menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van mjk87. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Wachten op het Westen - Nausicaa Marbe (2021) 3,5

30 mei 2022, 12:33 uur

Marbe moet tijdens Corona ineens denken aan haar jeugd in communistisch Roemenië. Ze wil zeker beide tijden niet vergelijken, maar dat er ineens lege schappen waren in de supermarkt, iets nieuws voor haar dochter, was voor haar vroeger heel normaal. Niet hetzelfde dus, maar het is verder wel de aanzet dus tot gedachten over vroeger. Al met al is dit een prima boek, soms met veel sfeer en levendig (vooral de goede tijd uit het begin met alle etenswaren) geschreven. Dit boek voegt zo weer zijn eigen nuances toe aan een verder op zich bekend thema. Richting het einde gaat het meer over haar reis richting Nederland en wat er daar gebeurt, dat voegt al met al minder toe. 3,5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Doktor - Anton Tsjechov (1887) 3,5

Alternatieve titel: De Dokter, 29 mei 2022, 11:36 uur

Vooral prachtig hoe hier sfeer wordt gewekt. Zoiets kleins als een vlieg die steeds gehoord wordt geeft net dat beetje extra. En dat in slechts 8 pagina's. Je waant je als lezer echt in die kamer en die twee personen gaan genoeg leven. Heel knap. Het einde is dan minder waar het ineens erom draait of die ene hoofdpersoon vader van het kind van de ander is. Dat haalt de sfeer weg. 3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Spat' Chotsjetsja - Anton Tsjechov (1888) 3,5

Alternatieve titel: Slaap, 29 mei 2022, 11:28 uur

Fijn werkje wel, dat middenin het stuk wat droomachtige beelden krijgt waar ik zelf nooit heel erg liefhebber van ben. En ook nu niet. Verder is het einde wat opvallend en onverwacht, maar laat wel indruk achter. Verder wederom knap hoe Tsjechov in zo weinig pagina's toch een hele wereld creëert. 3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Nederland Narcostaat: 50 Jaar Drugshandel, en Vele Liquidaties - Hans Werdmölder (2022) 2,5

Alternatieve titel: Nederland Narcostaat: 50 Jaar Drugshandel en Talloze Liquidaties, 26 mei 2022, 13:21 uur

De vorm is een boek, maar dit is eerder en wetenschappelijk rapport met vooral veel namen en cijfers, alleen dan erg oppervlakkig en zonder tabelletjes enzo. Maar wel even gortdroog opgeschreven. De titel suggereert een populair boekje van Panorama maar dat is het boek beslist niet. De voorkant met een bewerking op Frau Antje heeft eerder al op de cover van kwaliteitsblad Der Spiegel gestaan en dit boek gaat eerder die weg op dan de popiejopie tour.

Als korte introductie in de geschiedenis van drugs in Nederland vanaf de jaren 60, van beleid tot criminaliteit, werkt dit boekje nog wel (of eigenlijk werkt dat prima op dat niveau, maar meer moet je niet verwachten). Maar verder ontbreken echte analyses, laat staan dat dit boek de diepte op zoekt. Aan het eind een klein beetje met oplossingen die de auteur voorstelt, maar dat wordt ook erg kort en mager uitgewerkt en zijn vooral open deuren. 2,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Koffer Vol Citroenen: Herinneringen aan Mijn Moeder, Een - Hassnae Bouazza (2022) 3,5

22 mei 2022, 15:56 uur

Mooi boek, waar na een pagina of 150 de koek wel op is. De laatste 40 pagina's zijn nog vooral mijmeringen waar Bouazza in herhaling valt. Maar het stuk daarvoor is prima. Soms ontroerend, soms vermakelijk, soms enorm invoelbaar, bijvoorbeeld het stuk over het leeghalen van de flat dat ook een stukje van Bouazza's eigen geschiedenis is. En Bouazza weet vaak prima sfeer te scheppen waardoor je de geuren van de gerechten haast ruikt. Opvallend trouwens dat Bouazza haar vader en moeder noemt, haar broers en zussen, maar nergens naar man. Het boek is volledig gericht op haar familie en je krijgt het idee dat ze een alleenstaande vrouw is. Pas in het dankwoord kom je erachter dat ze een man heeft, hij heeft de titel ook bedacht.3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Nilen: Historiens Elv - Terje Tvedt (2012) 2,5

Alternatieve titel: De Nijl: Biografie van een Rivier, 21 mei 2022, 15:04 uur

Tegenvaller. Hoewel Tvedt veel boeiends vertelt, blijft dit boek als geheel veel te oppervlakkig en werkt de opzet niet. Tvedt kiest ervoor om te beginnen bij de monding van de rivier om zo af te reizen naar de bronnen, elk hoofdstuk is zo een land of groepje van landen. Daardoor gaat Tvedt elke keer opnieuw de geschiedenis vertellen en soms is dat een herhaling van zetten, vaak gevuld met details van gebeurtenissen die voor het grote verhaal niet van belang zijn. Zoals zo vaak blijkt het lastig een grote geschiedenis te vertellen. Op momenten is dit inhoudelijk prima, vooral als wordt uiteengezet welke invloed de Nijl heeft op de culturen van de Nijlvolkeren, maar richting het einde wordt ook die link steeds magerder. 2,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Tsjaikovskistraat 40: Een Autobiografische Vertelling uit Rusland - Pieter Waterdrinker (2017) 2,0

15 mei 2022, 17:10 uur

Behoorlijke tegenvaller. Waterdrinker moest dus een boek schrijven over de revolutie 100 jaar eerder, maar uiteindelijk werd dit een boek over zijn leven met flarden van die revolutie tussendoor. Maar beide delen vloeien nergens samen, anders dan simplistisch dat hij bij gebouw A langskomt waar 100 jaar eerder persoon B woonde. Tja. Een film als Adaptation doet dat duizend keer beter.
Ergens had ik nog gehoopt iets over de Russische ziel of volksaard mee te krijgen, maar verder dan wat overbekende oppervlakkigheden komt Waterdrinker niet. Ook het taalgebruik is nogal hoogdravende mooischrijverij en irriteert vooral.

Nu wel, er zitten wel enkele aardige momenten nog in en enkele vermakelijke anekdotes en op momenten is dit werk nog wel leerzaam. Maar duidelijk te weinig voor een voldoende. 2,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Heart of Darkness - Joseph Conrad (1899) 3,5

Alternatieve titel: Hart der Duisternis, 13 mei 2022, 13:17 uur

Goed boek, dat ik op beschrijvend niveau en qua sfeerzetting veel sterker vind dan op psychologisch vlak, iets dat het hierop gebaseerde Apocalypse Now veel beter doet. Omdat het psychologische deel richting het einde steeds duidelijker naar voren komt, wordt het boek steeds minder. Ik zie wel wat Conrad wil met zijn hoofdpersoon, maar allicht ook vooral door de film en hetgeen ik van dit boek al wist, maar voelen deed ik het nergens. Wat dat betreft is de sfeerzetting een stuk sterker. De duisternis van de ondroodringbare jungle en de bedompte lucht komen bijna uit het boek zetten en je want jezelf als lezer op de Congo. 3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

11/22/63 - Stephen King (2011) 2,0

Alternatieve titel: 22-11-1963, 11 mei 2022, 00:58 uur

Ik wilde deze weleens lezen vanwege de plek in de top 10 van deze vermaarde site. En The Stand, het enige andere werk dat ik van de beste man heb gelezen en ooit nog het hoogst gewaardeerde boek van hem in de top 250, beviel me grotendeels ook wel. Maar wat begint als een vermakelijk werk waar de verteller King het beste tot zijn recht komt, tot ergens pagina 150, verwordt uiteindelijk in een steeds minder boeiend werk. Eigenlijk vanaf het moment dat Jake voor de derde maal door de tijd reist en het eigenlijke verhaal begint.

Laat ik beginnen met het positieve. Dat zijn dus de eerste 150 pagina’s waarin King heerlijk een sfeertje neerzet en spanning opbouwt. Leuk om even te verdwalen in de jaren 50 toen Amerika op het hoogtepunt van haar macht was en de toekomst rooskleurig leek. Ik vind dat King dat goed neerzet. Op momenten doet dat qua sfeer denken aan Back to the Future (waarbij ik denk dat dit boek als serie ook beter nog werkt dan als boek zelf). En de manier hoe tijdreizen werkt vind ik redelijk goed uitgewerkt, dat de tijd een soort van lineair loopt en als die afwijkt dat die vanzelf probeert terug te keren naar die lijn. Waardoor kleine wijzigingen voor de grote lijnen van de geschiedenis geen effect hebben. Een slimme manier om het butterfly effect te omzeilen.

Ook is dit ding fijn geschreven. Je vliegt erdoorheen, al ligt dat er ook eigenlijk aan dat er veel te veel vet op de botten zit waardoor al die details nauwelijks van belang zijn en je met snel lezen weinig mist. King schrijft veel maar zegt vrij weinig. Er zitten heel veel banale feiten in die nergens boeien. Het schrijven van veel tekst wordt verward met het uitdiepen van personages, want eigenlijk blijven ze allemaal vrij vlak. Op psychologisch niveau blijft dit enorm zwak en aan het eind, na dik 850 pagina’s, ken ik Jake nog steeds niet.

Verder maakt King nogal eens gebruik van plotelementen om het boek maar te laten duren maar die vooral irritatie opwekken. De laatste 300 pagina’s hadden in 50 gekund als King niet allerlei moeilijkheden erbij haalde. Verder valt het einde wat tegen als Jake terug naar 2011 keert. Dit lijkt meer wat spielerei van King dan echt doordacht die wereld uitwerken. En misschien was het psychologisch beter geweest als de wereld juist prachtig was en Sadie dood was en Jake dan moest kiezen. Maar goed, zoals gezegd valt het boek op dat vlak tegen.

Ik kan me wat dat betreft goed vinden in de review van avdj hierboven die uitstekend alle pijnpunten uit dit boek aangeeft en ik kom navenant tot dezelfde score. 2,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Possibilité d'une Île, La - Michel Houellebecq (2005) 2,0

Alternatieve titel: De Mogelijkheid van een Eiland, 1 mei 2022, 16:22 uur

Aardige ideeën verpakt in een matige roman. Dit boek begint nog wel aardig, vooral als het om de mislukte relaties draait van Daniël. Ook roept Houellebecq af en toe boeiende dingen. Maar de verdere vorm van de roman vond ik maar weinig aan. Die toekomstige klonen weten nooit te boeien, die wereld van hen gaat nooit leven. Dat laatste deel van 50 pagina's is echt doorploegen. Maar ook de delen rond die sekte vond ik ook niets. Daarin zit dan nog wel een goede ideeënroman verstopt. Zelf haalde ik eruit dat de mensheid nogal wat ongeluk heeft, maar dat maakt ons nu juist wel menselijk. Maar daar was deze hele roman niet voor nodig geweest. 2,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Amalia - Claudia de Breij (2021) 3,5

1 mei 2022, 14:46 uur

De beste (en eigenlijk ook enige) grap die Claudia de Breij ooit heeft gemaakt is stellen dat ze cabaretier is. Voorts zingt ze weleens een liedje en daarin is ze aardig. En nu in de lijn van Haasse en Rubinstein schrijft ze een boekje over een troonopvolger. Hopen dat dat beter bevalt. En warempel ja, dit is (binnen de beperkingen van deze opdracht) best een prima tussendoortje. Verwacht niets diepgaands (verre van zelfs) maar De Breij probeert een beeld te schetsen van Amalia en haar leven. Door interviews, maar ook door een scherp oog. En dat doet ze goed. Leren we de echte Amalia kennen? Nee. Krijgen we een beeld, een kennismaking met haar, precies zoals het boekje moet doen? Ja, zeker wel.

De Breij kiest voor een boekje met een hele lichte toon in de ik-vorm geschreven over haar weekje met Amalia op pad. Dat kan worden gezien als egodocument maar het werk eigenlijk vrij goed in dit geval. Het is lekker speels en informeel opgeschreven, als twee vriendinnen bij elkaar. Is dit journalsitiek? Nee, maar dat pretendeert De Breij ook niet te zijn (in tegenstelling tot cabaretier). 3,5*

p.s. Ik vraag me wel af (in het boek wordt dit nergens duidelijk) waarom De Breij deze opdracht heeft gekregen. Want ze staat niet bekend als scrhijfster (i.t.t. haar twee voorgangers).

» details   » naar bericht  » reageer  

Liverpool: Over een Stad, een Club & een Vader - James Worthy (2022) 4,0

1 mei 2022, 14:00 uur

Een mooi boekje dit. Dit boek gaat over liefde, voor een stad, voor een vader en voor een club, zoals de titel al suggereert. En die liefde druipt er elke pagina van af. Soms wat lomp (de hoofdstukken hebben de 14 namen van de spelers van de CL-finale van 2005, maar vooral als eerbetoon), vaker echter worden met veel gevoel allerlei aspecten van de vader en Liverpool besproken. Ook soms in prachtige korte hoofdstukjes zoals het dichtritsen van de lijkzak doet denken aan de voetbaltrainingen van vroeger, met krachtige beelden ingevuld zoals wanneer de lijkzak naar beneden wordt getild: "Ze droegen je naar beneden terwijl jij naar boven aan het gaan was". 4,0*.

» details   » naar bericht  » reageer