menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van avdj. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Catcher in the Rye, The - J.D. Salinger (1951) 3,5

Alternatieve titel: De Vanger in het Graan, 2 februari 2020, 15:06 uur

Ik kende The Catcher in the Rye al jaren omdat de moordenaar van John Lennon het boek bij zich had ten tijde van de moord, op die bizarre 8 december in 1980. Dat zou reden moeten zijn om Salingers klassieker al láng te kennen, maar het is er niet eerder van gekomen. In mijn leesclub kwam het boek echter als winnaar uit de bus, waardoor ik het nu eindelijk van mijn bucketlist kan wegstrepen.

Salingers verhaal draait allemaal om de instabiele tiener Holden Caulfield. Een zoeker die weliswaar intelligent en gevat maar ook onzeker en zelfdestructief is. Waarschijnlijk dat iedereen van ons wel eens een tijd in zijn of haar leven heeft gekend die somber en stuurloos aanvoelde. Dergelijke periodes zijn niet fijn, maar natuurlijk wel interessant voor schrijvers. Het zijn immers de jaren waarin karakters worden vormgegeven en karakters worden gekneed. Genoeg mogelijkheden dus voor een pakkend verhaal, maar écht aangrijpend vind ik het zelden.

The Catcher in the Rye is weliswaar een klassieker, maar zeker niet het best geschreven boek in de geschiedenis. Zijn status haalt het naar mijn idee meer uit de vernieuwende schrijfstijl die volstaat met schuttingtaal en expliciete (gedachte)beschrijvingen over seks. Omdat deze prima in het verhaal passen is daar weinig mis mee, maar op de één of andere manier mist dit boek iets waardoor het nooit écht onder de huid gaat zitten. Komt het omdat de hoofdpersoon niet bepaald sympathiek is? De Amerikaanse setting? Of toch omdat het onlosmakelijk is verbonden met Lennons moordenaar Mark Champman? Geen idee, maar de ruime voldoende staat in ieder geval buiten kijf.

3,5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Beekeeper of Aleppo, The - Christy Lefteri (2019) 3,5

Alternatieve titel: De Bijenhouder van Aleppo, 2 februari 2020, 14:43 uur

De Bijenhouder van Aleppo is een boek waarmee Christy Lefteri de vluchtelingencrisis die Europa treft (de ironie...) een gezicht geeft. Nieuwsberichten die sommigen van ons ter kennisgeving aannemen, beginnen te leven zodra je in dit boek duikt. Lefteri is zelf werkzaam geweest in een vluchtelingenkamp waardoor ze haar verhaal gedetailleerd en geloofwaardig uit de doeken kan doen.

Lefteri schetst een beeld van twee vluchtelingen (een getrouwd stel genaamd Nuri en Afra) die hun weg in het leven proberen terug te vinden. Dat dit in de sluier van de politieke problemen niet gemakkelijk is, is een understatement. Toch zet de schrijfster geen zielige hoofdpersonen neer, maar twee veerkrachtige, geloofwaardige mensen. Het boek kent een aantal twists (waarvan de aanwezigheid van Nuri's denkbeeldige speelkameraadje de meest pakkende is) waardoor het redelijk rechtlijnige verhaal nooit inzakt of gezapig wordt.

Een minpunt is dat het plot enigszins voorspelbaar is. Dat is op zich logisch, helemaal gezien de inleiding van het boek. Verder is het een fijn geschreven werkje dat zeker bepaalde emoties kan oproepen en een brede groep zou aanspreken. Lefteri wil echter nét iets te graag haar bevindingen met de rest van de wereld delen, al heeft ze daar natuurlijk alle recht toe.

3,5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Kleine Leven van Norbert Jones, Het - Marloes Kemming (2015) 4,0

2 februari 2020, 14:22 uur

Marloes Kemming levert met Het kleine leven van Norbert Jones een zeer vermakelijk debuut af. De titel is goed gekozen en dekt de lading van het boek zeer treffend. Norbert Jones is oppervlakkig gezien een weinig verheffende figuur, maar wordt dermate goed door Kemming uitgewerkt dat je meteen binding en sympathie krijgt met deze anti-held.

Er zijn een aantal zorgvuldig gekozen flashbacks waardoor je als lezer steeds íets meer te weten komt over Norbert Jones. Dat gaat in zeer kleine, natuurlijke stapjes. Je krijgt details te weten over zijn jeugd, zijn beweegreden om in de boekhouding te belanden en natuurlijk zijn motivatie om een kolossale verzameling te gaan starten. Omdat ik zelf vroeger ook veel verzamelde, prikkelde het plot van het boek mij enorm.

Kemming houdt het tempo er goed in en omdat er weinig bijfiguren in het boek voorkomen, blijft het verhaal boeiend en meer dan uitstekend te volgen. Nergens wordt het geforceerd of ongeloofwaardig. Wellicht dat het einde van het boek niet bij iedereen goed zal vallen, maar persoonlijk vond ik het perfect bij de rest van het verhaal passen. Het gaf mij meteen reden om weg te dromen over een eventueel vervolg.

» details   » naar bericht  » reageer  

Pride and Prejudice - Jane Austen (1813) 2,5

Alternatieve titel: Trots en Vooroordeel, 2 februari 2020, 13:56 uur

Trots en Vooroordeel schijnt Jane Austens beste en bekendste werk te zijn. Toevallig kwam het voorbij in mijn leesclub: het is niet het soort boek dat ik zelf snel zou aanschaffen. De motiverende woorden van een collega ("Dat genre is niets voor jou!") hielpen ook niet bepaald om ermee te beginnen.

Achteraf is het meegevallen, maar echt beklijven doet het boek totaal niet. Allereerst gaat Austens vertelwijze van de hak op de tak. Dialogen eindigen net zo snel als ze zijn begonnen waardoor de karakters voor mij behoorlijk vlak blijven. Sowieso is de schrijfstijl naar hedendaagse maatstaven behoorlijk formeel en stijf. Hoewel het een liefdesverhaal betreft, wordt er volgens mij niet eens een mondkus beschreven. Natuurlijk verwacht je in 1813 niet snel een 'Vijftig Tinten' maar íets meer spanning en sensualiteit had het boek goed gedaan.

Het verhaal zelf wordt gered door de karakters van Elizabeth en Mr. Darcy. Beiden hebben een uitgesproken persoonlijkheid waardoor er de nodige leven in de brouwerij ontstaat. Met name de - ellenlange - brief die Darcy stuurt, doet het boek goed. Eindelijk ontvlamt er iets. Vreemd genoeg kreeg ik het boek redelijk snel uit waardoor ik principe op 3* uit kom. Maar omdat ik na één week al diep in mijn geheugen moet graven om er iets zinnigs over te kunnen vertellen, doe ik er een halfje af.

2,5*

» details   » naar bericht  » reageer