menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van eRCee. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019, december 2019, januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020

Everything Under - Daisy Johnson (2018) 3,0

Alternatieve titel: Onder het Water, afgelopen zondag om 12:41 uur

Het is geen onverdienstelijke debuutroman, deze Onder het water. Wat Daisy Johnson vooral goed doet is de spanning vasthouden door de informatie over de relatie die de personages ten opzichte van elkaar hebben slechts mondjesmaat vrij te geven. Er worden verschillende periodes door elkaar heen beschreven, in hoofdstukken die bijna allemaal dezelfde drie titels dragen: 'Het huisje', 'De jacht' en 'De rivier'. Een elegante manier om de lezer wat houvast te geven, hoewel het allemaal ook weer niet zo complex is dat dit werkelijk nodig was. Wat de thematiek betreft (noodlot, vrije wil, het mythische, genderidentiteit en gebroken familierelaties, als je tenminste de flap wil geloven) ben ik niet zo erg onder de indruk. Johnson kan over geen van deze zaken iets oorspronkelijks bloot leggen, hoewel de mythe van Oedipus fraai de grondstructuur vormt van het drama, maar dan in een feminien jasje. De genderidentiteit is inderdaad een element in het boek, maar meer als motiefje dan dat het boek daar iets wezenlijks over zegt. De stijl is op zich oke, maar blinkt niet uit in mijn ogen, en de beelden die Johnson gebruikt zijn geregeld nogal geforceerd of zelfs onjuist (een meanderende rivier wordt vergeleken met een ruggengraat, ik weet niet wat voor bochel je moet hebben om zoiets meanderend te noemen). Geprikkeld om nog eens een titel van deze auteur op te pakken in de toekomst ben ik al met al niet.

» details   » naar bericht  » reageer  

Zug War Pünktlich, Der - Heinrich Böll (1949) 4,0

Alternatieve titel: De Trein Had Geen Vertraging, 29 maart, 17:28 uur

Heinrich Böll is een schrijver voor crisistijden. Hij kan als geen ander de gehele oorlog verbeelden vanuit een klein en persoonlijke perspectief. In dit geval van Wehrmacht soldaat Andreas, in de trein op weg naar het Oosten waar hem naar zijn stellige overtuiging 'binnenkort' de dood wacht. Gaandeweg komt het waar en wanneer steeds dichterbij. De laatste uren brengt hij door met een Poolse, Olina, in wie hij een geestverwante ontdekt. Böll schakelt vanuit het niets een paar keer naar de inwendige stem van deze vrouw, dat is Woolfiaanse klasse. Een prachtig, beklemmend en vooral menselijk boekje.

» details   » naar bericht  » reageer  

Civilizations - Laurent Binet (2019) 3,0

Alternatieve titel: Beschavingen, 15 maart, 16:39 uur

Vandaag staat er in het Nederlands Dagblad een recensie van mijn hand over Beschavingen van Binet. Ik kom tot een gemengd oordeel. Het boek is uitstekend gedocumenteerd en zit vol aardige details. Het uitgangspunt, namelijk de onderwerping van de Spaanse kroon door de Inca-cultuur, is verfrissend en geeft interessante inzichten over Europa en de wereld. Niettemin schiet het boek ook in een aantal opzichten tekort. Zo is de spanningsboog van de vertelling gebrekkig en de insteek nogal beschrijvend, waarschijnlijk omdat Binet weigert in een historische setting te doen alsof hij er zelf bij is geweest (net als in HhhH). Voor de liefhebbers van geschiedenis is Beschavingen een aanrader (de nadruk ligt op de Inca's, Spaanse cultuur en de periode van de Reformatie en Verlichting) maar wie op zoek is naar een literaire parel die kan beter verder zoeken.

Aan de volgende lezer van dit boek hier op de site wil ik deze vraag stellen: vind je dat Binet met dit boek kritiek levert op het Westen, doet hij dat in het geheel niet, of ligt de waarheid in het midden?

» details   » naar bericht  » reageer  

Filo dell'Orizzonte, Il - Antonio Tabucchi (1986) 3,5

Alternatieve titel: De Lijn van de Horizon, 7 maart, 15:28 uur

Mooi boekje, moeilijk om iets over te schrijven. De titel duidt aan dat de hoofdpersoon op zijn queeste steeds dichter bij de ontraadseling meent te komen, maar de lijn van de horizon schuift gewoon met hem mee. Vooruitgang is illusie. Het boekje kent jammer genoeg een wat complexere zinsbouw dan Pereira verklaart, die sowieso in alle opzichten beter is (geen schande). Verder is De lijn van de horizon ook wel weer herkenbaar qua sfeer en thema's. Erg fijne schrijver deze Antonio Tabucchi en ik heb nog twee novelles van hem liggen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Auta Armias - Arto Paasilinna (1989) 2,5

Alternatieve titel: Wees Genadig, 3 maart, 12:13 uur

De laatste keer dat ik iets van Paasilinna las was alweer meer dan tien jaar geleden. Het beviel me destijds goed dus waarom er niet nog eens ter hand nemen van de in 2018 overleden Fin? Helaas valt Wees genadig me tegen. Paasilinna kiest altijd een kneuterig-humoristische insteek maar meestal wel gegoten in een soort romanvorm. Wees genadig is echt een puur kolderverhaal, voor mij een moeizaam genre omdat het al snel gaat vervelen. De eerste 30 pagina's vond ik nog behoorlijk leuk en ook daarna blijven er best aardige dingen beschreven worden maar als geheel doet het me erg weinig. Een paar inside jokes over Finland zijn ongetwijfeld langs me heengegaan. De confrontatie tussen God en de paus daarentegen schotelt zonneklare kritiek voor en is lekker vilein (een soort variatie op het verhaal van de Grootinquisiteur). Sinds het laatste bericht over deze passage door Jeroen hierboven kan van een verbeterde situatie worden gesproken. Wellicht is er nog hoop.

» details   » naar bericht  » reageer