menu

Hier kun je zien welke berichten Bassievrucht als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Ultimo Capodanno, L' - Niccolò Ammaniti (1998)

Alternatieve titel: Het Laatste Oudejaar van de Mensheid

3,0
Een handvol interessante personages en een handvol bordkartonnen karakters in sommige boeiende scènes en sommige totaal niet-boeiende passages maken deze anti-nieuw jaar roman maar deels geslaagd.

Over het algemeen had er in sommige verhaallijnen veel meer gezeten. Neem de beste verhaallijn, die van Giulia en Enzo. Charmante terugpak-actie om hem zijn reet te laten afvegen met zijn eigen rapport. Minder charmant om hem daarna om zeep te helpen met een harpoengeweer. Niet alleen komt dat harpoen - en het gegeven dat het van hem is - uit het niets, het slaat nergens op.

Met dat verhaal, en met de meeste lijnen in dit boekje is het net als de films waarin een bank wordt overvallen. Het kan in stijl, door een ondergrondse gang te graven, of het kan op de brute manier, door binnen te stormen en iedereen dood te schieten. Dat laatste is hier té veel gaande, en persoonlijk bevalt dat in de meeste gevallen niet. Het lijkt wel alsof het per se slecht moet eindigen. Jammer, want dat desastreuze einde staat niet alle verhaallijnen even goed.

Toch nog een positieve noot. De schrijfstijl van Ammaniti is wel zeer aangenaam. Zelfs dit, in mijn ogen, matig boek leest als een trein en nodigt uit tot doorlezen.

@Slainte: Heb je dan een heel minuscule uitgave? Mijne telt ook 143 bladzijden, maar past vermoedelijk ook wel op 80 bladzijden.