menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Tiany. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Opstand - Michelle Visser (2014) 4,0

17 mei 2022, 01:15 uur

Zeer mooi boek.
Karlijn en Sabine zijn tweelingzussen, ze wonen bij hun vader in Utrecht, welke een drukkerij heeft. De moeder van de tweeling is jong overleden. Hun vader “Klaas” is nooit hertrouwd. Hij neemt de taak van ouder dubbel op zich, zijn dochters zijn zijn alles.
Sabine is van jongsaf zorgzaam en ernstig van karakter, Karlijn vind zichzelf de mooiste, en dat is ze ook. Ze is nonchalant en moet vaak door Sabine terechtgewezen worden, maar uiteindelijk kunnen ze niet zonder elkaar.
Tot hun vader, zoals het vroeger zeer vaak ging, een huwelijkspartner vind voor dochter Sabine, namelijk zijn schoonbroer Bernard uit Brussel, die weduwe is met 2 kinderen, en bakker van beroep.
Wonder boven wonder klikt het zeer goed tussen Sabine en Bernard, en Sabine vertrekt na haar huwelijk, vol goede moed, naar Brussel, dit tot grote verdriet en boosheid van Karlijn.
Ondertussen wordt de sfeer tussen de noordelijke en Zuidelijke Nederlanden grimmiger, België wil onafhankelijkheid, en er komt een opstand. Vooral Antwerpen en Brussel krijgt het zwaar te verduren. Sabine voelt de druk soms ook omdat zij Nederlandse is en in België woont.
Later zal Karlijn naar Brussel reizen, om haar zus op te zoeken, maar eerst wil ze een stop in Antwerpen, om Gijs te zoeken, de knecht van haar vader die in het leger is gegaan om mee te vechten voor hun koning. Karlijn kan Gijs niet vergeten na één kus voor zijn vertrek.
Het verhaal draait vooral rond de twee zussen en België die in opstand komt tegen Willem I van Nederland. Zeer goed beschreven, ik vond het heel leerzaam, dit was een keer iets anders dan Wereldoorlog I en II, waar de meeste boeken over gaan. Ik vond het een zeer mooi en interessant boek, spijt dat het uit is.

» details   » naar bericht  » reageer  

Vogeleiland - Marion Pauw (2021) 3,5

5 mei 2022, 11:20 uur

Verhaal met een donker onderwerp. Verdwijning van een dochter en zus. Vreselijk en onmenselijk voor de ouders en familie. Het gaat om een tiener die met zichzelf in de knoop zit, zoals bij de meeste pubers het probleem is. Ze maken van een mug een olifant, en zij hebben altijd gelijk.
Marianne is zo een opstandige tiener, is het beu thuis, en gaat er vandoor. Ze ontmoet een 35 jarige man “Berend”, die haar helpt met haar platte fietsband. Ze daagt hem uit, en hij valt voor dit jonge meisje van 20 jaar jonger. Hij geeft haar eerst de raad terug naar huis te gaan, maar Marianne maakt Berend wijs dat ze wordt mishandeld thuis. Berend zijn beroep is rattenvanger om en rond het Vogeleiland. En Marianne heeft een plan, ze wil daar samen met Berend gaan wonen, ze noemt het “ons magische sprookjesland”. Berend had zijn verstand moeten gebruiken en weigeren, maar hij doet alles wat “opstandige” Marianne hem (dwingend) vraagt. Na een tijdje is ze zwanger, ze kunnen niet meer terug naar de bewoonde wereld want dan staat Berend een zware straf te wachten. Marianne bevalt van een dochter en haat het kind, “Pup” genoemd. Berend geeft het veel liefde aan zijn dochter. Maar het is helemaal geen magisch eiland, vanaf de geboorte wordt de druk op Berend steeds groter, hij is steeds bang dat de waarheid aan het licht komt, en Marianne zakt dieper weg in een depressie. Haar familie lijdt erg onder het verlies……..Waar is hun dochter en zus ? Is ze ergens aan het rondtrekken ? heeft ze misschien een vriend ? Of leeft ze niet meer ? posters met Marianne haar foto komt men overal tegen. Het hart van haar vader breekt letterlijk. Hoe gaat dit verhaal eindigen ?
Dit is het tweede boek van Marion Pauw dat ik lees. Ik vond Zondaarskind iets beter en aangenamer om te lezen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Zondaarskind - Marion Pauw (2009) 4,0

1 mei 2022, 11:56 uur

Zeer vlot en aangenaam te lezen verhaal. Hier heb ik echt van genoten.
Ouderen worden hier zeker niet belachelijk gemaakt, het laat eerder zien dat er nog leven zit in een mens na je 80e.
Het is duidelijk dat ouderen vaak worden afgeschreven, niet meer van tel zijn, dat zijzelf, en hun omgeving, nog enkel wachten op de laatste adem die ze uitblazen. Maar men vergeet vaak dat vele van die ouderen wel het lichaam en ongemakken hebben van een 80+, maar van geest 10tallen jaren jonger zijn, en dan heb ik het over een gezonde geest.
In dit verhaal leef je mee in het leven van de 80jarige Geertruide/Amelia, die haar ouders en zusje verloren heeft in een brand toen ze 9 jaar was. Ze had een gelukkige jeugd, maar sinds ze wees is en in het weeshuis wordt geplaatst veranderd haar leven in een hel. Het enige lichtpuntje is haar trouwe weeshuis-vriendin “Anna”.
Als Geertruide(Truitje) 18 is wordt ze dienstmeisje bij een gezin met 3 zonen, zij en de oudste zoon Waldemar worden verliefd, en Truitje wordt zwanger. Maar Waldemar is verloofd met Frederique, en die is niet van plan om Truitje tussen haar en haar toekomstige man te laten komen, en dat lukt haar op een vreselijke en drastische manier, tot grote verdriet en pijn van Truitje.
60 jaar later, als 80jarige, woont Truitje zelfstandig, vitaal en gezond, maar door een val in haar badkamer breekt ze haar heup en moet ze tijdelijk naar een ouderlingen tehuis. Tijdens een ouderlingen koor georganiseerd in een chiquere home in de buurt, ontmoet Truitje Frederique weer, haar woede borrelt meer dan ooit op, en ze wil wraak. Ze heeft een plan en krijgt de hulp van een zeer kranige 95jarige dame, mevrouw Koe, ooit cheffin geweest op de damesafdeling in de Bijenkorf, iemand die ook van wanten weet.
Zalig verhaal, heel af en toe grappig, maar vooral drama en best een spannend verhaal.
Respect voor de schrijfster, ik heb hier enorm van genoten.

» details   » naar bericht  » reageer