menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Tiany. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Niemandskind - Anne-Marie Hooyberghs (2014) 4,0

31 januari 2022, 16:46 uur

Met dit boek had ik moeite om te stoppen met lezen, het leven van kleine Suzy en haar pasgeboren (half-) broertje, begon miserabel zonder een greintje liefde van hun doorslechte moeder. Ze haatte haar kinderen door en door. Onbegrijpelijk. “Gelukkig” werden beide kinderen weggehaald bij hun moeder. Het zoontje kon terecht bij zijn grootouders, Suzy was helaas ook niet gewenst door haar biologische grootmoeder. Ze werd ondergebracht bij de nonnen in een weeshuis in Antwerpen. De kinderen kregen een warm bed en eten, maar eveneens geen sprankeltje vriendschap of liefde van de nonnen, integendeel. Van kleinsaf moesten ze hun kost en inwoon verdienen door te poetsen, wassen, handwerken, koken, voor andere kinderen zorgen, enz. Tegenspraak, of kleine misstap, weer zeer zwaar gestraft, bijna middeleeuws. Suzy onderging haar lot, werd steeds volgzamer, en wist niet beter dan dat de nonnen haar beschermers waren tegen de wrede verdorven buitenwereld, wat ze haar steeds wijsmaakten. Met de jaren werd de sfeer iets gemoedelijker in het klooster, maar nog steeds koud en streng. De nonnen beslisten waar en wanneer ze ging werken, ze beheerden haar loon, ze kozen voor haar een huwelijkspartner, waar het ook erg fout mee liep, ik wou dat ik die man zijn nek kon omwringen Suzy wist zo weinig over het werkelijke leven dat ze alles onderging, tot de dag dat haar 3 kinderen oud genoeg waren en op eigen benen konden staan……toen is ze voor het eerst in haar leven voor zichzelf opgekomen. Zeer droevig, maar prachtig geschreven boek. Ik leefde zeer met Suzy mee.

» details   » naar bericht  » reageer  

Als Dromen Vervagen - Anne-Marie Hooyberghs (2010) 3,5

27 januari 2022, 10:06 uur

Mooi verhaal. Veel drama rond de Franse bezetting, het was een economische ramp, de belastingdruk steeg enorm. Gezinnen met goed werkende boerderijen leden in die tijd eveneens armoede. Vaders, broers, Zonen en schoonzonen moesten onderduiken, maar kwamen ook in opstand, het waren vreselijke tijden. Maar er was ook romantiek. Er was de Speler, die in het bos leefde, die de onderduikers hielp, maar uiteindelijk door niemand werd aanvaard omdat hij zo apart was, hij werd “de bosduivel” genoemd. Mensen waren bang van hem, behalve Lienke, die snel doorhad dat de bosduivel een mens was van vlees en bloed, met een gouden hart. Ze werden verliefd, een verboden liefde. Uiteindelijk huwt Lienke met Nand, een boerenzoon van “betere afkomstig”, dit huwelijk wordt het ramp, Nand is een gewelddadige egoïstische bruut. Lienke krijgt het hard te verduren bij Nand en zijn ouders. Steun van familie krijgt ze niet, Lienke is ook zwijgzaam wat betreft haar miserie en mishandelingen, dat houdt ze voor zichzelf. Maar haar grote liefde “Simon” wordt niet vergeten. Dit verhaal deed me een beetje denken aan de boeken van Mary Schoon, waar ik fan van ben. Het is weer zo’n boek waar je niet teveel op de kaft moet afgaan, die ziet er eerder uit als een boek voor tieners, vond ik persoonlijk, ik zou het nooit begonnen zijn moest ik de reviews niet gelezen hebben. Prachtig verhaal.

» details   » naar bericht  » reageer  

Schaduwleven - Kim Moelands (2021) 4,0

20 januari 2022, 11:19 uur

Zeer interessant en boeiend boek, een drama met thriller momenten.
Zulke mensen bestaan zeer zeker, meestal zijn het mannen die een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben, maar vrouwen kunnen er ook last van hebben.
Het is in ieder geval een ramp om met iemand zoals Daniël te leven, die het in extreme mate heeft. Als je zelf iemand in je leven hebt gehad, niet zo extreem, maar ook met narcistische trekken, voel je al snel hoe de relatie gemanipuleerd wordt, je zou Amber (Elena) wakker willen schudden om haar te waarschuwen voor deze “over charmant” knappe man. Eens ze zijn ware aard door heeft wordt het steeds moeilijker om zich los te maken door de gevaarlijke dreigementen, die soms letterlijk worden uitgevoerd. Ik moest soms mijn adem inhouden bij het lezen van dit boek, want in het werkelijke leven bestaan er Daniëls, Ambers (Elena's). Wat ik niet kon begrijpen is dat deze vrouw haar ouders totaal niets geloofden van wat hun dochter meemaakte, als ouder blijf je toch je kind steunen op één of andere manier, zelfs als je denkt dat zij fout is. Buitenstaanders hebben narcisten ook vaker door….denk ik als ouder toch. Ik vond het in ieder geval een knap boek, zeer goed en boeiend geschreven. Deed me een beetje denken aan “Achter gesloten deuren” van B.A. Paris.

» details   » naar bericht  » reageer  

Hart van Weshley Castle, Het - Marina Folkers (2021) 3,0

12 januari 2022, 01:59 uur

Mooi, maar een beetje te sprookjes-achtig geschreven verhaal.
Het boek legt teveel de nadruk op de 2 hoofdpersonen hun emoties, bij Michael is dat zijn “lach” of “glimlach”, hoe vaak deze woorden worden gebruikt is een beetje teveel van het goede. Bij dit verhaal kreeg ik een soort Richard Gere en Julia Roberts beeld voor me, rijke man valt op arm meisje, maar dan in de middeleeuwen. Best ook ideaal materiaal om een mooie Disney film van te maken. Ik ben het boek begonnen omdat ik zeer graag historische verhalen lees, liefst naar waargebeurd, maar dat hoeft niet altijd perse, als er maar genoeg spanning, drama en romantiek in zit, maar bij dit boek droop de zoetigheid er teveel af, het voelde niet echt als een historische roman. Enfin, ik heb het uitgelezen want ik was best benieuwd hoe het zou eindigen, maar dit genre van romantische boeken, dat ligt mij niet echt, goed voor één keer.

» details   » naar bericht  » reageer