menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van eRCee. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Tomás Nevinson - Javier Marías (2021) 2,5

Alternatieve titel: Tomas Nevinson, 22 september 2022, 19:43 uur

Marías borduurt voort op de personages die hij in Berta Isla heeft geïntroduceerd, hoewel daar meer aandacht voor Tomas was dan nu voor Berta. Qua verhaal kan je het gewoon zelfstandig lezen. Maar ik zou dat niet doen, omdat alle andere boeken van Marías beter zijn dan deze. Het probleem van Tomas Nevinson is dat er 600 pagina's niks gebeurt, op één sterke scene na, en dat het circulair spelen met thema's en motieven dit keer ongeïnspireerd aanvoelt. Datzelfde geldt voor de stijl, die te flets is om je het boek in te zuigen. De thematiek is nog wel aardig (in welke mate is eigenrichting door veiligheidsdiensten geoorloofd?), maar om nu te zeggen dat je van je sokken wordt geblazen door de inzichten, nee, zeker niet. Wie minder romans van Marías kent, zal misschien ook minder tegen deze bezwaren aanlopen. Desondanks denk ik dat je beter uit bent met ofwel een dunner boek of een beter boek van deze schrijver, dus kies een willekeurige andere titel van hem.

» details   » naar bericht  » reageer  

W. - Steve Sem-Sandberg (2019) 2,5

20 september 2022, 15:58 uur

Zo, ik heb ook weer eens een boek gelezen. Alleen niet zo'n goed boek als waarop ik hoopte, afgaande op de recensies.

Net als de voorstelling Woyzeck (van Buchner) baseert Sem-Sandberg zich op een ware historie. Het gaat om een eenzame man, een verschoppeling, die onder meer Napoleons veldtocht naar Rusland meemaakt, maar ook een vrouw vermoordt en daarvoor wordt berecht, terwijl er twijfels zijn over zijn geestelijke vermogens.

Sem-Sandberg schrijft op zich prima. Soms zijn er echt mooie passages. Ook wel een paar dingetjes die ik lichtelijk irritant vind, zoals hoofdstukken van anderhalve pagina, of opeenvolgende zinnen waarin hetzelfde woord constant herhaald wordt (kan men hier mee stoppen aub?).

Maar, er zit vooral iets in het verhaalverloop wat niet goed werkt. Als lezer wordt je niet nieuwsgierig naar wat gaat volgen, er is geen suspense. Het boek creëert geen verwachtingen die dan al of niet ingelost worden, je hobbelt maar een beetje aan de hand van Sem-Sandberg mee. Ook het conflict met het personage Clarus, een hofraad die W. moet ondervragen en medisch-psychologisch onderzoeken, komt niet tot leven. Je leest het, je begrijpt het, maar het resoneert niet.

Tenslotte zitten er naar mijn smaak een paar overdreven gruwelijke scènes in het boek.

Tegenvaller.

» details   » naar bericht  » reageer