menu

Hier kun je zien welke berichten Bassievrucht als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Nemuri - Haruki Murakami (1990)

Alternatieve titel: Slaap

2,5
Twee alinea's uit mijn recensie:

Meerwaarde van Slaap als novelle - De tekeningen zijn gemaakt door Kat Menschik. Deze Duitse kunstenares is net als Murakami niet vies van surrealisme. Haar werk vergt verbeeldingsvermogen, maar dat staat het bevreemdende verhaal goed. De illustraties zijn gebaseerd op het ritme en verloop van het verhaal, wat bijdraagt aan de sfeer. Ze geven hun boodschap echter niet altijd prijs. Sommige zijn duidelijk te herleiden naar Slaap, maar soms is de link lastig te leggen.

Conclusie - Slaap is niet het beste korte verhaal van Murakami, maar het komt fans in alle opzichten tegemoet. Daarom is het ook echt voer voor de liefhebbers. Want deze zoethouder – een nieuwe roman is nog ver weg – leent zich niet voor een eerste kennismaking. Zo'n lezer kan beter De olifant verdwijnt aanschaffen, waar naast Slaap nog zestien andere verhalen instaan, en voor vrijwel dezelfde prijs. De fans hebben er echter een keurig verzorgd kleinood bij

Complete recensie - fictie - recensie: Haruki Murakami (vert. Elbrich Fennema) - Slaap - Surre? novelle vergezeld van tekeningen - 8weekly.nl

Nineve - Rick de Gier (2011)

Interessant project, dit Nineve. Geschreven door Rick de Gier, voorzien van muziek van diens band Ponoka. Die band heeft meerdere releases op naam staan, maar deze (bijgeleverde) soundtrack volgt de hoofdstukken stapsgewijs. Het is bedoeling de songs en hoofdstukken synchroon te lezen en beluisteren.

Tracklist:
1.American Jesus (1:27)
2.Deleted Scenes (3:29)
3.Eye in the Sky (2:03)
4.Ctrl Alt Del (3:59)
5.1999 Revised (2:53)
6.Stuck Inside a Fish (2:13)
7.Holywood (0:22)
8.A Day at the Office (1:59)
9.Movement (2:28)
10.Left Behind: The Song (2:56)
11.I Sold My Soul for Rock and Roll (4:37)
12.Show Business (3:35)
13.Signs (3:35)
14.A Day in Bed (0:13)
15.Saterday Night - Sunday Morning (2:52)
16.Not of This World (0:15)
17.Season's Greetings (2:13)
18.Last Stop: World's End (4:05)
19.Perspective (2:07)
20.American Jesus 2: Apocalypse (2:31)

Nome della Rosa, Il - Umberto Eco (1980)

Alternatieve titel: De Naam van de Roos

1,5
Sneeuwwitje schreef:
Helaas vond ik dit, blijkbaar in tegenstelling tot vele anderen, juist niet zo'n goed boek. Na een worsteling met de eerste 100 pagina's viel me niet echt een verbetering op. Door de massa aan beschrijving en dialoog gaat naar mijn gevoel een hele hoop sfeer verloren. Misschien ben ik hiervoor ook niet voldoende onderlegd, maar de brokken geschiedenis waren me te uitgebreid, waardoor ik al snel de draad kwijtraakte. Voor mij is een goed boek een vlot geschreven boek (en dan hoeft het niet om stationsromannetjes te gaan) en dat miste ik hier.


Ik sluit mij hier bij aan. Wat een kwelling was dit. Opsommingen die veel te lang doorgingen, te veel (onnodige) en lange beschrijvingen, dialogen en andere (geschiedenis)uiteenzettingen die weinig ter zake deden, enzovoorts. Ook voor mij ging door dit soort zaken de sfeer verloren. En het haalde de vaart eruit. Dat past wellicht bij dit soort roman, maar op mij kwam het over als pretentieus geneuzel. Er is aangegeven dat Eco de eerste honderd pagina's met opzet saai heeft gemaakt. Of dat daadwerkelijk zo is weet ik niet, maar als dat zijn bedoeling was, dan is hij daar glansrijk in geslaagd. Ik zou het overigens een arrogante daad vinden, maar dat terzijde. Helaas merkte ik weinig verschil op toen die eerste honderd pagina's waren omgeslagen. En dus kan ik concluderen dat De naam van de roos niet voor mij is weggelegd. Over de kwaliteit van dit boek heb ik niets dan lof, maar ik heb he-le-maal geen plezier beleefd aan deze leeservaring. Als ik ruimschoots over de helft van het boek nog steeds níet in het verhaal zit, dan gaat het boek weer de kast in. En dan beroep ik mij op smaak, dat blijft een subjectief gegeven. De toebedeelde score is voor het ongelezen gedeelte. Misschien heb ik nog veel moois gemist, maar dat waag ik te betwijfelen.