menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van eRCee. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024, april 2024

Paradise - Abdulrazak Gurnah (1994) 3,0

Alternatieve titel: Paradijs, 16 februari 2022, 10:55 uur

Begint een beetje taai, omdat de schrijfstijl nogal droog is, beschrijvend. In de laatste 100 pagina's wint Paradijs echter aanzienlijk aan kracht. Gurnah verstopt zijn thema's niet. Het gaat onder meer over eigenaarschap over je leven, met verbanden naar het Bijbelverhaal van Jozef en Potifar. Dat is op zich interessant, net als de setting: het Tanzania net voor de eerste wereldoorlog. Ik zou er zelf geen Nobelprijs voor over hebben, maar die prijs zorgt er in elk geval wel voor dat we nu de mogelijkheid krijgen dit werk te lezen en dat op zich is een goede zaak.

» details   » naar bericht  » reageer  

Sa ha la De Gu Shi - Sanmao (1976) 3,0

Alternatieve titel: Berichten uit de Sahara, 8 februari 2022, 10:33 uur

Zomaar meegepakt uit de bibliotheek. Sanmao is de schrijversnaam, het gaat over de Sahara en op de kaft staat dat er wereldwijd 1,5 miljoen exemplaren van zijn verkocht. Intrigerend toch?

Het lijkt erop dat Sanmao in 2019 is (her?)ontdekt in de Westerse wereld door een artikel in The New York Times (in de sectie 'Overlooked', zie Wikipedia). De Nederlandse vertaling dateert eveneens uit 2019. In China en Taiwan was Sanmao al vanaf de jaren 70 blijkbaar een fenomeen en razend populair. Ik kan dat ook wel een beetje begrijpen, want deze berichten uit de Sahara hebben het persoonlijke, eenvoudige en directe wat volgens mij tegenwoordig ook youtubers, blogposters en influencers zo populair kan maken.

Sanmao trekt dus naar de Sahara om daar te gaan wonen, samen met haar Spaanse man, in een klein dorpje, te midden van de Sahrawi. Ze is geen Westerling maar het viel me op dat haar positie en haar oordelen over beschaving enz. toch al snel erg lijken op die welke een witte Europeaan of Amerikaan zou hebben. In elk geval houdt ze het er langere tijd uit en sluit ze allerlei vriendschappen. Wat haar nu precies zo trekt in deze streek wordt nooit helemaal duidelijk, volgens mij ook niet voor haarzelf, en dat is één van de intrigerende dingen van deze bundeling anekdotes. Een ander sterk punt is dat ze haar leven niet romantiseert of het mooier voordoet dan het is. Dat geldt ook voor gevoelens. Verfrissend en misschien wel een verschil met de huidige internetcultuur, waar toch borstklopperij een grote rol speelt.

Als literair werk vind ik Berichten uit de Sahara vrij matig. Het zijn losse episodes rondom een bepaald verhaalelement maar altijd op een heel eenvoudige wijze verteld. De zinnen zijn soms bijna kinderlijk, of in elk geval erg eenvoudig. Op zich is daar niet heel veel mis mee en het is niet slecht geschreven ofzo, maar om er voor langere tijd in te duiken te weinig interessant op dit punt. In de laatste hoofdstukken gebeuren er in één keer behoorlijk heftige dingen (dit heeft te maken met de roep om onafhankelijkheid in de streek), en dat geeft wel een duidelijke eindpunch aan de leeservaring.

Al met al zijn de schrijfsels van de mysterieuze Sanmao in mijn ogen eerder interessant dan heel goed.

» details   » naar bericht  » reageer