menu

Hier kun je zien welke berichten Captain Pervert als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Bear and the Dragon, The - Tom Clancy (2000)

Alternatieve titel: De Beer en de Draak

3,0
Ik keek al jaren erg uit naar dit boek omdat ik het uitgangspunt van een oorlog tussen China en Rusland een geniaal idee vind, maar het kwam er nooit van het te lezen. Chinezen zijn de coolste gasten om te fungeren als badguys sinds de nazis. Onlangs toch maar aan begonnen.

Ik had al eerder zo'n 3-4 titels uit het "Ryaniverse" gelezen dan wel gezien als film, allen uit het begin van de tijdlijn. Helaas verklapt "De beer en de draak" de afloop van vrijwel alle tussenliggende titels, dus dat bespaart me weer een hoop tijd.

Het duurt behoorlijk lang voordat het op gang komt. Ongeveer de eerste 70% van het boek bestaat uit de openingsdans. Daarna komt het in een stroomversnelling, maar de poep raakte ventilator pas in de laatste 5% van het boek. Dat is wel jammer, omdat er dan in hoog tempo ineens nog even tig actiescènes doorheen geramd worden. Ik houd van een mooie opbouw maar hier is de balans een beetje zoek.

Tijdens de opbouw toont Tom Clancy zijn vreemde kijk op Chinezen. Clancy heeft volgens mij nog net meegekregen dat Mao dood is, maar verder is zijn beeld van China sinds 1974 niet meer veranderd. Ze worden afgeschilderd als staatstrouwe, makke lammeren in die allemaal in vormloze uniformen lopen en hij dicht ze zelfs een matige persoonlijke hygiëne toe. Volgens mij moet Tom nodig eens op werkbezoek aan Beijing.

Het is een intrigerend, zorgvuldig opgebouwd boek maar, zoals gezegd, met een te korte climax.

De grootste irritatie is echter de vreselijke gezapigheid in dialogen. Het zijn allemaal karikaturen. Robby Jackson, de vice-president, relateert alles wat hij meemaakt aan zijn verleden als gevechtsvlieger. "Lekkere koffie, ja, bij de luchtmacht wisten we pas wat koffie was". "Ik moet schijten, jongejonge, toen ik nog Tomcats vloog, scheet ik altijd in mijn broek". Nou ja, geen letterlijke citaten, maar het gaat om het idee.

Of het hopeloze gekibbel bij Rainbow in de officiersclub, over dat Falcone zo goed kan schieten. "Nou nou, ik durf wel 10 dollar te verwedden, dat hij beter schiet dan jij ouwe jongen, ja het heeft mij ook al aardig wat geld gekost". Ze nemen een slok wodka (in het boek wordt in totaal minstens 22 liter wodka geconsumeerd) "Ja, ik zou hem graag bij de Spetznaz hebben". Die hele Falcone met zijn bovenmenselijke schietvaardigheden komt, uiteindelijk, niet eens in het verhaal terug. Sowieso heeft het boek 183 hoofdpersonen, en van 179 wordt het verhaallijntje niet afgemaakt.

Tom Clancy weet veel over wapens en techniek en daarin is hij een ster. Maar als het aankomt op mensen, hun gedachten en relaties, is hij een matig verteller.

3 sterren

Clear and Present Danger - Tom Clancy (1989)

Alternatieve titel: De Colombia Connectie

3,5
Leuk boek met meer diepgang wat betreft de personages dan in de andere boeken van Clancy die ik tot nu toe heb gelezen. Wel opmerkelijk dat het boek pas na 500 bladzijden ECHT spannend wordt.

De verfilming het Harrison Ford is niet slecht maar op veel punten compleet anders dan het boek.

Deliver Us from Evil - David Baldacci (2010)

Alternatieve titel: Verlos Ons van het Kwaad

3,5
Aangeschaft op het vliegveld. Een aardig boek met een aantal goede twists. Baldacci heeft wel een prettige schrijfstijl waarin hij de moeite neemt mensen en omgevingen een beetje te beschrijven. Het bouwt duidelijk voort op een eerder boek rondom Shaw, maar het is niet bijzonder erg als je die niet hebt gelezen. Wel jammmer dat de organisaties van beide hoofdpersonen weinig raakvlakken met de werkelijkheid hebben.

Divine Justice - David Baldacci (2008)

Alternatieve titel: De Rechtvaardigen

3,5
Mijn eerste Baldacci boek, en in het begin best verwarrend.

Omdat er eigenlijk drie boeken aan vooraf gaan (The Camel Club, The Collectors en Stone Cold), worden veel personages nauwelijks geïntroduceerd en daarom is het begin van het boek een beetje een zootje. Dit boek was een impulsaankoop op het station en daarom wist ik niet dat er nog zo'n voorgeschiedenis was (net als met films lees/kijk ik liever alles op volgorde).

Toch ontpopt zich een spannend verhaal met een beklemmende sfeer. Ik vond het een goed boek.

3.5 sterren

Innocent, The - David Baldacci (2012)

Alternatieve titel: Onschuldig

3,5
Een kerel met een geweer, een meisje met een tas, en Washington op de achtergrond. Deze cover klopt tenminste. De Nederlandse cover slaat weer eens nergens op: een rennende kerel op een brug met daarboven twee verleidelijke, mysterieuze ogen van een vrouw. Ik vind dat dat maar eens afgelopen moet zijn, zet dan alleen de titel erop. Pfff...

Terzijde.

Dit boek is de derde die ik lees van Baldacci en hij valt weer niet tegen. Er zitten een paar plotttwists in die ik helaas wel aan zag komen, en de uiteindelijke uitleg is vrij vergezocht. Maar het leest lekker weg.

3,5 sterren

Red Storm Rising - Tom Clancy en Larry Bond (1986)

Alternatieve titel: Operatie Rode Storm

3,0
Ik heb dit boek laten toevoegen om dit berichtje even kwijt te kunnen Eindelijk weer eens een boek gelezen, en dat zelfs buiten de vakantie om.

Het boek kent een zeer tot de verbeelding sprekend uitgangspunt (de escalatie van de Koude Oorlog) en Tom Clancy kan als geen ander een dergelijk globaal conflict beschrijven. Geweldig, maar het blijft helaas een beetje bij beschrijven. Het is allemaal erg feitelijk.

De personages zijn van bordkarton, komen niet echt tot leven en worden niet of nauwelijks beschreven (uiterlijke kernmerken, achtergrond en dergelijke). De enige dingen die Clancy in geuren en kleuren beschrijft zijn typische dingen waarmee hij wil laten zien hoe goed hij zijn research heeft gedaan (bijv. de blauwe deuren van de reactorruimte op een nucleair aangedreven marineschip, kijk maar ik ben echt goed, ik weet dat ze blauw zijn). Ik noem maar wat.

Dat is wel jammer. Ook is het jammer dat niet alle personages in het anderhalve pagina tellende slot worden genoemd. Veel losse eindjes, dus. Het is mijn tweede Clancy boek en mijn indruk van de man is tot nu toe dat hij veel te vertellen heeft, maar niet de auteurscapaciteit heeft om dit ècht 100% meeslepend over te brengen.

3 sterren

Stay Close - Harlan Coben (2012)

Alternatieve titel: Blijf Dichtbij

4,0
Ik moet er even in komen maar halverwege kon ik het niet meer wegleggen. Echt een leuk, entertainend boek. Is het een goed boek? Ach, Coben gebruikt wel wat trucs om het spannend te houden. Elk hoofdstuk eindigt met een cliffhanger waarna het perspectief van het verhaal zich naar een ander personage verplaatst. Zo nu en dan wil je gewoon doorbladeren om te zien hoe het verhaal zich van een ander personage verder ontpopt.
Daarnaast vond ik het gemene killer-duo in dit boek nogal karikaturaal. Ze deden me denken aan Natural Born Killers meets Happy Days. Dat maakt ze nogal ongeloofwaardig en daardoor haalt het je een beetje uit de naargeestige sfeer die het boek verder perfect neerzet.

Zeker eens vaker boeken lezen van deze man.

4 sterren

Winter of Frankie Machine, The - Don Winslow (2006)

Alternatieve titel: De Winter van Frankie Machine

3,5
Ha, de eerste met een reactie.

Ik zag dit boek en wist dat er in 2009 een film van komt met Robert de Niro en daarom kocht ik hem meteen. En daarbij zijn twee dingen al meteen erg vreemd: het boek leest 100% als een film, en het lijkt geschreven met De Niro in het achterhoofd. Het is dan ook meer een script dan een boek. Als je een paar maffiafilms hebt gezien, kan je je de meeste scènes gemakkelijk voorstellen. Ook de personages, dialogen en perspectiefwisselingen maken dit boek een open sollicitatie naar Hollywood.

Scènes zijn erg makkelijk voor te stellen als het boek lijkt geschreven voor De Niro. De dialogen van de hoofdpersoon lijken zo uit De Niro's mond te komen.

Het boek is bij vlagen erg spannend, bevat de nodige cynische humor en over het algemeen leest het lekker weg. Leuk zijn de verwijzingen naar alledaagse dingen, liedjes, winkels en merken die gewoon bij naam worden genoemd. Minder zijn de 5 miljoen namen die in het boek voorkomen. En doordat 80% daarvan Italiaanse namen zijn, lijken ze ook allemaal op elkaar. Een aantal namen komt steeds terug, maar soms worden er in 1 zin vijf namen genoemd die niet meer terugkomen in het verhaal, wat lastig te volgen is.

Al met al geef ik het boek 3.5 sterren. In de handen van een goede regisseur kan dit een topfilm worden.