menu

Hier kun je zien welke berichten Tommeh als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Dark Tower VII: The Dark Tower, The - Stephen King (2004)

Alternatieve titel: De Donkere Toren VII: De Donkere Toren

3,5
Toch wel een waardige afsluiter van een serie waar ik me helaas vaak doorheen heb moeten worstelen. Dit deel is verreweg het dikst van alle boeken, maar omdat er zoveel ontwikkelingen in zitten verplicht King zichzelf het tempo hoog te houden. Het had van mij zelfs allemaal iets meer uitgewerkt mogen worden, echter het is duidelijk dat King vanaf boek 5 zelf ook erg heeft geworsteld met het verhaal (wat hij zelf ook aangeeft). Sinds dat deel gaat het verhaal alle kanten op en worden er veel nieuwe karakters bij gehaald, die vaak ook weer snel vergeten worden. Dat hij zichzelf erin schrijft vind ik echt een zwaktebod en symbolisch voor deze worsteling.

Maar goed, hij herpakt zich redelijk dit laatste deel. Vooral het stuk in Algul Siento vond ik erg sterk, met een heftig slot (met de dood van Eddie). Het tempo blijft daarna hoog, al vond ik er vreemde ontwikkelingen tussen zitten, zo kwam de dood van Jake erg geforceerd op mij over. Mordred wordt in de voorgaande boeken met een lange aanloop en veel bombarie aangekondigd, maar uiteindelijk is het een zeer vlak personage, die ook nog eens op een heel simpele manier aan zijn einde komt. Ik had daar veel meer van verwacht. Maar het grootste probleem heb ik met Patrick. Het gemak waarmee hij erbij gehaald wordt, vervolgens door een paar tekeningen een enorme invloed op het verhaal heeft en uiteindelijk letterlijk wegloopt uit het verhaal vind ik belachelijk. King maakt het zichzelf zo wel heel erg gemakkelijk.

Daarnaast vond ik het vreemd dat King aan het einde eerst zegt dat hij het erbij wil laten, maar omdat hij zoveel haat mail krijgt toch maar een extra einde ín de toren eraan breidt. Wederom een zwaktebod wat mij betreft. Als je achter je einde staat dan laat je het erbij, punt. Nu lijkt het erop dat ie het allemaal voor ons klootjesvolk doet, terwijl hij het zelf natuurlijk ook gewoon zo wil laten eindigen. Het uiteindelijke einde met Roland die alle kamers in de toren langs gaat vond ik wel mooi en waardig aan het verhaal.

Uiteindelijk heb ik dit laatste deel, ondanks zijn minpunten, met plezier gelezen en kom ik op een ruime voldoende uit. 3,5*

Kieft - Michel van Egmond (2014)

2,5
Stukken beter dan Gijp, maar echt goed kan ik het niet noemen. Het verschil tussen de twee is dat Kieft ook daadwerkelijk iets te melden heeft, waar Gijp een lege huls was. Van Egmond grossiert echter weer in herhalingen en nietszeggende stukjes, die het tempo er enorm uit halen. Net als bij Gijp had ik het gevoel dat ie koste wat het kost minimaal 200 pagina's wilde halen, waar dit soort verhalen makkelijk in +-150 passen. 2,5*