menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van -JB-. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020, augustus 2020, september 2020, oktober 2020, november 2020, december 2020, januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021, mei 2021, juni 2021, juli 2021, augustus 2021, september 2021, oktober 2021, november 2021

Frère d'Âme - David Diop (2018) 4,0

Alternatieve titel: Meer dan een Broer, afgelopen vrijdag om 17:33 uur

In slechts 150 bladzijden weet David Diop een schrijnend verhaal te vertellen over een Senegalese soldaat, die strijdt aan het front in de Eerste Wereldoorlog in dienst van de Fransen. Het is een getraumatiseerd relaas over armoede, een moeilijke jeugd en een door oorlog gebroken vriendschap. De subtiele wijze waarop Diop grote thema's als kolonialisme door dit verhaal weeft, is indrukwekkend. Hierdoor ontstaat een gelaagd boek dat aanzet tot nadenken over kansenongelijkheid en eenzaamheid.
En dan dat einde waarmee alles op zijn kop wordt gezet. Ik had zelf wel even tijd nodig om te begrijpen wat Diop hier insinueert. Je krijgt de neiging het hele boek nogmaals te lezen met deze nieuwe kennis. "Vanaf dat moment begon ik te denken." Een magisch boek!

» details   » naar bericht  » reageer  

Crónica de una Muerte Anunciada - Gabriel García Márquez (1981) 4,0

Alternatieve titel: Kroniek van een Aangekondigde Dood, 23 november, 22:20 uur

Wie heeft Santiago Nasar vermoord? Na het lezen van dit boek zou je verschillende antwoorden kunnen geven. Marquez schetst een interessant situatie met de aangekondigde dood van Nasar. In een klein dorpje was iedereen op de hoogte, maar niemand grijpt in. De spanning zit hem in dit boek dus niet in wie de dader is, maar in de vraag hoe het zover heeft kunnen komen. Wat was ieders individuele verantwoordelijkheid? of was er een collectieve verantwoordelijkheid? In deze tijden van coronamaatregelen met zeer matige opvolging is dit een zeer actueel boek.

» details   » naar bericht  » reageer  

Solitudine dei Numeri Primi, La - Paolo Giordano (2008) 3,5

Alternatieve titel: De Eenzaamheid van de Priemgetallen, 22 november, 18:02 uur

Bijzonder om hierboven te lezen dat dit boek zo wisselend wordt ontvangen. You love it or you hate it. Voor mij was het een prettig geschreven roman, waarbij het dramatisch begin je meteen in het verhaal trekt. Vervolgens volgt een beschrijving van een kwetsbare vriendschap tussen twee getraumatiseerde kinderen. Hoewel sommige stukken hier inderdaad wat clichématig zijn beschreven, bleef ik de spanning van de situatie voelen. Hoe de twee elkaar opzoeken en afstoten, soms een klein beetje openen om dan weer in hun eenzaamheid te kruipen, was voor mij aangrijpend. Je blijft als lezer hopen op een goede afloop, tegen beter weten in.

» details   » naar bericht  » reageer  

Amour Humain, L' - Andreï Makine (2006) 3,0

Alternatieve titel: Menselijke Liefde, 15 november, 23:12 uur

Een roman over een Russische journalist en een strijder uit Angola, die strijden voor revolutionaire idealen. In de loop van het boek komen idealen steeds verder op de achtergrond, als machtspolitiek, liefde en onmacht de boventoon voeren. Door de erg geconstrueerde opbouw gaat het verhaal echter nergens echt leven. Het is moeilijk om echt mee te voelen met de hoofdpersonen door de afstandelijke stijl. Makine lijkt iets teveel te willen en daardoor ligt de boodschap er wel erg dik bovenop.

» details   » naar bericht  » reageer  

Easter Parade, The - Richard Yates (1976) 4,0

Alternatieve titel: Paasparade, 1 november, 20:36 uur

Na Revolutionary Road was Easter Parade mijn tweede boek van Richard Yates en opnieuw stelt hij niet teleur. Heel voorzichtig componeert hij het verhaal van twee zussen die totaal verschillende keuzes maken in het leven, maar uiteindelijk beide ongelukkige levens lijden. Yates is een meester in het beschrijven van dialogen, waarin het draait om onuitgesproken gedachten en emoties. Je wordt hierdoor helemaal het verhaal in getrokken en voelt mee met de onmacht van de hoofdpersonen. Echt vrolijk is Yates hierdoor nooit.

» details   » naar bericht  » reageer  

Oeuvre, L' - Émile Zola (1886) 4,0

Alternatieve titel: Mensenhanden, 31 oktober, 14:25 uur

Schitterende roman over een kunstenaar met grote idealen die nooit tot wasdom komen. Hoofdpersoon Claude Lantier heeft trekjes van Cézanne en Manet en hoopt ooit de meest succesvolle kunstenaar van zijn tijd te worden. In zijn tomeloze ambitie kan hij maar moeilijk stoppen met werken. Terwijl zijn kunstenaarsvriendin langzaam een positie in de kunstwereld verwerven, wordt hijzelf verliefd en trekt zich terug. In de strijd die volgt om zijn ambitie waar te maken, moet hij niet de liefde, niet de kunstenaarswereld, maar vooral zichzelf onder controle krijgen.
Schitterende roman die dankzij uitgeverij Oevers recent opnieuw vertaald is. Het is te hopen dat ook de andere delen uit de Rougon Macquart serie opnieuw beschikbaar komen voor een Nederlands publiek, want dit boek smaakt naar meer!

» details   » naar bericht  » reageer  

Noise of Time, The - Julian Barnes (2016) 3,5

Alternatieve titel: Het Tumult van de Tijd, 24 oktober, 20:12 uur

stem geplaatst

» details  

Pale View of Hills, A - Kazuo Ishiguro (1982) 4,5

Alternatieve titel: Versluierde Heuvels, 18 oktober, 21:53 uur

stem geplaatst

» details  

Letzte Satz, Der - Robert Seethaler (2020) 3,5

Alternatieve titel: Het Laatste Deel, 17 oktober, 15:09 uur

stem geplaatst

» details  

Alexis - Marguerite Yourcenar (1929) 2,5

Alternatieve titel: Alexis ou Le Traité du Vain Combat, 15 oktober, 23:27 uur

stem geplaatst

» details  

Années, Les - Annie Ernaux (2008) 3,0

Alternatieve titel: De Jaren, 10 oktober, 22:35 uur

stem geplaatst

» details  

Vorleser, Der - Bernhard Schlink (1995) 4,5

Alternatieve titel: De Voorlezer, 5 oktober, 11:41 uur

stem geplaatst

» details