallen? Wat maakt dit boek nou zo populair?

Koch was voorheen geen bestsellerauteur en had dus nog niet de literaire achterban waarvan hij nu kan profiteren met de verkoop van "Zomerhuis met Zwembad". Is het dan dat thema dat bij de bevolking aanslaat: Wat zou een ouder doen om zijn kind te beschermen? Misschien moet ik dan zelf al kinderen hebben om ten volle te genieten van het boek. Toch ga ik wat dit punt betreft akkoord met Arnold Heumakers' kritiek in DWDD: Dat de verteller een lichte psychotische afwijking heeft, maakt hem afstandelijker. Je kan je er moeilijker als ouder mee identificeren. Zo wordt het hele thema eigenlijk een ver-van-je-bed-show.

Ik eindig met 3*.