menu

Hier kun je zien welke berichten Bassievrucht als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Off Season - Jack Ketchum (1980)

4,0
De afgelopen drieënhalf jaar staarde dit boek mij vanuit de boekenkast aan. Ik moet het een stuk of tien keer in mijn handen hebben gehad, het gewikt en gewogen hebben - zonder ook maar een pagina open te slaan. Steeds legde ik het weer terug en nam een ander boek - lees: veiliger. Op de een of andere manier kon ik mij er niet toe zetten om dit te lezen. Wanneer ben je immers in de stemming voor hatelijke personages, de gruwelijkste gore en een schrijver die Stephen King de scariest guy in the USA noemt? Velen wellicht, maar ik, weinig vertrouwd met griezel- en horrorromans, bepaald niet. Waarom ik het nu toch heb gelezen? Simpel, voor het eerst in drieënhalf jaar had ik geen alternatief om uit de kiezen. En dat komt mij achteraf niet verkeerd uit. Ik heb Off Season namelijk ervaren als een geweldig boek. Niet alleen bijzonder geslaagd als horror, maar ook zeker als roman. Ik ben blij toe dat het zoveel meer is dan gewoon een slasher. Nou goed, ik kan er nog meer over vertellen, maar DMF verwoord mijn mening heel treffend. Snel op zoek naar meer van Ketchum. Het zal ditmaal geen drieënhalf jaar duren.

Onbewaakt Ogenblik - Bernlef (2012)

3,5
De allerlaatste woorden van Bernlef

Ik schreef er een recensie over, zie hieronder.

Bernlef zat vorig jaar 50 jaar in het vak, met een oeuvre dat groter mat dat hemzelf. Op 29 oktober overleed hij. De auteur van onder meer Hersenschimmen zocht de publiciteit weinig op, en daarom zal er waarschijnlijk geen officiële biografie komen. Maar zijn laatst voltooide roman Onbewaakt Ogenblik heeft er wel erg veel van weg.

Recensie: Bernlef - Onbewaa...

Onna no inai Otokotachi - Haruki Murakami (2014)

Alternatieve titel: Mannen zonder Vrouw

4,0
Een aantal zeer sterke verhalen, en een aantal matige. Drive my car, Yesterday, Onafhankelijk orgaan en Kino behoren mijn inziens tot de betere korte-Murakami-verhalen. De bekendere verhalen, Sheherazade - Charles Lewinksy schreef er een volledige verhalenbundel over, Tien-en-een-nacht - en Samsa Verliefd (bewerking van Kafka's de Gedaantewisseling) maken weinig tot niets bij mij los, evenals het afsluitende titelverhaal.

Ottsy i Deti - Ivan Toergenjev (1862)

Alternatieve titel: Vaders en Zonen

3,5
Het taalgebruik komt helemaal niet gedateerd over, maar de klassieke status ontgaat mij een beetje, het is wellicht ietwat gedateerd. Het is bovendien op (te veel) momenten, wat al eerder gezegd is, een beetje stug. Niettemin een aardig boek