menu

Hier kun je zien welke berichten PeterW als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Demonic, The - Lee Mountford (2017)

Alternatieve titel: The Demonic #1

3,5
PeterW (crew)
'The Demonic' is het vervolg op een verhaal uit 'The Nightmare Collection, Volume One' 'The Demon on the Farm', waarin een boerenknecht de kinderen van zijn werkgever met een bijl afslacht, in opdracht van een demon die in de oude korenmolen huist.

Vierhonderd jaar later keert de hoofdpersoon, Danni Morgan, terug naar het huis waar ze jaren geleden weg is gelopen om te ontsnappen aan haar vader, die nu overleden is. Ze heeft het huis geërfd en is van plan dat te verkopen. Wat ze niet weet is dat er geesten uit verleden gevangen zitten, die onder invloed staan van de demon die nog altijd in de molen huist.

De schrijver grijpt hier terug op een aantal clichés die door de diverse schrijvers al honderdduizend keer gebruikt zijn, en waar men maar niet van loskomt. Ik wou dat er eens een schrijver kwam die die clichés losliet, en er een eigen draai aan gaf. Het is leuk dat een demon je probeert te beïnvloeden, maar je hoeft daar niet in mee te gaan.

House Next Door, The - Anne Rivers Siddons (1978)

3,5
PeterW (crew)
In de uitgebreide serie spookhuisverhalen is dit wel een heel vreemde eend in de bijt. Zowat ieder ander verhaal gaat over een huis dat er al jaren staat, en dus een behoorlijke geschiedenis achter de rug heeft. In dit geval echter moet het bewuste huis nog gebouwd worden wanneer het verhaal begint. Op een onmogelijk stukje taartpuntvormige grond, dat voorheen beschouwd werd als niet te bebouwen, wordt door een beginnend architect een meesterlijk, modern huis gebouwd. Dit in eerste instantie tot groot ongenoegen van de buren, die hun privacy aangetast zien wanneer er, in feite in hun achtertuin, een huis gebouwd wordt. Ze moeten wel erkennen dat het huis er prachtig uitziet, en ze sluiten vriendschap met de architect. Tijdens de bouw gebeuren er wat akelige dingen, zo worden er beestjes uit het bos gevonden die volledig verscheurd zijn, en tot overmaat van ramp maakt de nieuwe hoogzwangere bewoonster een smak, en krijgt ter plekke een miskraam.
Als het huis klaar is, en de nieuwe bewoners zijn er ingetrokken, krijg je naar verhouding heel weinig van het huis zelf te zien. Alle gebeurtenissen worden gezien door de ogen van de buurvrouw. Zij, haar echtgenoot en een stel andere buren blijven echter wel betrokken bij het wel, maar meer het wee van de opeenvolgende eigenaren, en dit heeft zijn terugslag op de buurt.

Voor huidige begrippen is het boek wat traag, en komt dus ook wat langzaam op gang. De stijl heeft wat Shirley Jackson-achtigs, maar met minder vaart. Echt eng wordt het nergens, maar dat komt misschien ook doordat je zelden in het huis komt en alle gebeurtenissen uit tweede hand verneemt. Wat er nou precies aan de hand is in het huis kom je niet te weten, en je blijft met de vraag zitten: wie is er nou gek?

Winterwood - J.G. Faherty (2015)

3,5
PeterW (crew)
Op zich zou dit verhaal een leuke basis kunnen zijn voor een kerstfilm, zij het dat het niet echt geschikt zou zijn voor kleine kinderen. Het heeft in ieder geval het sfeertje mee. Wat ik me wel afvraag is of de schrijver met opzet allerlei mythische wezens uit de verschillende delen van Europa bij elkaar heeft gegooid, of dat hij, evenals vele Amerikanen, denkt dat Europa één land is waar alles overal hetzelfde is. Het begint al met de hoofdpersoon, genaamd Anders Bach, een van oorsprong Duitse Amerikaan, afkomstig uit het Zwarte Woud. Ik geloof niet dat er veel Duitsers zijn die Anders heten, dat lijkt mij echt iets Scandinavisch (of Engels). De figuren die verder ten tonele worden gevoerd zijn Krampus, het demonische hulpje van Sinterklaas in Oostenrijk, Hongarije, de Italiaanse Alpen, Tsjechië en Slovenie; Gryla, hier voorgesteld als de bruid van Krampus, maar in werkelijkheid een IJslandse oger is, de moeder van de Jólasveinar, de folkloristische kerstjongens die ook in het Zwarte Woud niks te zoeken hebben, en ook de Joelkat komt louter in de IJslandse folklore voor. De Wilde Jacht is dan wel weer Germaans, hoewel ook die in Scandinavië en Brittannië bekend is.
Al met al een allegaartje van verschillende folklores, maar dat neemt niet weg dat het toch een vermakelijk verhaaltje is, zo vlak voor de donkere dagen van kerst.