menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van eRCee. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Jedźmy, Wracajmy i Inne Opowiadania - Włodzimierz Odojewski (2000) 3,0

23 september 2019, 21:32 uur

Een zomer in Venetie kwam dit jaar uit bij Querido. Deze novelle van 119 pagina's is voor zover ik weet het enige werk van Odojewski dat in het Nederlands beschikbaar is. (De schrijver moet niet verward worden met Vladimir Odojevski, een Russische auteur uit de 19e eeuw.)

Het verhaal laat het begin van WOII zien vanuit het perspectief van een Pools jongetje. In het huis van zijn tante beleeft hij een bijzondere zomer, balancerend op de rand van de kinderlijke onschuld en de volwassenheid. Het beeld van een fantasie-Venetië is sterk, en hoewel het verhaal niet al te veel om het lijf heeft, biedt dit genoeg voor een aangename 3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

We Need New Names - NoViolet Bulawayo (2013) 3,0

Alternatieve titel: We Hebben Nieuwe Namen Nodig, 18 september 2019, 20:45 uur

Van mijn kant gemengde gevoelens. In wat het beschrijft is We hebben nieuwe namen nodig best interessant en Bulawayo een stem die gehoord mag worden. Technisch is het allemaal wel verdienstelijk. Toch heb ik ook een vrij fundamenteel bezwaar, en dat is dat het boek heel duidelijk is opgebouwd volgens de lijnen van wat er allemaal aan problematiek bestaat voor jonge Afrikanen. De schrijver wil alles bestrijken, inclusief wat migratie met zich meebrengt, en het personage hobbelt er een beetje achteraan. Op verhalend gebied vind ik het echt niet zo goed, het zijn bijna meer tableaus. Daarnaast houd ik niet zo van de kinderlijke blik in volwassenenliteratuur, die me doorgaans nogal gemaakt voorkomt, hoewel ook daarop uitzonderingen zijn, en Bulawayo er wel in slaagt haar personage geloofwaardig op te laten groeien gaandeweg het boek. Van de Nederlandse vertaling was ik tenslotte niet zo kapot, dus mocht je de keuze hebben dan is in dit geval het origineel misschien wel de juiste optie. Alles bij elkaar niet een boek waar ik echt warm voor loop maar het doet wel wat een kwartaalkeuze bij voorkeur doet: je literaire horizon verbreden.

» details   » naar bericht  » reageer  

Grande Peur dans la Montagne, La - Charles-Ferdinand Ramuz (1926) 4,0

Alternatieve titel: De Grote Angst in de Bergen, 17 september 2019, 10:57 uur

Mijn bijdrage aan het onder de aandacht brengen van dit boek valt hier te vinden:

Literair Nederland: De natuur in verweer

Dit is de openingsalinea:

Eens in de zoveel jaar duikt er een literaire parel op in het Nederlands die tot dan toe raadselachtig onder de radar bleef. Bekende voorbeelden zijn 'Gloed' (van Sándor Márai) en 'Stoner' (John Williams), waarvan prompt tientallen herdrukken verschenen. Het zou mooi en terecht zijn als het ook zover komt met 'De grote angst in de bergen', een boek uit 1926 dat dit voorjaar voor het eerst in vertaling verscheen bij Van Oorschot. Weinigen slaagden er zo goed in om de Alpenwereld levensecht op papier te krijgen als hier de Zwitserse schrijver Charles-Ferdinand Ramuz.

» details   » naar bericht  » reageer