menu

Hier kun je zien welke berichten JeffreyvdK als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Brief voor de Koning, De - Tonke Dragt (1962)

3,5
Na een lange dag doorlezen heb ik hem in één keer uit. Ik vind dat ik hem gelezen moet hebben als docent Nederlands in spé. Het is tenslotte jeugdliteratuur. Het boek is erg gewild in met name de onderbouw van het middelbaar onderwijs en zo af en toe wordt het boek ook van de plank gepakt in de bovenbouwgroepen van het basisonderwijs.

Met recht, natuurlijk! Ik kan me heel goed indenken dat jongeren dit boek onwijs spannend vinden. Met name de protagonist Tiuri kan gezien worden als personificatie van wat de jonge mensen zelf willen zijn.

Ookal valt dit boek onder de categorie 'jeugdliteratuur', toch lieten de (soms) oppervlakkige situaties mij wat onbevredigd achter. Het boek begon namelijk erg sterk. Er is een jongen die een spannende missie moet voltooien. Waar moet hij heen en wat maakt hij allemaal mee? Maar dan gaat het een beetje mis in het midden. De actie verdwijnt; er wordt een hoop gepraat door mensen als Ristridin. De daaropvolgende trip die volgt, is ook niet al te spannend meer. Het wordt dan ook pas weer interessant als Tiuri in de buurt komt van Unauwen - de 'eindbestemming'. De ontknoping, waarbij Tiuri dan toch tot ridder geslagen blijkt te worden, is dan natuurlijk mooi om te zien. Het jammere door heel het boek heen is alleen wel dat het lijkt alsof heel het boek aan elkaar hangt van de toevalligheden. Overal wordt Tiuri gesteund door mensen. Ik neem als voorbeeld het moment waarop Tiuri met Piak over de Regenboogrivier(?) heen wil. Er wordt tol geëist. ''Toevallig'' komt er een man langs. Hij wil diens boot wel uitlenen aan de twee jongens. Hij loopt er zelf wel gevaar door, maar who cares? Het muntje landde niet op kop, maar op munt. Dit gaf de doorslag: hij leent hun de boot, zodat ze kunnen oversteken. Dit is natuurlijk niet de enige situatie, maar deze kwam omhoog. Het laat wel gelijk zien wat ik bedoel.

Het blijft natuurlijk een jeugdboek, en om die reden zal ik dit boek beoordelen vanuit een kind. Het boek is spannend geschreven, kent interessante hoofdpersonages en bevat bovenal ook nog eens intrigerende beschrijvingen van de ruimte. Tonke Dragt heeft op haar manier een heel eigen sprookje geschreven, waar menigeen van onder de indruk is en blijft. Het is helaas niet aan mij besteed, maar ik begrijp de liefde voor het werk wel. Met het kinderlijke in mijn achterhoofd - en daarbij ook het effect dat dit boek op kinderen kan hebben - ken ik dit werk 3,5 ster toe. Dat is hij dubbel en dwars waard.

Engelenmaker, De - Stefan Brijs (2005)

3,5
Mooi boek. Ik had het boek best snel uit, hij leest namelijk lekker weg. Soms ging het boek wat te diep in op technisch-biologisch vlak, daar begreep ik niet altijd alles van. Misschien komt dat omdat ik geen bèta-mens ben. Echter, nergens stoorde het me. Het boek is gewoon sterk genoeg geschreven. Met name bij het gedeelte waarop de kinderen dood aangetroffen worden, kon je me opvegen. Wat was dat sterk visueel geschreven! Ik kon me helemaal voorstellen hoe het er uitzag en het was niet heel fris. Het einde bevat een mooie ontknoping. Ook denk je inderdaad nog gedurende lange tijd over de gevolgen van klonen.

3,5 of 4 sterren... Voor nu 3,5!

Girl in Translation - Jean Kwok (2010)

Alternatieve titel: Bijna thuis

3,5
Een mooi portret van een arm gezinnetje, bestaande uit moeder en dochter. Het meisje voelt zich verplicht haar moeder te verzorgen, omdat het zo met eer geregeld is in China. Gelijktijdig moet ze zelf onwijs hard moet werken om school bij te houden, waar ook niet alles koek en ei is.

Prachtig verhaal.

3,5 ster.

How I Live Now - Meg Rosoff (2004)

Alternatieve titel: Hoe Ik Nu Leef

4,0
Zo, nu heb ik hem uit. Ik ben vol lof. In de reactie hierboven schreef ik dat de schrijfstijl vervelend leesbaar was, maar dit went vrij snel en uiteindelijk lees je er lekker doorheen. Deze schrijfstijl geeft het best de gedachten weer van een pubermeisje, laten we het daar maar op houden.

Met dit boek heb ik veel gelachen. Het (subtiele? ) gebruik van hoofdletters in bepaalde uitspraken doen de uitspraken veel grappiger overkomen dan het werkelijk is en het geeft het geheel een lading sarcasme. Als je niet begrijpt wat ik hier schrijf: lees het boek .

Het boek krijgt vier sterren van mij!

Nooit Gaat Dit Over - André Sollie (2005)

2,5
Een vriendin van mij heeft mij dit boek cadeau gedaan voor mijn verjaardag, omdat ze weet dat ik jeugdliteratuur moet bestuderen voor mijn opleiding (lerarenopleiding Nederlands). Vanmorgen in de trein naar Utrecht begonnen, vanmiddag tijdens de terugweg uitgelezen. Je bladert er heel makkelijk doorheen, niks ingewikkelds. Op een gegeven moment moest ik wel even door al die namen heen worstelen. Wie hoorde ook alweer bij wie?

Het nadeel van dit dunne boekje is dat de diepgang van de personages totaal ontbreekt. Gino en Pim zijn twee jongens. Iets verder dan deze informatie gaat het niet. Het is allemaal erg oppervlakkig. Oké, Gino heeft een relatie met een dame. That's it. Hebben die jongens geen andere dagelijkse bezigheden? Hobby's, schoolvrienden, noem het maar? Het geeft mij nou niet bepaald enige vorm van voldoening...

Aan de andere kant, het is ook wel jeugdliteratuur, geschreven voor de jeugd...(!) Ik wrijf over mijn hartje en ik geef het boekje 2,5 ster. Wellicht dat het boek betekenisvol kan zijn voor homoseksuele jongens.

Passage, The - Justin Cronin (2010)

Alternatieve titel: De Oversteek

4,5
Volgens mij is één van de weinige boeken van zo'n formaat dat ik ook nog eens uitgelezen heb. Wát een prachtboek! Ik heb er geen woorden voor...

Hooguit de opmerking die meerdere mensen maken. Bij twee derde deel (de introductie van de kolonie) had het wat korter gekund. Alles wat daarna volgt, is één en al spanning. De laatste driehonderd-en-zoveel pagina's heb ik in één ruk uitgelezen.

Het 'nadeel' van een dik boek als deze is dat je je werkelijk hecht aan de karakters! Wat jammer dat ik de laatste pagina om heb moeten slaan. Na de opmerking onder 'het document' waarmee het boek afsloot, had ik een 'wtf?!'-momentje.

Dit smaakt dus naar meer. Het kan mij niet snel genoeg 2012 zijn!

4,5 ster. In geen tijden zo'n goed boek gelezen!

Perenbomen Bloeien Wit - Gerbrand Bakker (1999)

2,5
Als leerlingen een mooi en snel leesbaar boek zoeken voor Nederlands, raad ik hen altijd dit boek aan. Je bent er in één middag doorheen en het is toch zo heerlijk sentimenteel... Ik ben het om die reden dus niet eens met Cortez. Lekker leesbaar verhaal met het nodige sentiment. Omdat het niet al te ingewikkeld is en soms toch best oppervlakkig, ken ik dit boek 2,5 ster toe.