menu

Hier kun je zien welke berichten Bassievrucht als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Vérité sur l’Affaire Harry Quebert, La - Joël Dicker (2012)

Alternatieve titel: De Waarheid over de Zaak Harry Quebert

4,5
Een ouderwets spannend leesavontuur.

Een tegengeluid dan maar. Ik had er minder verwacht. De hele dit-is-geen-literatuur-discussie maakte mij nieuwsgierig. Of het literatuur is laat ik in het midden, zulke onnozele discussies zijn niet aan mij besteed. Een goed verhaal is een goed verhaal. En dat heeft Dicker geschreven. Het is een echte pageturner. Ik ga mee in het argument dat het verhaal iets te lang duurt, maar afgezien daarvan is er niets op af te dingen. Het is goed geschreven, de plot is prima, het decor is fantastisch, de sfeer is heerlijk mysterieus, er zitten prima zijlijnen in, en de karakters zijn stuk voor stuk geslaagd. Misschien is niet alles even origineel, maar het is in ieder geval zeer goed uitgevoerd.

Visit from the Goon Squad, A - Jennifer Egan (2010)

Alternatieve titel: Bezoek van de Knokploeg

4,0
Verrassende en uitdagende roman

Ik stond hier toch wat sceptisch tegenover. Een prestigieuze prijs als de Pulitzer schept verwachtingen, en bovendien staat de titel me niet aan. Overigens heb ik geen idee waar die op slaat, maar misschien zat die opgesloten in het ‘powerpointpresentatiehoofdstuk’, dat ik irritant vond lezen en besloot over te slaan.

Maar het is een prachtig boek vol interessante personages, goed geschreven teksten, en veel variatie. Het is lastig om alle personages te laten overtuigen, en geen schande dat het sommige niet lukt, wat natuurlijk ook te doen heeft met persoonlijke smaak. Het neemt niet weg dat het gros van de hoofdstukken van hoogstaand niveau is, met interessante settings, mooie uitgediepte karakters en originele verhaallijnen die daarnaast min of meer met elkaar in verband staat.

De onderstaande zes van de dertien hoofdstukken vond ik de beste, in de zin dat ik er bij een waarderingen in sterren 4.5 of 5 aan zou toekennen. Lunch van veertig minuten vond ik het allerbeste.

Gevonden voorwerpen
X’en en O’s
A to B
Lunch van veertig minuten: Kitty Jackson vertelt alles over liefde, roem, Nixon!
Uitgetreden
Vaarwel, liefste

Visser - Rob van Essen (2008)

4,0
Wel mooi hoe weinig hoe Jacob Visser eigenlijk ter zake doet. Natuurlijk, hij heeft iets in werking gezet, maar hij doet en zegt vrijwel niets. Hij verdedigt zijn beruchte uitspraak nauwelijks. Als lezer denk je op een gegeven moment: is deze persoon nu goed of fout? Boeiend boek, met aangename verrassingen. Zoals eerder gezegd, goed geschreven, goed tempo.