menu

Hier kun je zien welke berichten Bassievrucht als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Eerste Licht boven de Stad, Het - Thomas Verbogt en Frans Kusters (2013)

Uit mijn interview met Verbogt over Kleur van geluk

Het boek start met Frans Kusters, een dierbare vriend en schrijver, en hoewel ik hem niet bij naam noem is dat wat beschreven wordt wel exact zo gebeurd. Toen ik in 1979 voor het eerst bij hem over de vloer kwam kreeg ik direct het gevoel dat we vrienden waren. Dat gevoel bleek juist te zijn.

Hoewel de tijd voorbij streek – we werden ouder, kregen relaties – bleven we in onze vriendschap altijd die jongens van toen; hoe we lachten, de manier waarop we muziek beleefden en de wijze waarop we over schrijven dachten.

Toen Frans vorig jaar vlak voor mijn zestigste verjaardag overleed, dacht ik: nu is die jeugd voorbij. Daarom schrijf ik ook ergens in het boek 'ik wordt enorm zestig'. Na zijn dood voelde ik me opeens veel ouder, toen hij stierf ging een deel van mij met hem mee.


[....] Frans en ik spraken vaak over de dingen die we samen hadden meegemaakt. We hebben het regelmatig over dat grote insect uit het eerste hoofdstuk gehad, dat onnoemlijke grote beest, die tijdens onze allereerste ontmoeting in de gordijnen hing. Adri van der Heijden – A.F.Th. – herkende de scène en stuurde mij een brief. Hij schreef: dat insect was de dood die toen al in de gordijnen hing.

Frans en ik hebben geen spectaculaire levens geleid, maar wel veel meegemaakt, vooral in geest. Nu hij weg is heb ik die herinneringen alleen nog maar voor mezelf. Daarom ben ik erg blij dat ik in opdracht van zijn uitgever een boek over hem maak. Ik schrijf zijn herinneringen op en heb daarbij het gevoel dat we het samen doen.

Laatst moest ik alvast een titel verzinnen. Toen herinnerde ik me hoe we samen uit de nachtcafés kwamen, en toen dacht ik:
Het eerste licht boven de stad. Die zal op zijn sterfdag 20 november verschijnen.