menu

Hier kun je zien welke berichten Arrie als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Girls, The - Lori Lansens (2006)

Alternatieve titel: De Zusjes

3,5
Het verhaal over een siamese tweeling. Misschien nogal een makkelijk onderwerp om een sentimenteel boek over te schrijven. Dat doet ze ook wel enigszins. Lori Lansens schrijft een boek over een siamese tweeling alsof het waargebeurd is, en door de tweeling zelf geschreven, ze wekt heel erg sterk de indruk... maar... het is gewoon een fictief verhaal. Vind ik een zwaktebod, en daarbij heeft het het boek voor mij nogal verpest.

Het boek verhaalt dus over de levensloop van een siamese tweeling, geboren op een stormachtige dag, vader onbekend, moeder erg jong. De zuster die helpt bij de geboorte 'adopteert' het kind, samen met haar man, die in zijn tienerjaren uit een slavisch land naar de VS is geëmigreerd, het land waar het zich afspeelt. Het is een aardig verhaal, hoewel soms wat clichématig (uiteraard zijn hun persoonlijkheden totaal verschillend). Ook is het allemaal erg simpel geschreven, qua schrijfstijl is het gewoon een boek dat lekker makkelijk wegleest. Hoewel ik wel meeleefde met de tweeling, is Lansens er nauwelijks in geslaagd om emotie over te brengen, terwijl het juist een onderwerp is waar je een mooi emotioneel boek over zou kunnen maken (hoewel dat heel moeilijk is zonder te sentimenteel te worden). Lansens houdt het daarvoor toch allemaal wat te simpel.

Vooral door het onderwerp heb ik me er toch wel mee vermaakt. Het is een interessant onderwerp, dat me toch wel aan het denken heeft gezet. Dat was echter niet echt Lansens' verdienste, maar ach. Hoewel ik het boek niet bijzonder goed vond, heb ik me er toch wel genoeg mee vermaakt voor 3,5*.

High Fidelity - Nick Hornby (1995)

4,0
Een boek dat helemaal bij past. Het gaat over een muziekfreak, met een eigen muziekwinkel, die van lijstjes maken houdt, en daarbij gaat het ook nog eens veel over de liefde en relaties. Ligt mij helemaal. Ik kon me behoorlijk goed in de hoofdpersoon verplaatsen, aangezien ik net zo'n muziekfreak ben, en de eigen muziekwinkel heb ik dan nog niet, maar lijstjes zijn wel erg leuk natuurlijk! Daarbij is liefde ook een onderwerp dat ik altijd erg leuk vind, hoe afgezaagd of cliché het ook is, in boeken, films, liedjes, etc.

Het boek is op een gevatte manier geschreven, en leest erg lekker weg. Een bijzonder verhaal heeft het niet, het komt erop neer dat Rob, de hoofdpersoon, gedumpt wordt, over z'n leven nadenkt, z'n exen opzoekt, ondertussen natuurlijk ook met muziek en z'n winkel bezig is, en aan het eind komt z'n laatste ex weer bij hem terug. De manier waarop het verteld is maakt het echter ontzettend leuk. De personages zijn leuk, heeft een hoop herkenbaarheid in zich, zoals gezegd is het boek erg gevat, maar heeft ook genoeg mooie momenten in zich. Je leest er zo doorheen, maar is niet te oppervlakkig. En het verveelt geen moment. Ik heb er absoluut van genoten, en ben benieuwd naar de film.

Oliver Twist - Charles Dickens (1838)

Alternatieve titel: De Lotgevallen van Olivier Twist

4,0
Oliver Twist kende ik altijd alleen als de hoofdpersonage uit die tekenfilmserie uit mijn jeugd. Een hond die allerlei avonturen beleefd in een stad, die achteraf dus Londen blijkt te zijn. In die tekenfilm zijn alle personages dieren, en wordt het verhaal maar heel losjes gevolgd. De naam Charles Dickens had ik weleens gehoord, maar ik besefte pas heel laat dat het Oliver Twist een boek was, geschreven door Dickens, dat niet over een hond ging, en ook niet voor kinderen was, maar juist heel serieus.

Hier in een klein winkeltje verkochten ze een paar jaar terug een aantal collecties van tien boeken bij elkaar, in een bepaald thema, voor bijna niks, meer dan twintig euro was het zeker niet, wellicht zelfs tien euro. Echt heel weinig. Eén was in het thema russische schrijvers, nog één was tien boeken van Louis Couperus, en een ander was tien boeken van Charles Dicken bij elkaar. Ik heb ze alledrie, en eigenlijk nog veel te weinig van gelezen. Hoe dan ook, zo stuitte ik op Oliver Twist, en die besloot ik dus te gaan lezen. En eigenlijk vanaf de eerste pagina beviel het me tot mijn verbazing meteen ontzettend goed, geweldige schrijfstijl, het lag me helemaal.

Oliver Twist dus, over een wees die ontsnapt uit het weeshuis, naar Londen gaat, en daar precies op een aantal criminelen stuit. Zo beleeft ie van alles in het Londen van de negentiende eeuw, waar een hoop armoede heerst. Dickens heeft een prachtig verhaal geschreven over wat de kleine Oliver allemaal meemaakt, waarbij hij in verschillende milieus en bij allerlei soorten mensen terechtkomt. Charles Dickens weet zelfs in zo'n (grotendeels) triest verhaal toch nog een hoop humor te verwerken, zonder dat het misplaatst is, en dat vind ik knap. Zijn humor ligt me ontzettend, de gevatte opmerkingen als verteller van het verhaal. Dickens is erg scherp in zijn rol als verteller.

Het verhaal zelf wist me wel te raken, en er zaten genoeg interessante wendingen in om het boeiend te houden. Sentimenteel? Mwah, vond ik wel meevallen, het is nou eenmaal een heftig verhaal. Karikaturaal? Ja, een beetje wel, maar dat werkt juist goed in dit boek. Daarbij geeft Dickens een mooi beeld van het Londen, zoals het toen was, met de nodige maatschappijkritiek erin verweven. Ja, het is vrij zwart-wit. Kon me er echter niet aan storen. Mooi boek.

Wuthering Heights - Emily Brontë (1847)

Alternatieve titel: Woeste Hoogten

3,0
Wuthering Heights, een ware klassieker, maar kan ie z'n status waarmaken? Zo vervelend als het bekende nummer van Kate Bush vond ik het in ieder geval niet. Toch heb ik het gevoel dat de klassiekerstatus deels wel ontleend is aan het feit dat het vrij controversieel en gewaagd was toen het uitkwam, plus het feit dat ze één van de befaamde Brontë-zussen is (ben benieuwd of Jane Eyre z'n klassiekerstatus wel waar weet te maken), en ten slotte het feit dat ze vrij snel na het schrijven van dit boek overleed. Een slecht boek is het niet, daar niet van, maar écht goed vond ik hem nou ook weer niet.

Het verhaal wordt als een raamvertelling verteld. Heel aardig, maar ik zie de toegevoegde waarde totaal niet. Het begint en eindigt met meneer Lockwood, die komt wonen in de buurt van Wuthering Heights, het landgoed van Heathcliff, en dus een woning van hem huurt. Meneer Lockwood gaat in het begin en in het einde even langs bij Wuthering Heights en verder is zijn enige rol in het verhaal dat hij degene is die het verhaal te horen krijgt, van een van de werksters. Ik zie geen enkele toevoeging van meneer Lockwood of het feit dat het een raamvertelling is aan het verhaal, dus blijft het een soort van gimmick.

Het verhaal zelf is in eerste instantie best interessant, alhoewel bij vlagen wel wat aan de verwarrende, onduidelijke kant. Op een gegeven moment begon ik me echter af te vragen of het nog ergens heenging, maar dat bleek niet het geval. Het is gewoon een opeenvolging van verliefdheden, ziektes, sterfgevallen, verhuizingen, etc. Het gaat blijkbaar meer om de personages zelf, en om het pyschologische karakter. Dat is overigens vrij goed gedaan. Hoewel een aantal personages nogal oppervlakkig blijven, heeft het zeker wat interessante personages, en de wisselwerking tussen de personages komt goed uit de verf.

Sowieso is het een sterk geschreven boek, en daarmee hebben we ook meteen het sterkste punt van het boek. De schrijfstijl maakt het interessant om te lezen, en door haar manier van omschrijven kon ik me soms best wel in het boek verliezen. Het nadeel is dat ik totaal geen emotionele band met het boek of met de personages kreeg. Ik vond het wel aardig om te lezen, maar het liet me verder koud, en echt meeleven deed ik niet. En als het verhaal dan ook nog eens matig is en nergens heengaat... dan jou je toch niet een al te bijzonder boek over.