menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Raspoetin. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Parfum: Die Geschichte eines Mörders, Das - Patrick Süskind (1985) 4,5

Alternatieve titel: Het Parfum: De Geschiedenis van een Moordenaar, 30 mei 2019, 11:36 uur

Geniaal boek; bovenal de stijl en de vorm zijn tijdloos. Het was voor mij tevens intrigerend om het te lezen vanuit de ogen van de regisseur van de speelfilm uit 2006 (die ik reeds heb gezien) en ik kon me eigenlijk goed vinden in de dappere keuze die hij maakte; namelijk het vrijwel in zijn geheel weglaten van het tweede deel van het boek dat toch zo'n vijftig pagina's beslaat. Dat toch maar weer eens aantoont dat een boekverfilming een compleet andere sport is. Dit gedeelte voegt niet bijster veel toe aan het verhaal en zorgt ervoor dat de vaart in de film blijft; echter voor het boek is dit gedeelte essentieel voor de ontwikkeling van het karakter van Grenouille en de vereiste aanloop naar de climax.

Het verbaasde me enigszins om te zien dat de schrijver Patrick Süskind naast dit boek niet heel veel anders aan groots werk heeft geleverd en dat hij in afzondering leeft. Met dat laatste lijkt hij in dat opzicht toch wel een beetje op de protagonist Grenouille uit Het Parfum; een magnum opus leveren en dan compleet van de aardbodem verdwijnen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Žert - Milan Kundera (1967) 4,5

Alternatieve titel: De Grap, 20 mei 2019, 10:22 uur

Een verademing na het lezen van het pretentieuze Swanns Kant Op van Marcel Proust en het niemendalletje Tirza van Arnon Grunberg. Ik bespeur in de eerste hoofdstukken van De Grap enigszins de invloed van Het Proces van Franz Kafka waarvan ik weet dat Milan Kundera groot bewonderaar is. Vannacht flink aan het boek begonnen nadat ik de slaap niet kon vatten door een zieke dochter en de traumatische uitschakeling van Ajax in de Europa Cup. Gelegenheden waarbij lezen een troost kan bieden in het leven en het verdriet een beetje kan relativeren.

» details   » naar bericht  » reageer  

Saison des Machettes, Une - Jean Hatzfeld (2003) 3,0

Alternatieve titel: Seizoen van de Machetes: Het Verhaal van de Daders, 17 mei 2019, 20:54 uur

stem geplaatst

» details  

First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers - Loung Ung (2000) 3,5

Alternatieve titel: Eerst Doodden Ze Mijn Vader, 16 mei 2019, 21:48 uur

stem geplaatst

» details  

Tirza - Arnon Grunberg (2006) 3,0

8 mei 2019, 12:07 uur

Sommige loftuitingen hierboven ten spijt was ik niet erg onder de indruk van deze eerste roman van Arnon Grunberg die ik tot me heb genomen. Ik wil er niet laatdunkend over doen, maar het werk leek mij eerder literatuur om te lezen voor de leeslijst op de middelbare school; tussen de titels van Joost Zwagerman en Ronald Giphart.

Goed genoeg als tijdverdrijf, maar geenszins een boek dat me nog veel warme gevoelens zal doen opwellen wanneer ik er in de toekomst nog eens over mijmer. Ik heb De Asielzoeker van Grunberg nog op de plank staan die ik nog een kans zal geven, maar ik vrees dat Grunberg me niet als begenadigd schrijver zal doen overtuigen zoals enkele schrijvers dat wel hebben gedaan afgelopen jaren.

» details   » naar bericht  » reageer  

Du Côté de chez Swann - Marcel Proust (1913) 3,5

Alternatieve titel: De Kant van Swann, 7 mei 2019, 22:09 uur

Jeetje, Swanns Kant Op is echt literatuur van de next level. Schitterend geschreven/ vertaald, maar redelijk onnavolgbaar. Laat zich prima lezen in bed om in slaap te vallen. Je laat de woorden als een kabbelend beekje door je gedachte resoneren. Ik neem er rustig de tijd voor en wissel het daarom af met de roman Tirza van Arnon Grunberg, die me door een collega werd getipt. Het verschil van leesniveau is dan wel weer opmerkelijk groot.

» details   » naar bericht  » reageer