menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Raspoetin. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020, augustus 2020, september 2020, oktober 2020, november 2020, december 2020, januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021, mei 2021

Praktisch Verstand: Klein Handboek voor Non-Conformisten - Theo Kars (2003) 4,5

afgelopen vrijdag om 23:21 uur

stem geplaatst

» details  

Perfect Day - Joost Zwagerman (2006) 3,0

30 april, 21:19 uur

stem geplaatst

» details  

Histoire de Ma Vie - Giacomo Casanova (1828)

Alternatieve titel: De Geschiedenis van Mijn Leven, 28 april, 21:45 uur

‘Wij zijn nu bij het begin gekomen van mijn leven als denkend wezen.’ Citaat uit de opening van de memoires De Geschiedenis van mijn Leven.

Wat een genot! Wat een genot om aan de hand van de sympathieke libertijn en uitslover Giacomo Casanova de romantische wereld van de pruikentijd aan de Europese hoven binnen te treden. Weg te dromen in dit kostuumdrama. De heerlijke schrijfstijl (de grootste lof aan de vertaler Theo Kars) waarop de sluwe edelman uit Venetië zijn avonturen als penseelstreken op het papier heeft neergepend doet de lezer verzuchten naar meer.

Ik las de bloemlezing van de memoires die door Arthur Japin is samengesteld op basis van de stukken die hem inspireerde tot het schrijven van zijn roman over Casanova, Een Schitterend Gebrek. Deze bloemlezing is een fijne introductie tot het hele werk van de Italiaanse nobelman.

De meest vermakelijke stukken zijn die waarin de sfeer van het spookachtige Venetië worden geschetst en Casanova zich uitleeft in zijn strapatsen zoals de feestjes die hij langsgaat en zijn bezoek aan de casino's op het eiland Murano. Spannend is de storm waarin hij terechtkomt na een fortuinlijk bezoek aan een gokgelegenheid en hij in het slechte weer van zijn gondel overboord slaat en bijna in de lagune verdrinkt. Het verhaal over de plotselinge arrestatie, de tijd die Casanova in het cachot moet uitzitten en zijn indrukwekkende ontsnapping zijn beklijvend. Zijn bezoek aan de Republiek der Nederlanden (Den Haag en Amsterdam) is uiteraard voor de Nederlandse lezer een leuke verrassing en alwaar Casanova positief verbaasd is over de vrijpostige omgang van de Hollandse dames.

Om een beetje een indruk te krijgen van de zachtaardige stijl die in de memoires wordt gehanteerd; hierbij een mooie citaat uit de scène tijdens de ontsnapping: 'Nadenkend, neerslachtig en weifelmoedig zat ik daar. Ik wist niet wat ik moest doen. Toen gebeurde er iets heel gewoons, wat op mijn verbaasd gemoed de indruk van een regelrecht wonder maakte. Ik hoop dat ik door deze eerlijke bekentenis niet daal in de achting van de lezer met filosofisch inzicht, als hij zich er rekenschap van geeft dat een man die in onzekerheid en nood verkeert maar voor de helft degene is die hij in evenwichtige toestand is.' [Pag. 217]

De memoires van Casanova lenen zich goed als uitmuntend tussendoortje om de zinnen te verzetten.

» details   » naar bericht  » reageer  

En Toch... Was de Machine Goed - Willem Frederik Hermans (1940) 3,0

24 april, 22:48 uur

stem geplaatst

» details  

In het Wild - Joost Zwagerman (1996) 3,5

10 april, 17:43 uur

stem geplaatst

» details  

Less than Zero - Bret Easton Ellis (1985) 3,0

Alternatieve titel: Minder dan Niks, 10 april, 13:49 uur

stem geplaatst

» details