menu

Hier kun je zien welke berichten Bassievrucht als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Kaloemmerkes in de Zep - Herman Brusselmans (2009)

3,5
Interessant? De plot klinkt geenszins interessant en dat is precies waarom dit boek prima te genieten is. Het beproefde recept is bekend, maar toch is dit een van de betere Brusselmans van de laatste jaren. Wie bekend is met de persoon Brusselmans zal overigens meer genieten van dit boek, want hij schrijft hier bij vlagen eens echt over zichzelf. De actualiteit omtrent hem maakt dit boek een stuk interessanter (hij heeft een creatieve dip en is uitgeblust, stopt voorlopig met schrijven en het verschijnen op tv). Daarnaast blijven er genoeg absurditeiten over voor degene die het alleen maar om een lach te doen is. Wat het voor Nederlanders vooral leuk maakt is dat er veel over Nederland wordt gesproken. Nederlandse bekendheden worden bovendien veelvuldig door het slijk gehaald. Hulde.

Kill Your Friends - John Niven (2008)

4,0
Kill Your Friends
John Niven
Prometheus
ISBN 9789044613094

Deze roman verhaalt over Steven Stelfox, een niets ontziende A&R manager in het Engeland van de jaren negentig. Stelfox is een uiterst zwartgallig persoon die duidelijk niets van hard werken heeft begrepen. Als ware het een kopie van de rockster uit de jaren tachtig die zichzelf klem zuipt, cocaïne in hotelbadkamers snuift en hoertjes neukt in dure clubs, probeert hij jong talent te lanceren. Zijn collega’s gaan hem echter op alle fronten voorbij. Daarbij lijkt het een onhandige bijkomstigheid dat hij enkel neus heeft voor witte poeder en niet voor talent. In Kill Your Friends ventileert Niven Stelfoxs mening zonder een blad voor de mond te nemen. Dat is zacht uitgedrukt, want werkelijk niets wordt ontzien door de vloekende, cynische zwartkijker met psychopathische gedachten. Alle vrouwen zijn hoeren, jonge hardwerkende bandjes zijn omhooggevallen klootzakken en zijn collega’s zijn drank- en drugsmaatjes of juist zijn ergste vijanden. En met vijanden moet worden afgerekend, zeker als ze succesvoller zijn. Nivens boek leest vlot weg en is qua gedachtegoed vergelijkbaar met American Psycho van Brett Easton Ellis. Waar in American Psycho Wallstraat wordt vervuild met de meest afschuwwekende hersenspinsels wordt hier de muziekbusiness flink onder handen genomen, tot bloedens toe. Een ware aanrader, maar niet voor de tere zieltjes.

Vier sterren.

Kvinden i Buret - Jussi Adler-Olsen (2008)

Alternatieve titel: De Vrouw in de Kooi

3,5
Geen onaardige thriller, met hoofdpersoon die gekweld en aangeslagen is, maar dat komt niet optimaal naar voren. Op sommige momenten leest het wat stug, ook omdat het lang van stof is - terwijl dat gezien het verhaal niet nodig is. De schrijfwijze zelf is prima en nodigt op de een of andere manier wel uit tot doorlezen, maar van harte ging het niet. Geen onaardige thriller, maar, maar de rest van de Q-reeks laat ik aan mij voorbijgaan.