menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Tiany. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Mannen van Maria, De - Anneloes Timmerije (2019) 3,0

27 oktober 2022, 10:46 uur

Bij dit boek heb Ik meerdere momenten gehad dat ik dacht “ik stop er mee”. Ik vond de schrijfstijl niet echt aangenaam, de schrijfster springt vaak van de hak op de tak, ook wat betreft de tijd.
Of ik bewondering heb voor Maria ? bij mij is het dubbel. Jazeker, Maria is een sterke madam die weet wat ze wil en er volledig voor gaat, maar ze heeft ook iets hard over zich. Ik begrijp dat het leven in die tijden gruwelijker en moeilijker was, vooral voor vrouwen, als je iets of iemand wou worden moest je wel “letterlijk” soms over lijken gaan. Veel liefde kwam er ook niet te pas in haar huwelijken, vaak ontstonden ze uit vriendschap en/of zakelijk.
Je leest ook vreselijke dingen in dit boek, sodomie wordt onmenselijk bestraft, mensen die zedenfeiten plegen krijgen de doodstraf.
De olifantenvangst vond ik gruwelijk, voor mensen in die tijd zo normaal, ook voor Maria.
Ik heb toch wel wat moeite moeten doen om het boek uit te lezen maar de drang om vol te houden was er, en daar heb ik uiteindelijk geen spijt van. Best een interessant én waargebeurd verhaal.

» details   » naar bericht  » reageer  

Girl with a Pearl Earring - Tracy Chevalier (1999) 3,5

Alternatieve titel: Meisje met de Parel, 8 oktober 2022, 10:12 uur

Niet boeiend, niet romantisch, niet echt dramatisch, maar toch een zeer interessant verhaal. Over het leven van Johannes Vermeer en zijn gezin. Maar alles draait vooral rond Griet, het dienstmeisje waar Vermeer een soort band mee had, niet intiem, maar belangrijk voor zijn schilderwerk. Griet had interesse en begreep hem. Zij was de enige die zijn atelier mocht onderhouden, die de voorwerpen die er stonden mocht aanraken, omdat ze rekening hield met Vermeer zijn wensen. Vermeer zag ook meer in Griet dan enkel zijn dienstmeid, hij leerde haar dingen uit de schilderswereld, wat ik zelf ook extra interessant vond om te lezen.
Vermeer wordt door Griet nooit bij naam genoemd in dit boek, het is steeds “hij” of “meester”.
Catharina zijn echtgenote, heeft vanaf de eerste dag een pik op Griet, het wordt erger als Griet meer in en dichter in de buurt van het atelier aanwezig is, wat Catharina verplicht is te aanvaarden, want met de hulp van Griet zou Vermeer sneller en meer kunnen schilderen, het is hun bron van inkomsten. En inkomsten zijn er meer dan nodig want er worden aan de lopende band kinderen geboren in dit gezin.
Uiteindelijk moet Griet model staan voor één van de schilderijen van Vermeer, dit in opdracht van klant “Van Ruijven”. Overigens een erg lastige klant waar geen enkele vrouw veilig voor was, ook Griet niet.
Iemand waar ze af en toe een beetje steun van krijgt is Maria Thins, de inwonende moeder van Catharina.
Een rustig kabbelend verhaal dat ik met plezier heb uitgelezen.
Na het lezen van dit boek wil ik graag de film “The Girl with a Pearl Earring” zien

» details   » naar bericht  » reageer