menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van mjk87. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019, december 2019, januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020

Of Mice and Men - John Steinbeck (1937) 3,5

Alternatieve titel: Van Muizen en Mensen, 20 juni, 11:26 uur

Mooi boekje wel. Knap hoe Steinbeck met zo weinig ruimte toch een compleet verhaal vertelt dat nergens verkort of afgeraffeld voelt en ook enkele personages een eigen stem geeft. Het zijn ook veelal sympathieke personen. Wel is het allemaal net te kort om echt te beklijven, het is eerder een fijn werkje om lekker op een ochtend te lezen dan een roman waarin ik word meegesleurd. Daarvoor leer je de personages net niet voldoende kennen. 3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

In the Heart of the Country - J.M. Coetzee (1977) 2,0

Alternatieve titel: In het Hart van het Land, 20 juni, 09:26 uur

Soms kan zo'n monologue intérieur wel interessant zijn, maar in dit geval maakte het allemaal wat afstandelijk - hoewel dit boek zeker niet slecht is, vond ik er gewoon weinig aan. Ik las vantevoren dat er ook iets als een onbetrouwbare verteller in zat, maar dat heb ik er niet echt uitgehaald. Maar het was vooral dat vanuit het subjectieve beeld van de hoofdpersoon zowel zij als andere personages nooit gingen leven en dit 200 pagina's lang lezen was met tegen het einde wel enkele aardige momenten, maar verder liet dit me koud en heb ik me er niet echt mee vermaakt. 2,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Polin'ka - Anton Tsjechov (1887) 3,0

Alternatieve titel: Polinjka, 7 juni, 23:49 uur

Als je al die bundels van Tsjechov ziet met tientallen, nee honderden kortverhalen, dan vraag je je vooral af hoe hij het allemaal verzint. Maar soms kan het ook zo simpel zijn, qua locatie, personen en hetgeen er gebeurt (zie de plot hierboven). Vermakelijk genoeg nog wel, al is dit echt een vingeroefening die ook ineens zomaar is afgelopen, maar de hele setting is leuk. Maar dat is het dan ook. 3,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Ljoebov' - Anton Tsjechov (1886) 2,5

Alternatieve titel: Liefde, 7 juni, 23:09 uur

Net iets minder. De opzet is nog goed en de gevoelens van de verliefde jongen in het begin worden prachtig neergezet, maar daarna verzandt het verhaaltje in nikserigheid en gezever waar ik weinig mee kon. Dan wil Tsjechov nog vanalles kwijt waar deze vorm van kortverhaal niet heel geschikt voor is. 2,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Eten met Emma - Herman Koch (2000) 2,5

7 juni, 16:47 uur

Ik heb ook wat gemist, maar dat hele deel met de raamvertelling en de rol in dat boek waar dit verhaal in het eerste deel mee begint snap ik ook niet goed. Ik zie ergens wel wat Koch wil maar de relatie tussen Emma en de hoofdpersoon is te zwak om daaruit de jaloezie te kunnen halen. Ik vond de stukken buiten Barcelona ook weinig interessant. De delen erin waren nog wel geinig, zeker als je je ook waant in dat restaurantje en zin krijgt in rode wijn (wel natural dan, niet koud) en lekkere tapas. En enkele personages waren wel oké beschreven, maar als geheel wel vederlicht met meer negatieve dan positieve punten. 2,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Kokkyō no Minami, Taiyō no Nishi - Haruki Murakami (1992) 4,0

Alternatieve titel: Ten Zuiden van de Grens, ten Westen van de Zon, 7 juni, 14:47 uur

Ik vond dit vooral een heel fijn boek om te lezen door de grootse vertelkunst van Murakami die een hel leven en een geschiedenis knap weet te vertellen, soms iets te afstandelijk maar vaak precies goed en innemend. Ook de gevoelens van een man van middelbare leeftijd die op een kruispunt staat dat zijn leven staat en vanaf dat moment er geen verandering meer mogelijk is wordt mooi invoelbaar gemaakt. Soms heb je het idee dat Murakami nog wel meer kwijt wilde over de Japanse maatschappij, maar dat alles hangt er een beetje te veel bij om echt een grootse roman te kunnen zijn. Maar als leesvoer op een luie zondag is is dit perfect. 4,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Wij Zijn Ons Brein: Van Baarmoeder tot Alzheimer - Dick Swaab (2010) 2,5

6 juni, 13:52 uur

Op momenten erg boeiend, vol voorbeelden en duidelijk met kennis van zaken. Maar als boek als geheel erg matig. Dit boek komt voort uit columns voor NRC en dat merk je. Er zit veel herhaling in. Sommige dingen worden meermaals geroepen en Swaab komt een keer of 10 terug op de hongerwinter. Maar ook mist het boek een rode draad (ergens gaat dit van geboorte naar dood, maar die wordt vaak losgelaten) waardoor nieuwe hoofdstukken met nieuwe onderwerpen ook op elkaar gaan lijken. Een zoveelste voorbeeld van een zoveelste persoon met hersenschade, op den deur weet je het wel. Dit boek had de helft korter gekund en dan maar als essay met één centraal thema echt rond de titel van het boek. Nu zitten er zelfs pagina's in waar Swaab zijn mening over religie geeft dat niets met het boek vandoen heeft. 2,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

In za Misosūpu - Ryū Murakami (1997) 2,0

Alternatieve titel: In de Misosoep, 1 juni, 11:07 uur

Boek dat steeds minder wordt. Het eerste deel is best heel aardig, sfeervol, aardig inkijkje in het nachtleven. Al snapte ik de hoofdpersoon niet helemaal met al zijn angsten. Daarna neemt het boek een wat andere wending. Eerst nog wel een lief stukje met de hoofdpersoon en zijn vriendin, maar daarna vanaf zo'n beetje de helft van et boek wordt het een soort nachtmerrie waarvan niet duidelijk is of dit echt is of een droom, of een metafoor dat Amerikanen alles dat Japans is kapot maken (ik bedoel dan ketens als Starbucks en Coca Cola) en Japanners dat gelaten toezien. In ieder geval op haar basisniveau kon ik hier weinig mee en boeide me dit maar weinig, met moordpartijen ineens, rare hypnoses en een hoofdpersoon wiens psyche ik nooit begreep. Die blijft volledig apathisch. Raar. 2,0*.

» details   » naar bericht  » reageer