menu

Hier kun je zien welke berichten Bassievrucht als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Beautiful Ruins - Jess Walter (2012)

Alternatieve titel: Schitterende Ruïnes

4,0
IJzersterke roman

Zeer goed en beeldend geschreven. De personages zijn boeiend en sommige scenes wervelend. Zoals het oorlogsverhaal van Alvis Bender. Maar wat vooral opvalt is de knappe structuur van het boek. Naast een hoofdverhaal zijn er talloze zijpaden die functioneel worden ingezet: ze dienen het grotere verhaal. Er komen vijf of zes tijdperiodes voorbij waarin de gebeurtenissen knap met elkaar in verbinding staan.

Deze auteur, Jess Walter, die ik niet kende, heeft mijn laatste boek van 2014 en eerste van 2015 geslaagd gemaakt, en is er een onthouden.

Beste Vriend - Robert Vuijsje (2012)

2,0
Ik heb hier maar een woord voor, oppervlakkig.

Book of Illusions, The - Paul Auster (2002)

Alternatieve titel: Het Boek der Illusies

4,0
Het verhaal van The Book Of Illusions steekt knap in elkaar, is erg goed verteld, zoals Paul Auster dat zo mooi kan, en los van de dubbele bodem die altijd lijkt te zitten in zijn werk, bevat deze roman naast de hoofdlijn ook nog een paar schitterende verhalen, zoals de onbekende geschiedenis van Hector Mann als verteld door Alma, en de vertellingen van zijn films. Gek genoeg moest ik nog vaak denken aan het meest sympathieke personage, Nora, die maar een heel klein rolletje had, en eigenlijk in dit relaas van getormenteerde zielen weinig te zoeken had.

Book of Unholy Mischief, The - Elle Newmark (2008)

Alternatieve titel: De Alchemist van Venetië

3,0
Aardig boekje waarover ik een recensie schreef:

Recensie: Elle Newmark - De Alchemist Van Venetië - Studenten.net

Boy - J. Bernlef (2000)

4,0
Prachtig boek over de opkomst van de Amerikaanse film noir.

Zelf vind ik het mooi om te lezen hoe het kleine, regionale Flatbush Chronicle opbokst tegen het grote Brooklyn Eagle. Met weemoed lees je hoe William nog écht op zoek gaat naar het nieuws. Dat gaat er tegenwoordig wel anders aan toe bij de krantenjournalistiek...

Hoewel het verder niet relevant is vond ik een van de mooiste dingen van het boek dat ze af en toe met de trein reizen en dan steeds langs hetzelfde huis komen, hetzelfde raam doorkijken, iets waarnemen om vervolgens te fantaseren hoe het verderloopt.

Soms stoor ik me aan een happy end of aan vragen die allemaal opgelost worden, maar tijdens het lezen van Boy had ik niet anders verwacht dan een gesloten einde. Terwijl je als lezer al lang weet hoe de vork in de steel zit houdt Bernlef de laatste honderd of vijftig pagina's nog interessant, ook al is het aanvankelijke verhaal al gelopen (oorzaak dood Polly is bekend, Boy blijkt onschuldig te zijn). Bernlef raffelt het niet af en schrijft hartverwarmend naar een gepast einde toe.

Boy in the Striped Pyjamas, The - John Boyne (2006)

Alternatieve titel: De Jongen in de Gestreepte Pyjama

3,0
Heb met enig plezier dit boekje gelezen. Het leest makkelijk weg maar ik vond Bruno, ondanks zijn leeftijd nogal wat naief neergezet. Vragen die bij me opkwamen was: Hoe kan hij niet weten wat er zich achter de omheiningen afspeeld? En dat in een jaar tijd. Hoe kan het dat de twee jongens een jaar lang bijna elke dag met elkaar praten zonder dat er iemand achterkomt (lopen er soms geen soldaten in de buurt waar de jongens zitten, zeker als het zo makkelijk is dat het gaas zo opgelicht kan worden. De conclusie die ik trek is dat dit een jeugboek is en dan is het allerminst storend, want het verhaal boeit wel degelijk. Net als Grovonion vond ik dat er iets te veel herhaling in zit (sommmige dingen worden drie keer uitgelegd in verschillende hoofdstukken en Bruno is, zoals ik al zei, niet erg bekwaam met taalgebruik, want niet erg is, maar daarnaast begrijpt hij andere moeilijke begrippen weer wel.

Butcher's Crossing - John Williams (1960)

4,5
Nog beter dan Stoner, wat mij betreft. Maar eerlijk is eerlijk, de verschillen tussen de verhalen zijn immens. Eigenlijk is de enige overeenkomst de ingetogen en ragfijne stijl van John Williams. Deze roman spreekt mij echter nog meer aan. Er gebeurt ook iets meer. Ik heb geen kennis van het leven van Williams, maar als hij een door de wol geverfde bizonjager is geweest, dan geloof ik dat zonder meer. Het verhaal komt op ongekende manier tot leven door de minutieuze beschrijvingen van de tochten, de natuur, de bizons, de jacht en de spanningen tussen de mannen. Ik kom superlatieven tekort, dus ik houd het hierbij. Aanrader.