menu

Hier kun je zien welke berichten Roro als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Au Revoir Là-haut - Pierre Lemaitre (2013)

Alternatieve titel: Tot Ziens Daarboven

3,0
De Eerste Wereldoorlog is hot en daar reageert de boekenmarkt dus op. Gewoonlijk gaat het over loopgraven en nutteloze aanvallen met duizenden doden en dat krijgen we in het eerste deel van dit boek dus ook. Maar heel de rest gaat over de “afhandeling” van de oorlog na 1918. Het is een beeld van corruptie, geldzucht en totale immoraliteit.
De totale afwezigheid van elk moreel denken in het naoorlogse Frankrijk wordt dan beschreven in een thriller, die tevens de trekjes van een schelmenroman heeft. Het blijft amusant, griezelig en spannend. Op het einde wint de schelm en wordt het kwaad gestraft.
Boeiende lectuur, ondanks de onwaarschijnlijkheden en de karikaturale overdrijvingen (zo'n slechteriken als die Pradelle maken ze niet meer).
Voor de markt geschreven, maar bekroond met de meest prestigieuze Franse literaire prijs, de Prix Goncourt...

Eline Vere - Louis Couperus (1889)

Alternatieve titel: Eline Vere: Een Haagsche Roman

5,0
Ik heb vooral met veel bewondering zijn psychologische analyses gelezen, waarbij zowel pathetische gebeurtenissen als diep geluk fijn weergegeven worden. Vreemd bij een mannelijke auteur vond ik dat hij vooral. diep ingaat op de emoties van de vrouwen. Naar het einde toe was ik wel ontgoocheld door behandeling van de liefde tussen Paul en Freddy. Soms vond ik die beschrijving ronduit lachwekkend en al helemaal als er dan zinnen staan als “Zijn gelaat was als een masker van stille melancholie, waaronder Suzanne iets bitters ried”.
De kronkelige, oververzorgde stijl past niet alleen bij de genuanceerde beschrijving van de emoties, maar ook bij de krullerige inrichting van de woningen en de dameskleding van die tijd. Dat het deftige Haagsche milieu echt zo bestaan heeft, is best mogelijk, maar dat die zo bekakt spraken, daar kan ik eigenlijk niet bij. Maar alweer, het pas bij het verhaal.
Maar ik ben dus in de wolken over het boek. Hoeveel andere Nederlandse boeken uit de 19de eeuw kan een normale lezer eigenlijk nog lezen? Ik vond dit boek eigenlijk beter dan die van Jane Austen, maar minder goed dan Flaubert en Stendhal.

Groote Oorlog: Het Koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog, De - Sophie De Schaepdrijver (1997)

4,5
De nieuwe uitgave is er inderdaad. Ik had de eerste al gelezen bij verschijning en ik was bij herlezing verwonderd hoe fris het boek me nog voor de geest stond. Dat wijst dus zeker op de levendigheid van het verhaal. Dat het ook op anderen indruk heeft gemaakt, mag misschien ook hieruit blijken dat sindsdien de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen “De Groote Oorlog” heet, een spelling die je vroeger nooit zag.
Het vestigt de aandacht op een paar aspecten van de oorlog die vroeger veel minder bekend waren, o.m. de afschuwelijke gebeurtenissen in de eerste drie maanden van de oorlog met de moorddadige gevechten en de Duitse wreedheden. Ook het lijden van de burgers tijdens de bezetting met de hongersnood, de ondergang van de middenklasse, de wegvoering van arbeidskrachten naar Duitsland wordt zeer sterk belicht. (Het Brusselse Legermuseum maakt dat op dit ogenblik ook zichtbaar met de tentoonstelling “14-18, dit is onze geschiedenis”).
In bepaalde kringen heeft men zich blijkbaar zeer geërgerd aan de zeer ontluisterend beschrijving van het activisme in het bezette gebied: tenslotte komt het erop neer dat het Vlaamse nationalisme voor een goed deel zijn ontstaan heeft gevonden in de “Flamenpolitik” van de Duitsers, die het moreel van de Belgische vijand en de legitimiteit van de gevluchte regering wilden ondermijnen. Ook de Vlaamse “Frontbeweging” wordt meer gerelativeerd dan sommigen blijkbaar leuk vinden. Ik had graag wat meer gehoord over de rol van Verschaeve.
Veel bewondering dus voor een boek dat een blikopener is geweest voor velen en dat tegelijkertijd zeer leesbaar is en toch voorzien van 40 blz. noten in kleine druk! Wegwuiven als pamflet kan dus niet. Laten liggen als voer voor historici is ook niet nodig.

Grote Verwachtingen: In Europa, 1999-2019 - Geert Mak (2019)

5,0
Een heel mooi stuk journalistiek! De auteur slaagt erin door te focussen op enkele gebeurtenissen van de jongste 20 jaar, een beklemmend totaalbeeld te scheppen dat heel veel inzicht biedt. Een sterk voorbeeld hiervan vind ik zijn hoofdstuk over de financiële crisis van 2008. Hij slaagt erin om hiervan een beschrijving te geven waardoor een leek als ik de werking en blokkering van financiën en economie gaat begrijpen! Dat zijn eigen meningen bij dit alles wel een duidelijke rol spelen, kun je hem niet kwalijk nemen, dit is journalistiek, maar dan wel op een zeer hoog niveau.

Soumission - Michel Houellebecq (2015)

Alternatieve titel: Onderworpen

3,0
Je moet het maar kunnen: een boek schrijven waarvan de titel het tot een hashtag brengt.
Het grote succes van “Soumission” komt volgens mij niet zozeer voort uit de literaire kwaliteiten ervan, maar uit de politieke achtergronden, zodat de politieke exploitatie ervan voor de hand lag. Dat, zeker in de laatste 100 blz., de morele en religieuze crisis van de Westerse maatschappijen wordt beschreven, speelt blijkbaar veel minder mee in het succes, wel de waarschuwing tegen teveel toegevingen aan moslims. Het roept bij mij een vage herinnering aan de infame “Protocollen van de Wijzen van Sion” op.
Ik ben benieuwd hoe lang het bestseller-effect zal duren.

Waterloo: De Laatste 100 Dagen van Napoleon - Johan Op de Beeck (2013)

4,0
Volgend jaar (2015) is de 200ste verjaardag van de slag bij Waterloo en dat zullen we geweten hebben. Het zal een welkom intermezzo zijn in de 14-18-herdenkingen die gaan losbarsten. Dit boek geeft al een voorproefje op de verjaardag.
Het is een historisch accurate weergave van de gebeurtenissen voor tijdens en na de slag. De auteur geeft een zeer helder overzicht van de politieke en militaire geschiedenis van Frankrijk van 1789 tot de slag bij Waterloo. Zo een synthese kan een saaie boel worden, maar de auteur is VRT-journalist geweest en dat merk je aan de leesbaarheid van zijn verhaal. De veldslag zelf is ook moeilijk overzichtelijk te houden, maar ook hier slaagt hij in. Al die troepenbewegingen, de plannen van de generaals enz. beschrijft hij dan nog zeer levendig en persoonlijk ook, zodat de gruwel van dat alles helemaal tot de lezer doordringt. Na lezing besef je dat in Waterloo in één dag de hele waanzin van Stalingrad en Ieper in één enkele dag heeft toegeslagen. Het stuk na de slag is minder boeiend.
Het gaat dus om een historisch werk met een zeer persoonlijke inbreng. De auteur woont in de buurt van het slagveld en dat laat hij ons ook weten.
De meeste aandacht gaat naar de Fransen, die dan ook in de slag de aanvallers waren. Dan komt de inbreng van de Belgisch-Nederlandse troepen, die zeer essentieel was en die vooral door de Britten achteraf zeer geminimaliseerd is, wat de auteur niet serieus vindt. De Engelse kant krijgt relatief minder aandacht en de Pruisen nog minder.
De figuur van Napoleon krijgt zijn volle bewondering en wordt voor ons ook zeer boeiend.
De kaartjes achterin helpen het overzicht behouden, maar ze zijn zo verschillend van schaal en karakter dat het een beetje zoeken is.
Enkele slordigheden ontsieren de zaak wat. Zo wordt het gehucht Fichermont consequent, zelfs op de kaarten “Frichermont genoemd”. De titel van het hoofdstuk “Op weg naar naar de ontknoping” is een misser van formaat. De eindredacteur van de uitgeverij deed waarschijnlijk even een dutje.
Ik vond het een zeer interessante vernieuwde kennismaking met een stuk geschiedenis dat blijkbaar wat uit de aandacht verdwenen is. Het boek toont niet alleen de militaire gebeurtenissen, maar situeert de slag in het hele stuk Europese geschiedenis van 1789 tot 1871, een mooie synthese. Het boek heeft volgens mij alles om een ruim publiek van historisch geïnteresseerden te boeien.

XY - Sandro Veronesi (2010)

3,0
Er wordt veel gefilosofeerd en er wordt zelfs een hele bladzijde uit Freud geciteerd (toevallig gevonden natuurlijk...) en op het einde weet ik eigenlijk nog steeds niet waar hij heen wil. Vaag religieus, maar toch ook weer niet...

Ik weet dat de schrijver enthousiaste fans heeft, "Kalme Chaos" was zelfs als film een succes, maar mij heeft hij nog niet weten te overtuigen. Geen derde Veronesi voor mij, dank u.