menu

Hier kun je zien welke berichten Bassievrucht als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Schuldigen, De - Thomas van Aalten (2011)

Shantaram - Gregory David Roberts (2003)

4,5
Vanwege hoge verwachtingen en de status die de roman geniet, heb ik voor Shantaram mijn tijd genomen. Het vuistdikke boek, bijna 1000 pagina's in mijn uitgave, heeft zo'n vijf jaar hoog op mijn te-lezen-lijst gestaan, maar vreemd genoeg ben ik het nooit tegen gekomen, tot acht weken geleden. Ik heb er bewust mijn tijd voor genomen, door steeds kleine stukjes te lezen, en heb mij al die tijd ondergedompeld in deze magistrale roman, met fascinerende karakters en geweldige settings. Het boek blijft boeien vanwege de prachtige uiteenlopende verhalen, die wat mij betreft samen een even unieke als geslaagde mix vormen van genres als autobiografie, avontuur, ideeënliteratuur, misdaad, romantiek, psychologisch, oorlog, streek, reis en humoristisch. Shantaram is zonder twijfel een van de beste romans die ik ooit heb gelezen.

Sisters Brothers, The - Patrick deWitt (2011)

Alternatieve titel: De Gebroeders Sisters

4,0
Dit is inderdaad een heerlijk avonturenboek!

Eli Sisters, de hoofdpersoon, is geen klassieke revolverheld. Hij is onzeker, doet aan de lijn en masturbeert… (schiet in de lach). Dat associëren mensen niet met John Wayne.

Dat zei schrijver DeWitt toen ik hem een tijd geleden in Amsterdam sprak. Het interview, onder meer over een verfilming en een nominatie voor beste historische roman - ondanks feitelijke onjuistheden - lees je via de link hieronder.

boek interview: Een interview met de auteur van De gebroeders Sisters - Patrick DeWitt: 'Mensen associ?ren een masturberende desperado niet met de klassieke revolverheld.? - 8weekly.nl

Slash - Anthony Bozza en Slash (2007)

4,5
Beest van een boek. Fear and loathing in Las Vegas, maar dan gedrenkt in rock n' roll.

'Slash' geeft een goede kijk in de opkomst en ondergang van Guns N' Roses. De creatieve periode en chemie worden goed belicht. Maar ook de frustatie van non-communicatie wordt pijnlijk in beeld gebracht, wat uiteindelijk de teloorgang van de groep betekende. Hij legt haarfijn uit waarom de band nooit meer bij elkaar zal komen. Het mag nauwelijks een spoiler heten. Dat is waarschijnlijk ook de voornaamste reden geweest voor Slash om dit boek te schrijven, aangezien hij die vraag dagelijks voor de kiezen krijgt.

Wat 'Slash' lekker doet weglezen zijn de vele sappige anecdotes. Alle ellende - de drank, drugs, relaties, overdossissen - wordt met bakken over de bladzijden uitgegoten. Als muzikant eist hij respect op, maar als mens vraag je je wat hem tot sommige zaken beweegt. Nou ja, dat ligt eigenlijk voor de hand: onmenselijke hoeveelheden drank en drugs. Mooiste episode vind ik die waarin zelfs zijn dealers het contact met hem vermijden omdat hij zo paranoide is geworden. Good stuff.

Al met al een fascinerend beeld van de wereld die Guns N' Roses en Slash heet. Kan zich met gemak meten met Keith Richard's 'Life' - mijn enige referentiemateriaal.

Smalle Pad van de Liefde, Het - Vonne van der Meer (2013)

3,0
Interview over deze roman:
www.tzum.info/2013/10/inter...

Spūtniko no Koibito - Haruki Murakami (1999)

Alternatieve titel: Spoetnikliefde

4,0
In tegenstelling tot Dn!S vond ik deze juist beter dan Norwegian Wood. Het einde vond ik beter dan in de meeste boeken van Murakami. Het verveelt nergens en heeft wederom een aantal prachtige dromerige passages. Wanneer Murakami aan het eind een wat mij betreft overbodige passage uitdiept heb ik daar totaal een problemen mee (de relatie tussen de K en zijn 'vriendin' uitdiept, compleet met een prachtig relaas over haar stelende zoontje), sterker nog, ik vind het allemaal schitterend. Echt fantastisch wordt het verhaal overigens nergens, maar het hangt er wel tegen aan.

Steek van de Schorpioen, De - Dimitri Bontenakel (2013)

3,5
Zeer goed boek met een overwegend sterk begin. De stijl is helder en sterk, het tempo vlot. De gebeurtenissen zijn talrijk, de situaties droogkomisch.

Ik had een gesprek met de Antwerpse auteur over deze roman. Zie de link hieronder.


'De gebouwen zakten als jengatorens in elkaar'
'In de scène aan het loket zet ik de bureaucraten in hun hemd'
'Zo schop je mensen een geweten zonder dat ze er erg in hebben'


Lead:

In De steek van de schorpioen probeert Lemmy Planck na een wereldreis zijn zaakjes weer op orde te krijgen. Dat blijkt een hard gelag als allerlei ongure lieden steeds maar zijn voordeur blijven intrappen. Een gesprek met de Antwerpse auteur Dimitri Bontenakel.

Lees hier het hele artikel:
Interview Dimitri Bontenake...

Stern - Thomas Heerma van Voss (2013)

4,5
Mijn interview met Thomas Heerma van Voss over Stern is te lezen via onderstaande link.

Stern, de man die nooit iets verkeerd deed. In de nieuwe roman Stern van Thomas Heerma van Voss speelt het leven zich af in het hoofd van deze Stern: voorbeeldvader, gedreven basisschoolleraar, matig bowler. Als hij met prepensioen wordt gestuurd neemt zijn leven een wending. Een gesprek met auteur Thomas Heerma van Voss.

De tweede roman van Heerma van Voss is een gelaagd verhaal waarin Hugo Sterns leven wordt uitgediept in een wisselwerking tussen heden en verleden. Meerdere locaties (Londen, Amsterdam, Seoel) passeren de revue, evenals verschillende thema’s waaronder gedwongen op ontslag gaan, kinderen krijgen en echtelijke vervreemding. Bovenal is Stern echter de zoektocht van een behouden man die vastberaden jaagt op aansluiting bij de sociale en burgerlijke maatschappij. Dat er gaandeweg gaten in de weg zitten spreekt voor zich.


Voor meer:
Thomas Heerma van Voss over...

En een aantal quotes.

'Goede scènes zijn niet compleet zonder een mooi beeld of een fraaie zin.’
‘Stern laat meer een eigen toon horen, en is ambitieuzer van opzet.’
‘Blijkbaar blijk ik er keer op keer niet klaar mee te zijn om mijn hoofdpersoon te kwellen

Stoner - John Williams (1965)

4,5
Zoals gezegd, Stoner is een meesterwerk

Twee dingen trokken mijn onmiddellijke aandacht in de winkel. Ik weet niet welke dat eerder deed, de prachtige cover of de intrigerende titel. Ik heb de vijfde druk sinds september in handen, maar al snel ontdek ik dat Lebowski Publishers dit boek na bijna vijftig jaar opnieuw uitbracht. Gezien de titel van de roman vond ik die op dat moment heel toepasselijk, want in filmklassieker The Big Lebowski, waar de uitgeverij zich naar vernoemde, gaat het deels over blowen, over stoned zijn. Ik besluit het boek te kopen zonder goed te weten waar het over gaat. Al lezende ontdek ik dat Stoner puur en alleen de achternaam van de hoofdpersoon is, die daar meestal mee aangesproken wordt. Wellicht heeft John Williams, de auteur, daar een speciale reden voor gehad, maar wat die is weet ik niet. Toch blijf ik het gevoelsmatig een buitengewoon treffende naam vinden.

De nieuwe, huidige cover
John Williams - Stoner

Ik ben het niet direct eens met Trevisor, dat je meteen weet dat het slecht afloopt. Ik zou eerder zeggen dat je meteen weet dat je geen rozengeur en maneschijn hoeft te verwachten, maar dat is wellicht een gegeven van dit boek, over een man wiens 'hele leven zich in de marge heeft afgespeeld'. Ook las ik ergens 'een spectaculair onspectaculaire roman'. Het verhaal is inderdaad weinig opmerkelijk en vertelt over een boerenzoon die een leven als leraar kiest, een vrouw trouwt die niet van hem houdt, en uiteindelijk sterft. Maar wat maakt dit boek nou zo goed? Het zit hem allemaal in Williams beschrijvingen en zijn lichtelijk sobere stijl. Ik kan daar nog veel meer over vertellen, maar dat doe ik niet. Het feit dat ik hier relatief veel tekst aan wijd onderstreept wellicht mijn bewondering voor deze bijzondere roman. Het enige wat ik er nog aan wil toevoegen is dat het gaandeweg steeds beter wordt. En dat is mijn inziens maar weinig fictie gegeven.

Ik kwam ook nog een (matige) voetnoot van Arnon Grunberg tegen.
Voetnoot van Arnon Grunberg

Superba, La - Ilja Leonard Pfeijffer (2013)

Pfeijffer wint voor de tweede maal de Tzum-prijs

De mooiste zin van 2013 komt uit La Superba: Ilja Leonard Pfeijffer wint voor de tweede maal de Tzum-prijs

Met de zin:

Het was het witte uur na het middagmaal, de blanke pagina waarop hooguit iets met potlood wordt gekriebeld in geheimschrift, iets om onmiddellijk weer uit te gummen zodra de rolluiken omhoog worden getrokken en het leven opnieuw zwart op wit een aanvang neemt met bonnetjes, bestellingen en bezwaarschriften.

uit La Superba (pagina 66) wint Ilja Leonard Pfeijffer de Tzum-prijs 2014 voor de mooiste zin gevonden in een boek uit 2013. Pfeijffer krijgt 48 euro, één euro voor elk woord, en een beker.

Nieuws: Met zin uit La Superba wint Ilja Leonard Pfeijffer voor de tweede maal de Tzum-prijs - Tzum literair weblog