menu

Hier kun je zien welke berichten avdj als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Van Bensemann tot Beckenbauer. De Verborgen Geschiedenis van het Duitse Voetbal - Raf Willems (2006)

1,0
Toen het Nederlands elftal zich nog wist te kwalificeren voor eindtoernooien, haalde ik iedere zomer steevast een stapeltje voetbalboeken in huis. Dergelijke literatuur is aangenaam licht maar door de anekdotes toch ook heel vermakelijk. Nu moet ik zeggen dat de boeken van bijvoorbeeld Auke Kok het genre op een positieve manier ontstijgen. Zijn werken '1974' en '1988' schetsen niet alleen een elftal maar ook een tijdsbeeld/samenleving. Een negatieve uitschieter is er te vinden in deze draak van Raf Willems.

Volgens Willems was het Duitse voetbal ooit fenomenaal maar raakte het haar ziel kwijt in de jaren dat het begon met toernooien winnen. Zijn verhaal is allesbehalve plausibel, uitermate selectief en bovenal op een storende wijze opgeschreven. Willems schrijft niet met de pen van een analyticus, maar met die van een gefrustreerd NL-elftal-fan die de WK-droom van 1974 uiteen heeft zien spatten. Iedereen beleeft op een bepaalde manier (lichte) jeugdtrauma's, maar om dat als aanleiding te nemen om een alternatieve geschiedenis te schrijven van het Duitse voetbal, is geen al te goed idee gebleken....

1*

Vechtlust: Het Bizarre Leven van International Fernando Ricksen - Vincent de Vries (2013)

3,0
In Vechtlust - een lijvige biografie - neemt Vincent de Vries de lezer mee in het door incidenten geteisterde leven van oud-international Fernando Ricken. Ooit begonnen bij Fortuna Sittard, klimt Ricksen via AZ op tot de internationale (sub-)top bij Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg. Niet zozeer het voetbal zelf, maar de vele opstootjes buiten het veld en de uitspattingen in nachtclubs nemen een significant deel in van dit boek.

Gekscherend zou je kunnen zeggen dat deze biografie Ricksen van de ene striptent na de andere volgt. Het is ronduit bizar dat de mening van anderen hem geen zier kunnen schelen. Uiteindelijk belandt de gevallen ster dan wel in een afkickkliniek, ook daar lijkt de échte berusting nog niet plaats te vinden. Dat de 'verovering' van Katie Price een hoogtepunt vormt in Ricksens leven, zegt veel over zijn opvattingen die hij destijds had over het leven. Iedere vrouw is voor hem enkel interessant voor 'de daad', de meeste vrienden worden voornamelijk opgetrommeld voor het nuttigen van zoveel mogelijk alcohol.

Het vreemde is dat je, ondanks dat Rickens eerste vrouw honderden keren wordt bedrogen, niet eens een hekel kunt krijgen aan de persoon in kwestie. Fernando Ricksen toont maar weer aan dat een beperkte intelligentie, een naïef karakter en veel te veel geld een combinatie vormt die eigenlijk alleen maar fout kan aflopen. Hoe Ricksen uiteindelijk omgaat met de spierziekte ALS verdient echter lof. Ondanks zijn kwakkelende gezondheid schuwt hij het openbare leven niet. Een wreed einde van een turbulent leven.

3*