menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van -JB-. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Post Office - Charles Bukowski (1971) 3,5

Alternatieve titel: Postkantoor, 29 december 2020, 13:49 uur

stem geplaatst

» details  

Stillicide - Cynan Jones (2019) 3,5

Alternatieve titel: De Wetten van Water, 28 december 2020, 09:02 uur

stem geplaatst

» details  

Ghost Writer, The - Philip Roth (1979) 3,5

Alternatieve titel: De Ghostwriter, 27 december 2020, 12:01 uur

"The Ghost Writer" is een roman over de jonge Nathan Zuckerman, die aan het begin van zijn carrière als schrijver staat. Het boek kan het best gelezen worden als een proloog op de gehele Zuckerman-reeks, als is het boek ook los te lezen.

In het boek gaat Nathan Zuckerman op bezoek bij zijn idool, de gearriveerde schrijver E.I. Lonoff en komt hier een vreemde huiselijke situatie terecht. Roth geeft het boek een bevreemdende sfeer, doordat maar langzaam duidelijk wordt hoe de onderlinge relaties liggen. Ook de plotseling beslissing dat Zuckerman kan blijven slapen, draagt hier aan bij. De bevreemdende sfeer lijkt voor Zuckerman erg inspirerend te werken en hij verzint midden in de nacht een verhaal, waarin Anne Frank de oorlog zou hebben overleefd.

Hiermee laat Roth zien hoe de schrijver Zuckerman gebeurtenissen uit zijn eigen leven pakt, aanpast en omzet in een roman. De dubbelzinnigheid is hier natuurlijk prachtig, omdat Zuckerman natuurlijk als een alterego van Roth dient. De thematiek van waarheid vs. verhaal, die ook in de latere Roth boeken zo'n belangrijken rol blijft spelen, vindt hier dus zijn oorsprong. Dat aangevuld met heerlijke tragikomische figuur van Zuckerman en de toegankelijke schrijfstijl van Roth, maakt dit een lekker boek voor tussendoor!

» details   » naar bericht  » reageer  

Kaddis a Meg Nem Született Gyermekért - Imre Kertész (1990) 4,0

Alternatieve titel: Kaddisj voor een Niet Geboren Kind, 27 december 2020, 11:05 uur

stem geplaatst

» details  

Thousand Autumns of Jacob de Zoet, The - David Mitchell (2010) 4,0

Alternatieve titel: De Niet Verhoorde Gebeden van Jacob de Zoet, 26 december 2020, 14:36 uur

"De Niet Verhoorde Gebeden van Jacob de Zoet" is een historische roman die speelt op VOC handelspost Deshima, bij Nagasaki. Het karakter Jacob de Zoet is losjes gebaseerd op Hendrik Doeff die opperhoofd van Deshima was tussen 1803 en 1817. Vooral het derde deel van het verhaal is gebaseerd op historische gebeurtenissen, waarbij een Engelse schip probeerde in Deshima piraterij te plegen (beter bekend als het Phaëton-incident).

De thematiek van het boek is eerlijkheid en betrouwbaarheid en dus krijgt hoofdpersoon Jacob de Zoet te maken met corruptie, misleiding en verraad. Soms lijkt trouweloosheid meer succes te hebben in het Deshima van de 19e eeuw, maar uiteindelijk overwint de eerlijkheid. In tegenstelling tot veel gebruikers hierboven ben ik beduidend minder enthousiast over deze historische roman van Mitchell. Ook de hoge positie in de top 250 is mij een beetje een raadsel.

Het boek is eigenlijk een bundeling van drie losse verhalen, die door Mitchell op het eind nog wel een beetje worden samengebracht. Maar het gevolg hiervan is dat je eigenlijk 3 keer aan een nieuw boek begint en steeds weer opnieuw in het verhaal moet komen. Hoofdpersoon Jacob de Zoet wordt het tweede deel vrijwel volledig vergeten. Het tweede deel blijft vervolgens onafgerond, om vervolgens tot het eind van het derde deel weer volledig vergeten te worden. Het geheel wordt hierdoor erg rommelig. Om het allemaal nog een beetje op te lossen schrijft Mitchell vervolgens 2 (!) epilogen. Maar deze 'eind-goed-al-goed' hoofdstukken maken het er allemaal niet beter op (had hij beter achterwege kunnen laten).

De karakterontwikkeling van hoofdpersonen Jacob de Zoet en Orito is vrij zwak. Zo lijkt de Zoet vrij vlak en gevoelloos om te gaan met het verraad van Vorstenbosch in deel 1 en is het een raadsel waarom Orito in deel 2 na haar ontsnapping terug gaat naar het klooster. De algemene thematiek ligt er vrij dik op en het boek kent verder weinig vernieuwende inzichten, waardoor het meer een spannend boek is dan een literaire roman.

Juist in de spanningsopbouw in de drie delen zitten de kwaliteiten van Mitchell. Als je eenmaal in het verhaal zit en de vele personages kent, weet hij drie keer naar een spannende climax te werken. Ook beschrijvingen van Deshima in de tijd van de VOC zijn interessant en duidelijk goed uitgezocht. Hierdoor is het boek ook weer geen totale tegenvaller, 3*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Zuckerman Unbound - Philip Roth (1981) 3,5

Alternatieve titel: De Eenzaamheid van Zuckerman, 26 december 2020, 12:59 uur

Nathan Zuckerman is een beetje sneue man, die niet goed weet wat hij met zijn leven wil, maar tegelijkertijd heeft hij als schrijver veel succes met zijn roman Carnovsky. Hoewel we de inhoud van dit boek niet kennen, is het duidelijk dat hij afstand neemt van zijn Joodse verleden in het boek. Het levert het roem op, maar ook veel kritiek uit de Joodse hoek en van zijn ouders. De roem overvalt Zuckerman en hij is zoekende naar zichzelf.

Bij Philip Roth is de ironie nooit ver weg. Waar Zuckerman in The Ghost Writer nog als bewonderaar op bezoek ging bij zijn idool, is hij nu zelf een gearriveerde schrijver waar iedereen iets van wil. Zuckerman heeft de grootste moeite om iedereen bij hem weg te houden. Vooral de verhalen over de ontmoetingen met Alvin Pepler zijn zeer komisch. Deze gekke figuur, aangevuld met de paranoia van Zuckerman, zorgt voor gekke situaties. Toch eindigt het boek vooral tragisch, als Zuckerman op het einde van het boek zijn vader verliest. Of Zuckerman hierdoor zichzelf beter terugvindt, is nog maar de vraag. Binnenkort verder in deel drie van de cyclus!

» details   » naar bericht  » reageer