menu

Hier kun je zien welke berichten Bassievrucht als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Trager dan de Snelheid - Herman Brusselmans (2010)

1,0
Trager Dan De Snelheid is precies zoals Brusselmans Tinner zelf laat denken op pagina 116: 'ongeveer het enige wat ik doe in m'n bestaan is gesprekken voeren met nitwits, tateren over niets van betekenis, m'n oren van mijn kop lullen en uit m'n nek kletsen tot m'n voetzoelen beginnen te jeuken.'

Dat Brusselmans na een (korte) pauze terug is, is leuk. Dat hij Lious Tinner weer uit de mottenballen heeft gehaald is echter geweldig nieuws, voorgangers De Man Die Werk Vond en Drie Keer Slapen En Ik Word Wakker zijn immers twee van zijn beste boeken. Bovendien is het interessant om te lezen hoe het Tinner na al die jaren vergaat. Het gat tussen de eerste twee boeken telde veertien jaren, en nu zijn we alweer twaalf jaren verder.

Worden de verwachtingen ingelost? Nee! Trager Dan De Snelheid is een ongelooflijke aanfluiting! Van Bibliothecaris naar tweedehandsboekenverkoper naar... niets! Lious Tinner doet hélemaal niets behalve achterlijke gesprekken voeren met toevallige passanten. Daarnaast staat de eerste druk ook nog eens vol slordige fouten. Per slot heeft de roman ook geen tweede laag of iets dergelijks, het hele boek bestaan uit een aaneenschakeling van onzin. Niet eens grappige, dat ook nog eens. Was Tinner maar gestorven aan het eind van De Man Die Werk Vond (zulks wordt gesuggereerd), dan was dit mateloos kansloze gedrocht nooit verschenen.

Trein met Vertraging - Christophe Van Gerrewey (2013)

3,5


Dank je, Liv. Ondanks, of juist dankzij, onderstaande quote was het een aangenaam gesprek.

'In een ideale wereld zou ik geen interviews geven'. [...] 'Het is zelfs aangenaam dat een schrijver volledig achter zijn teksten verdwijnt – voor hemzelf, maar zeker ook voor de lezer'.

Tsveti Zapozdalje - Anton Tsjechov (1882)

Alternatieve titel: Late Bloei; Laatbloeiers

3,5
Mijn eerste Tsjechov, meteen mijn eerste Russische schrijver.

Vooropgesteld lijkt deze kleine roman, zoals Tsjechov het zelf noemt, geen slechte op mee te beginnen. De schrijfstijl is aangenaam, de beschrijvingen en gedragspatronen van de personages op het theatrale af. Het verhaal is niet heel bijzonder maar wel vol overtuiging geschreven. Wel is het even wennen dat Tsjechov de lezer soms rechtstreeks aanspreekt of stuurt en dat zijn voorkeur overduidelijk naar het hoofdpersonage uitgaat, die hij bijvoorbeeld 'onze heldin' noemt.

Ik heb een uitgave uit 2002, de eerste Nederlandse vertaling van deze kleine roman. Deze wordt besloten met een beschouwing van Late Bloei, wat ook zeer de moeite waard is.

Twee Vrouwen - Harry Mulisch (1975)

3,5
Vandaag in een ruk uitgelezen. Het begon allemaal prachtig, de eerste honderd pagina's vond ik werkelijk fantastisch. Ik kan me voorstellen dat dit boek destijds wat stof heeft doen opwaaien, gezien het onderwerp.

Wel vind ik het jammer dat de beschrijving hierboven (niet alleen op BM, maar eigenlijk overal) de lezer een kijk in het boek geeft tot ver over de helft van het verhaal. Gelukkig had ik de beschrijving niet gelezen, nee ik heb mijn vijfde druk opgedoken in de kringloop voor de prachtige prijs van twee euro's. Dit kans kon ik niet laten liggen, ook omdat ik niet erg fan ben van Mulisch' boeken (dat wil zeggen, van de drie die ik las, vond ik er een goed).

Maar goed, waar die beschrijving eindigt, daar komt wat mij betreft een eind aan een geweldig verhaal. Het is net alsof Mulisch de laatste hoofdstukken het boek met alle geweld (letterlijk nog wel) naar een ontknoping zocht. Jammer, want het gegeven alleen al - twee vrouwen in de jaren zeventig - is sterk genoeg, daar hadden de wat mij betreft tot twee keer toe onverwachte ontknopingen niet aan vast gemaakt hoeven worden.

Nu ja, ik heb er wel van genoten, en nu heb ik alle berichten hierboven niet gelezen, maar ik vind wel flarden op over de verwijzingen naar Griekse tragedies. Ik vond die wel erg treffend. En van het verhaal heb ik genoten, maar met een beter, subtieler einde had ik graag een 4.5 gegeven, maar helaas kom ik nu uit op 3.5. Ook niet slecht, dacht ik zo.