menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Raspoetin. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Avonden: Een Winterverhaal, De - Simon van het Reve (1947) 4,5

Alternatieve titel: De Avonden, 25 mei 2021, 20:06 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Ongelooflijke Slechtheid van het Opperwezen, De - Karel van het Reve (1987) 4,0

25 mei 2021, 18:44 uur

stem geplaatst

» details  

Op Weg naar het Einde - Gerard Kornelis van het Reve (1963) 4,0

22 mei 2021, 13:28 uur

‘De lezer zal misschien opwerpen, dat mijn betoog de grens van het geoudehoer nadert, of zelfs al overschreden heeft. Er is niets tegen geoudehoer, zolang er maar Gods zegen op rust, dat is wat ik altijd zeg.’ (Uit het hoofdstuk ‘Brief uit Amsterdam’)

Het citaat, dat volgens mij als adagium van Reve kan worden opgevat, dekt de strekking van de reisbrievenroman Op Weg naar het Einde. Een vrijwel volstrekt plotloos verhalenbundel met onnavolgbare bullshit talk, geschreven vanuit plaatsen als Edinburgh in Schotland, Camden Town in Londen en Algeciras in het Spanje van dictator Franco, gericht tot de lezers van het tijdschrift Tirade.

Desalniettemin verveelt Reve niet in Op Weg naar het Einde en bleef ik het boek toch gestaag doorlezen. De inhoudsloze stijloefening werkt aantrekkelijk en deze malle schrijver kon mij zelfs hier en daar een glimlach op het gezicht doen opwekken, wanneer hij uit het niets personen in zijn directe omgeving de ziekte toewenst of ze zinloos de kop wil inslaan. Ironie die je ook vindt in de werken van Herman Brusselmans.

Ik las in een interview met de schrijver Herman Koch dat het boek hem inspireerde en dat hij het vandaag de dag nog voorleest aan middelbare scholieren om hen aan te moedigen hieraan te beginnen. Aan het laatste twijfel ik of dat altijd een succes is. De provocerende context van die tijdgeest waarin er over mannenliefde wordt geromantiseerd en wordt geschopt tegen de beknellende zeden van de kerk, ontgaat je toch wel als jonge lezer.

‘O, lieve, lieve mensen, ik houd van u, en ik omhels u allen hartstochtelijk, ondanks de geduchte afstand. Laten we elkaar niet haten, maar, integendeel, elkaar liefhebben, gezamenlijk op de Dood wachten, en het ons in de tussentijd aan niets laten ontbreken.

Wanneer ik van hier vertrek, en waarheen ik dan gaan zal - alleen God weet het. Hem wil ik gehoorzamen, en tot glorie van Zijn Eeuwige Naam zal ik het vaandel wederom opheffen en voortdragen, waarop geschreven staat: Op Weg Naar Het Einde.’
Aldus het slot.

Inhoud:
Brief uit Edinburgh
Brief uit Amsterdam
Brief uit Camden Town
Brief uit Gosfield
Brief uit schrijversland (Modern Toerisme)
Brief in een fles gevonden

» details   » naar bericht  » reageer  

Praktisch Verstand: Klein Handboek voor Non-Conformisten - Theo Kars (2003) 4,5

7 mei 2021, 23:21 uur

stem geplaatst

» details