menu

Hier kun je zien welke berichten Sportingerke als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Cena Secreta, La - Javier Sierra (2004)

Alternatieve titel: Het Geheime Avondmaal

3,0
Het spannende van een Dan Brown is in dit werk zeker niet aanwezig en daarom vond ik toch een beetje een afknapper.

Het verhaal is nogal warrig, waarbij het nut van bepaalde personages/verhaallijnen in vraag kan gesteld worden.
De tekens/geheimen die verklaard worden zijn net als in vele boeken van dit genre vaak vergezocht (en dat de schrijver veel informatie gehaald heeft uit oude bronnen en werken spreek ik daarbij niet tegen. Vraag is alleen in hoeverre die oude werken/bronnen de waarheid spreken).
Wat ik vooral wil zeggen is dat de interpretatie van een schilderij door verschillende mensen verschillende resultaten kan geven. Bovendien is het mogelijk om in elk schilderij bepaalde mystieke complotten, anagrammen, of geheime boodschappen door god zelf meegegeven te "vinden" als men maar lang genoeg zoekt en voldoende fantasie heeft.

Ook in de Da Vinci Code is dat natuurlijk het geval, maar in dat boek worden deze fantasieën/overpeinzingen van de schrijver (en anderen) gecombineerd met de nodige spannende verhaallijnen zodat de lezer ondanks het soms ongeloofwaardige karakter van bepaalde "tekens" toch in het verhaal meegezogen wordt.

Aangezien die spanning in Het Geheime avondmaal niet aanwezig is, blijft juist de interpretatie van het Laatste avondmaal door Javier Sierra over en dat was voor mij onvoldoende om van een geslaagd boek te spreken.

Colour of Magic, The - Terry Pratchett (1983)

Alternatieve titel: De Kleur van Toverij

3,5
Ook ik heb hem in het Nederlands gelezen - ik bedoel: Dostojevski lees ik ook niet in het Russisch - eerder uit luiheid, dan wat anders. Hoewel ik vind dat de vertaler - Ittekot of Ruurd Groot of whatever - prachtig werk levert en er ook voor zorgt dat de Nederlandse boeken erg vlot en leuk lezen, kan ik natuurlijk niet vergelijken met het originele werk van Pratchett zelf.

Normaal zou ik nooit deze boeken lezen, maar zoals reeds eerder vermeld staat het ondanks alle fantasyverschijnselen toch dicht bij de werkelijke wereld. Bij deze wil ik dan ook eens de vriend danken die mij deze serie aangeraden heeft

Het eerste boek vond ik wat minder, vermoedelijk omdat ik er wat in moest komen. Ondertussen zit ik aan deel vijf en wat mij betreft is het jammer dat Pratchett niet zo lang meer wil doorschrijven

Voor dit deeltje hou ik het toch "maar" op 3.5.

Deception Point - Dan Brown (2001)

Alternatieve titel: De Delta Deceptie

3,5
Hoewel ik het ook niet van het kaliber vond van "De Da Vinci Code" - daarvoor was er wat mij betreft teveel mystiek vervangen door wetenschap - was het al bij al toch een erg spannend boek.
Geheime genootschappen op de planeet aarde houden me echter meer in spanning dan NASA-ontdekkingen in het verre heelal. (Ik ben het dan ook eens met het de mening van senator Sedgewick Sexton dat er teveel geld aan ruimtevaart gegeven wordt en niet aan maatschappelijkere problemen dichter bij huis).

Zeker in het begin dacht ik vaak dat ik niet echt een pareltje uit de literatuur vasthad. De actie en het verdere verloop van het verhaal maken echter veel goed.
Toch moet ik zeggen dat ik - hoewel Dan Brown veel bekender is - zeker evenveel genot haal uit het lezen van de boeken van bijvoorbeeld Alistair Maclean of John Grisham, dus om echt met de hoge cijfers te gaan gooien was dit boek net iets te weinig origineel.

Emil i Lönneberga - Astrid Lindgren (1963)

Alternatieve titel: Michiel Zet Alles op Z'n Kop

5,0
Als eerste boek dat de (twijfelachtige) eer mag dragen om met mijn stem te mogen pronken heb ik gekozen voor een boek waar ik in mijn jeugd erg veel plezier aan beleefd heb.
Ik heb dit boek samen met de twee verhalen gebundeld in de omnibus ("Michiel van de hazelhoeve") gelezen en als kind vond ik deze boeken echt super.

Deze nostalgie en de glimlach op mijn gezicht bij het terugdenken aan deze mooie tijden zorgen al van de eerste keer voor een maximum aan sterren.

Ik weet ook wel dat dit literair misschien geen enorm hoogstandje is, maar bij het lezen let ik vooral op het verhaal en amusement/spanning en dat was in het boek zeker voldoende aanwezig.

Helaasheid der Dingen, De - Dimitri Verhulst (2006)

3,5
Vond het een boekje dat erg vlot las en door de opdeling in ongeveer op zichzelf staande hoofdstukjes, zeker ook een aanrader voor mensen die hun leesvoer niet in 1 keer verslinden.

Wel vind ik de eerste stukjes beter dan de stukjes naar het einde toe.
Toch vond ik het de moeite van het lezen zeker waard en als ik nog eens tijd heb, ben ik zeker van plan om nog werk van deze auteur te lezen.

Hold Tight - Harlan Coben (2008)

Alternatieve titel: Houvast

4,5
Het moeilijkste aan het schrijven van een thriller is volgens mij niet het werken met plotwendingen en cliffhangers. Wat veel moeilijker is, is ervoor zorgen dat wanneer het verhaal zijn finale beloop kent, het verhaal nog steeds niet te vergezocht lijkt.

Het verhaal is zeer sterk en spannend (pageturner is een understatement, want soms zou ik zelfs liever twee pagina's ineens omdraaien om toch maar snel bij het einde te komen), en was zeker de volle 5 sterren waard geweest... ware het niet dat het einde me net iets te vergezocht lijkt.

Het web waarin de verschillende verhaallijnen geweven zijn versmelt zich dan immers tot een aaneengeklitte bol wol. Er zijn net iets te veel gebeurtenissen die de verschillende personages met elkaar verbinden.

Voor de rest echter een dijk van een thriller die je de hele tijd in spanning houdt, en dat Coben al vele prijzen gewonnen heeft is niet onlogisch.

Zeker een aanrader!

Innocent Man. Murder and Justice in a Small Town, The - John Grisham (2006)

Alternatieve titel: De Gevangene

2,5
Ik vond het boek niet speciaal.
In tegenstelling tot de andere werken van Grisham die ik al gelezen had, betreft dit een volledig waargebeurd verhaal en dat zorgt ervoor dat het in mijn ogen sterk verschillend is. Jammer genoeg is dit verschil vooral negatief.

Wanneer ik Grisham lees wil ik een spannend verhaal, doorspekt met juridische aspecten. In dit verhaal is vooral dat laatste aanwezig. Het spannende, complotterige, misdadige is veel minder aanwezig in "De Gevangene".

Omdat de inleving/fantasie van de auteur ontbreekt, leest het nogal stroef (het is alsof je een documentaire zou uitschrijven en dan deze tekst zou lezen).

De inhoud van het boek deed me wel met verstomming staan, als je ziet wat er in dat proces maar nodig was om tot veroordeling over te gaan...
Hopelijk is het gerechtssysteem nu beter zodat dergelijke blunders niet meer kunnen voorvallen.

Konungsbók - Arnaldur Indriðason (2008)

Alternatieve titel: Het Koningsboek

2,5
Ik kan helaas niet anders dan Hando gelijk geven.
De introductie is gigantisch lang en bovendien zit het vol met nutteloze familiebanden en Ijslandse namen die me enkel in verwarring brachten.
Een ander feit dat me tegen de borst stootte was het relatieve gemak waarmee ze van aanwijzing tot aanwijzing hoppen, zeker nadat eerst verschillende malen aangehaald wordt dat de queeste er eentje is die al jaren bezig is.

Jammer genoeg was het voor mij het eerste boek dat ik van deze schrijver gelezen heb en als het niet aan Hando gelegen had ook het laatste.

Zeker niet meer waar dan 2.5, en dan enkel omdat het naar het einde toe toch een beetje beter wordt.

Light Fantastic, The - Terry Pratchett (1986)

Alternatieve titel: Dat Wonderbare Licht

3,5
Stilaan groeide mijn plezier in het lezen van Pratchett (of toch de Nederlandse vertaling) bij het lezen van dit boek. Het beste van de serie dat ik totnogtoe gelezen heb is het zeker niet, maar toch steeg stilaan mijn achting in de schijfwereldserie en mijn interesse in het lezen ervan. Daarom al een iets hogere beoordeling dan het eerste.

Voorlopig (zit nog maar aan boek 5) is Rinzwind met zijn bagage van bezield perenhout veruit mijn lievelingspersonage

Logica voor Idioten - Herman Brusselmans (1997)

2,0
Ik ga mijn ervaring van het boek even neerpennen door - luiwammes als ik ben - even te quoten uit het boek zelf:

"Waar het om gaat is dat Logica voor Idioten van Herman Brusselmans een roman is waarover je na een pagina of vijftig zegt: "Hmm, prima roman"; waarover je na honderd pagina's zegt: "Hoe zit dat hier? Gaat er nog iets gebeuren waar ik van opkijk?", en waarover je na de laatste pagina zegt: "En dat prul heb ik daadwerkelijk helemaal uit zitten lezen?! Tjonge, dan had ik beter een vadem prei kunnen planten."

Nu is dat misschien nogal cru gezegd, want er waren ook enkele passages die ik wel kon smaken (het Michelle Martin-gedeelte dat erin geweven zit, het gesprek met de matrassenman) en ook enkele droge humormomenten: "Op een keer had hij zijn voeten op de rand van de open haard gelegd om ze te warmen en zijn voeten vatten vlam en hij brandde dood.".

Toch vond ik het vooral nonsens waar ik te weinig mee moest lachen dus een hoog cijfer kan ik dit boek echt niet geven. Ook is het boek vooral geschreven in ofwel erg veel korte zinnen ofwel in complexe zinnen over psychologie en andere filosofische overpeinzingen. Dit zorgt ervoor dat het boek minder vlot leest dan ik gedacht had en ook mijn normale gevoel: "een boek moet dezelfde dag uit zijn als ik erin begin" kwam nooit bovendrijven.

Daarom een pover tweetje.

Morbid Taste for Bones, A - Ellis Peters (1977)

Alternatieve titel: Het Heilige Vuur

4,5
Ik heb de volledige reeks (dus alle twintig) in het Nederlands gelezen. Enkel een boekje met drie kortverhalen ontbreekt nog op mijn lijst van gelezen boeken.
Hoewel het "al" van vorig jaar geleden is, weet ik toch wel nog goed dat ik het een sterke reeks vond. Anders zou ik nooit twintig boeken lezen, niet?

De verhalen staan dan wel los van elkaar, toch lees ik zulke reeksen altijd chronologisch, al is het maar om de veranderingen in het karakter van het hoofdpersonage en de veranderingen van schrijfstijl van de schrijver op een juiste manier mee te kunnen ondergaan.

De verhalen zijn dan misschien niet allemaal even goed, toch zit er in elk van hen voldoende spanning. Om deze constante stijjl te eren, heb ik dan ook besloten alle boeken dezelfde rating te geven (en de ontbrekende boeken hier indien mogelijk toe te voegen.

Mort - Terry Pratchett (1987)

Alternatieve titel: Dunne Hein

3,5
Het verloop van het verhaal zelf - de plot dus - vond ik niet zo sterk. De manier waarop de personages echter hun leventjes leiden, hoe ze gekarakteriseerd worden is echter erg goed.

Ook - maar dat heb ik eigenlijk in elk boek - zit er tamelijk wat intelligente humor in die ik zeker kon smaken.

Zeker niet van plan om te stoppen met het lezen van Pratchett!

Other Side of Dawn, The - John Marsden (1999)

Alternatieve titel: Een Andere Kant van Vrijheid

3,0
Ik vond het laatste boek zeker naar het einde toe nogal kort door de bocht.
Ineens was er vrede, en bijna direct daarna was het boek in mijn ogen nogal plots gedaan.
Vandaar de mindere beoordeling dan diegene die ik aan de eerste 6 boeken gegeven heb.

Ook weet ik niet echt of het tijdsschema doorheen het hele boek klopt. Uiteindelijk duurt de reeks maar iets meer dan een jaar, maar in die tijd zitten ze wel enkele maanden in Nieuw-Zeeland, een paar weken te rusten in het huis van Ellens oma, een paar weken te rusten in de hel.

Mij lijkt het of de gebeurtenissen zich over een periode van minstens twee jaar afspelen, maar daarin kan ik me natuurlijk vergissen.

Out of the Sun - Robert Goddard (1996)

Alternatieve titel: Dodelijk Inzicht

4,0
"Miljaardedju," dacht ik toen ik na een pagina of 90 doorkreeg dat ik dit boek enkele jaren geleden al eens heb gelezen.
Waarschijnlijk het enige boek van deze auteur dat ik ooit al gelezen heb, en toch slaag ik erin juist dat boek te kiezen in de bibliotheek.

Maar kom, eenmaal mijn teleurstelling over heb ik het boek toch maar verder gelezen en hoewel ik sommige stukjes wel wist te voorspellen, waren er toch nog wat passages die weer "nieuw" voor me leken.

De manier waarop het boek is opgebouwd, de spanning, de (pseudo-)wetenschappelijke sfeer, het mystieke; alles in dit boek sprak me ten zeerste aan en dit boek heb ik dan ook in 1 ruk (her)uitgelezen.

Wat mij betreft zeker een aanrader!

Pyramids - Terry Pratchett (1989)

Alternatieve titel: Pyramides (Het Boek van Derwaarts Gaan)

Ondertussen alweer het zevende boek van Pratchett en ook hier goochelt hij (en zijn vertaler) met de mooie woordspelingen, beschrijvingen, grapjes en dergelijke meer.

Toch vond ik dat in dit werk de quantumfysische benadering van de dimensies (of toch iets daaromtrent waar het verhaal rond draait) en de wiskundige wartaal-uitkramende kameel net iets te ver gaan.
De luchtigheid verdwijnt er deels door uit het verhaal en dat is jammer, want laat dat nu juist wezen wat mij in deze serie aansprak.

Het blijft echter degelijk geschreven, al denk ik dat ik Pratchett nu toch even opzij leg, aangezien mijn liefde voor de Schijfwereld even bekoeld is.

Binnen een weekje kan het wel zijn dat het vuur weer oplaait

Roseanna - Maj Sjöwall en Per Wahlöö (1965)

Alternatieve titel: De Vrouw in het Götakanaal

4,0
De Martin Beck-serie is inderdaad de moeite van het lezen waard (voorlopig nog maar de eerste acht gelezen, maar de andere volgen wel gauw). Wel begrijp ik niet zo goed waarom er nog maar twee van de tien Martin Beck-boeken toegevoegd zijn. Deze thrillerreeks is immers tamelijk bekend, en hoort thuis bij de betere thrillers.
Ik probeer bij deze nog eens een boek toe te voegen, maar de vorige keer dat ik een boek toe probeerde voegen kreeg ik geen bericht of het toevoegen al dan niet toegestaan werd.

Sourcery - Terry Pratchett (1988)

Alternatieve titel: Betoverkind

4,0
De manier waarop men in het boek metaforen opstelt kan enkel op applaus en - eerder nog - schatergelach onthaald worden.

Hier zo een vergelijking, misschien niet de beste, maar wel een van degenen die ik snel terugvond:
"Diep eronder sabbelde de zee aan het grind, zo luidruchtig als een eentandige ouwe vent die net is voorzien van een verse lollie."

Ook dit pareltje van spitsvondigheid wil ik jullie niet onthouden, al kunnen jullie natuurlijk ook zelf het boek lezen:
Conina slaakte een zucht. "Wat mal; wat hebben jullie tovenaars dan op vrouwen tegen?" Rinzwind rimpelde zijn voorhoofd. "We mogen juist helemaal niks op of tegen vrouwen," zei hij.

Het met woorden goochelen (eunug - enig) mag dan wel niet altijd even geslaagd zijn, toch levert de vertaler erg goed werk. Het enige wat ik vaak nogal onnozel vind zijn de voetnoten die uitweiden over bepaalde aspecten van de schijfwereld, maar kom, daardoor laat ik mijn leesplezier niet vergallen.

Tell No One - Harlan Coben (2001)

Alternatieve titel: Niemand Vertellen

4,5
De boeken van Harlan Coben mogen dan wel allemaal hetzelfde uitgangspunt hebben (een gezellig/normaal leventje wordt bruut verstoord door gebeurtenissen uit het verleden).

Toch slaagt hij er telkens opnieuw in een erg spannend verhaal neer te zetten. Daar waar je als lezer in het begin geen idee hebt, waarom bepaald dingen gebeurd zijn/gebeuren, wordt dit net van raadsels stilaan opgehelderd.
Ook nu weer spoort Coben de lezer aan om zo snel mogelijk door te lezen en dat heb ik dan ook gedaan

Eén van de beste thrillerschrijvers van wiens bestaan ik afweet...

Tomorrow, When the War Began - John Marsden (1994)

Alternatieve titel: Morgen, Toen de Oorlog Begon #1

4,0
Heb net in een weekje of twee de hele reeks gelezen, dus spannend zijn de boeken zeker wel.
De eerste vier delen heb ik in een tijdspanne van 24 uur gelezen, omdat ik zo benieuwd was naar wat er ging gebeuren.
De reden dat ik de andere delen niet direct erna gelezen heb, was enkel het feit dat ik die boeken nog moest halen in de bibliotheek.

Zeker de eerste delen zijn inhoudelijk erg sterk. Wel vind ik het jammer dat er nergens een landkaartje te vinden is van het gebied waar de tieners zich bevinden omdat ik het vaak erg moeilijk vond om in te schatten welke afstanden afgelegd worden.

Ook het verloop van de acties en aanvallen tegen de vijandelijke bezetters is soms niet volledig duidelijk, al is in de realiteit bikkelharde actie waarschijnlijk ook erg chaotisch.

Laatste puntje van kritiek, maar dit geldt vooral voor de latere boeken: zeker naar het einde toe hebben de tieners in mijn ogen iets teveel geluk (tot tweemaal toe kan Ellen ontsnappen uit gevangenissen, schoten zijn (op Carrie na) steeds in de kuiten, ...). Dat zorgt ervoor dat ik op het einde toch met een beetje een wrang gevoel achterbleef.
De tieners doen mij op sommige momenten denken aan Amerikaanse propagandafilms waarin enkele soldaten een heel leger uitroeien.

Toch was de balans vooral erg positief, aangezien ik altijd al aangetrokken ben door Robinsonverhalen waarin mensen proberen overleven op onbewoonde eilanden en door oorlogsverhalen waarin de gruwelijke natuur van mensen de bovenhand neemt.
Deze reeks is een mooie mengeling van deze beide genres waarbij er zowel aandacht is voor de actie als voor de emotionele veranderingen die de personages ondergaan.

Vergessene Pergament, Das - Philipp Vandenberg (2006)

Alternatieve titel: Het Perkament van Montecassino

4,0
Ook ik ben natuurlijk blij dat ik in deze eeuw leef en niet moet opletten voor pest en andere verschrikkingen en er bovendien internet is om communicatie tussen mensen toch net iets gemakkelijker te maken

Ik vond het boek juist wel erg sterk, aangezien het een erg mooi beeld geeft van de middeleeuwse opvattingen/levensstijl. Bovendien slaagt het boek erin zich te baseren op een waargebeurd gegeven en er toch een mooi geloofwaardig verhaaltje rond te bouwen zodat je meer dan enkel een droge opsomming hebt.
Enkel naar het einde toe waren er een paar beslissingen/passages die ik niet zo sterk vond, maar voor de rest erg tevreden dat ik dit boek in handen genomen heb.

Woods, The - Harlan Coben (2007)

Alternatieve titel: Geleende Tijd

4,5
Na een tegenslagje in mijn boekenkeuze bleek deze thriller zowaar een voltreffer. Nog nooit iets van Coben gehoord - laat staan gelezen - maar blijkbaar heb ik een neus om goede schrijvers uit te kiezen in de bibliotheek
Dat ik pas om 2 uur 's nachts het boek aan de kant wou leggen (omdat de slaap me dan echt begon te overmannen) zegt veel. De volgende morgen las ik verder aan de ontbijttafel, in bad, tot het boek uit was.

Het boek leest dan ook erg vlot en is erg spannend opgebouwd.
Het einde is misschien niet het beste ooit (en ook ik vond het net iets zwakker dan de rest van het boek), maar ik zie niet in wat een vervolg zou kunnen opleveren.

De rest van het boek maakt dit alles echter ruimschoots goed... een aanrader dus.

Wyrd Sisters - Terry Pratchett (1988)

Alternatieve titel: De Plaagzusters

3,5
Kromliggen is inderdaad niet het juiste woord, maar wel ontsnapt er mij tijdens het lezen van Pratchett vaak een glimlach of even gniffelen.

Vooral leuk vind ik de verwijzingen naar de "echte wereld", die je pas begrijpt met een beetje achtergrondkennis.
Deze intelligente humor (alleszins veel intelligenter als de pipi-kakamopjes in veel boeken en films) is de hoofdreden dat ik deze boeken lees. Zo komen Shakespeare en Charlie Chaplin fijntjes aan bod in dit deel.

Het enige minpuntje - en ik heb het al eens eerder gezegd - vind ik de sterretjesverwijzingen die onderaan de pagina uitgewerkt worden. Ze zijn dan misschien wel bedoeld om grappig te zijn, maar erg vaak moet ik er toch niet om lachen.

Voor de rest: 6 down, al de andere boeken to go

Zevende Kamer, De - Pieter Aspe (2008)

Alternatieve titel: Meesters in Misdaad (Pieter Van In) 22

3,0
Het verhaal wijkt weinig af van het vaste recept van Pieter Aspe: een moord in Brugge en de verdachten bevinden zich - zoals altijd - voor een deel in de begoede kringen van ministers, zakenlui en dergelijke.

Nu, spannend was hij wel en net als de andere Aspes die ik al gelezen heb (bijna allemaal) leest hij ook wel erg vlot.
Enig minpuntje: het einde is nogal kort door de bocht, daar Van In ineens de juiste ingeving krijgt die zonder al te veel uitleg aan de lezer verkocht wordt.
Daarom een half sterretje minder dan ik eerst van plan was.

Zonder Spijt - Pieter Aspe (2006)

Alternatieve titel: Meesters in Misdaad (Pieter Van In) 18

3,5
Nogal vergezocht allemaal, al kan er zolang de waarheid ivm de Bende van Nijvel niet aan het licht gekomen is niet gezegd worden hoe ver deze speculatie van de werkelijkheid afwijkt.

Spannend is het zeker en dat het weer een typische Aspe is qua verloop (met de nodige Duvels, de nodige ruzies tussen Hannelore en Van In, of tussen Versavel en zijn vlam) dat weet je op voorhand.

Niet slecht, niet spectaculair goed, maar wel degelijk.