menu

Hier kun je zien welke berichten korenbloem als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Portrait of the Artist as a Young Man, A - James Joyce (1914)

Alternatieve titel: Een Portret van de Kunstenaar als Jongeman

4,5
Dubliners heb ik 2 keer op gepakt en na 2 of 3 korte verhalen weer weg gelegd. Ik kom er maar niet door heen. Portrait kom ik veel beter door heen en boeit eigenlijk vanaf de eerste letter. Ondanks het (voor mij) moeilijke geschreven engels, is het allemaal best goed te begrijpen en te volgen. Ik heb het gevoel dat ik de volle diepte van het boek nog niet heb begrepen en dat is goed en maakt me juist licht euforisch. Ik denk dat het ook Joyce zijn bedoeling is geweest: per leesbeurt openbaart een ander laagje van dit meesterwerk zich aan de lezer.

4,5*

Binnen kort beginnen met Ulysses of deze nog een keer herlezen

Rest Is Noise: Listening to the Twentieth Century, The - Alex Ross (2007)

Alternatieve titel: De Rest Is Lawaai: Luisteren naar de Twintigste Eeuw

4,5
Een prachtige relaas over de opkomst van de verschillende muzikale stromingen van de 20ste eeuw. Maar ook voor mij sombere conclusie dat de commercie steeds meer zijn grip krijgt op de intellectuele en vrije expressies van de musici. Musici gaan zich steeds meer afvragen: "Wat wil de luisteraar horen?", in plaats van "welke muziek wil ik maken".
Ross schets aan de hand van culturele en maatschappelijke ontwikkelingen, de muzikale veranderingen die plaats vonden voor de 'moderne componisten. De onderlingen rivaliteit. Maar ook de publieke verbazing en afgunst van nieuwe muzikale innovaties. Een erg interessante geschiedenis van de 20ste eeuw, volledige door de 'oren' van de moderne componisten.

Een dikke aanrader!