menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van eRCee. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021, mei 2021, juni 2021, juli 2021, augustus 2021, september 2021, oktober 2021, november 2021, december 2021, januari 2022, februari 2022, maart 2022, april 2022, mei 2022, juni 2022, juli 2022, augustus 2022, september 2022

W. - Steve Sem-Sandberg (2019) 2,5

20 september, 15:58 uur

Zo, ik heb ook weer eens een boek gelezen. Alleen niet zo'n goed boek als waarop ik hoopte, afgaande op de recensies.

Net als de voorstelling Woyzeck (van Buchner) baseert Sem-Sandberg zich op een ware historie. Het gaat om een eenzame man, een verschoppeling, die onder meer Napoleons veldtocht naar Rusland meemaakt, maar ook een vrouw vermoordt en daarvoor wordt berecht, terwijl er twijfels zijn over zijn geestelijke vermogens.

Sem-Sandberg schrijft op zich prima. Soms zijn er echt mooie passages. Ook wel een paar dingetjes die ik lichtelijk irritant vind, zoals hoofdstukken van anderhalve pagina, of opeenvolgende zinnen waarin hetzelfde woord constant herhaald wordt (kan men hier mee stoppen aub?).

Maar, er zit vooral iets in het verhaalverloop wat niet goed werkt. Als lezer wordt je niet nieuwsgierig naar wat gaat volgen, er is geen suspense. Het boek creëert geen verwachtingen die dan al of niet ingelost worden, je hobbelt maar een beetje aan de hand van Sem-Sandberg mee. Ook het conflict met het personage Clarus, een hofraad die W. moet ondervragen en medisch-psychologisch onderzoeken, komt niet tot leven. Je leest het, je begrijpt het, maar het resoneert niet.

Tenslotte zitten er naar mijn smaak een paar overdreven gruwelijke scènes in het boek.

Tegenvaller.

» details   » naar bericht  » reageer  

Tomás Nevinson - Javier Marías (2021) 2,5

Alternatieve titel: Tomas Nevinson, 24 augustus, 16:52 uur

Marías borduurt voort op de personages die hij in Berta Isla heeft geïntroduceerd, hoewel daar meer aandacht voor Tomas was dan nu voor Berta. Qua verhaal kan je het gewoon zelfstandig lezen. Maar ik zou dat niet doen, omdat alle andere boeken van Marías beter zijn dan deze. Het probleem van Tomas Nevinson is dat er 600 pagina's niks gebeurt, op één sterke scene na, en dat het circulair spelen met thema's en motieven dit keer ongeïnspireerd aanvoelt. Datzelfde geldt voor de stijl, die te flets is om je het boek in te zuigen. De thematiek is nog wel aardig (in welke mate is eigenrichting door veiligheidsdiensten geoorloofd?), maar om nu te zeggen dat je van je sokken wordt geblazen door de inzichten, nee, zeker niet. Wie minder romans van Marías kent, zal misschien ook minder tegen deze bezwaren aanlopen. Desondanks denk ik dat je beter uit bent met ofwel een dunner boek of een beter boek van deze schrijver, dus kies een willekeurige andere titel van hem.

» details   » naar bericht  » reageer  

Colmena, La - Camilo José Cela (1951) 3,0

Alternatieve titel: De Bijenkorf, 9 augustus, 11:02 uur

Perikopen over verschillende mensen in Madrid, beginnend bij de bezoekers van een café, die dan over twee dagen worden gevolgd met ook weer hun contacten. Het procedé op zich spreekt me niet heel erg aan, maar het is wel prima uitgevoerd. Verbindend is inderdaad de 'negatieve sfeer' zoals Radiguet hierboven zegt, maar je kan het ook het sociale conflict noemen en dat klinkt dan alweer beter. Aan de eveneens door mijn bovenbuurman aangedragen redenen om La Colmena te lezen, kan worden toegevoegd dat José Cela een Nobelprijslaureaat is.

» details   » naar bericht  » reageer