menu

Hier kun je zien welke berichten otherfool als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Achterhuis, Het - Anne Frank (1947)

Alternatieve titel: Het Achterhuis: Dagboekbrieven van 14 juni 1942-1 augustus 1944

5,0
Absoluut was Anne Frank al op jonge leeftijd een voortreffelijk schrijfster. Zeer beeldend en volwassen geschreven relaas vanuit een opmerkelijk perspectief, de epiloog zorgt voor een ongekende emotionele lading. Iconisch, ja. Een iconisch meesterwerk.

Aeneis - Publius Vergilius Maro (-19)

Alternatieve titel: Aeneas

5,0
Echt een schitterend vervolg / variant op de werken van Homerus, een klassiek gevalletje leerling overtreft de meester wat mij betreft. Voor de ongeoefende lezer een stuk minder taai ook dan de Ilias, de persoon Aeneas springt meteen van het papier en het is niet minder dan meesterlijk hoe Vergilius hem neerzet. Zijn dramatische vlucht uit Troje, de romance met Dido, zijn ontmoetingen in het schimmenrijk... het is allemaal even indrukwekkend.

Hoogtepunt van het boek vond ik wel de beschrijving in boek 8 van Aeneas' wapenuitrusting waarin Vergilius op meeslepende wijze de complete geschiedenis van Rome als profetie beschrijft. De tour-de-force om juist van een Trojaanse vluchteling die nota bene met geweld 'Italië' binnenvalt de aartsvader van het Romeinse Rijk te maken is wel zo geslaagd dat ik Vergilius gaarne de ietwat mindere (want: repetitieve) laatste boeken vergeef.

Alquimista, O - Paulo Coelho (1988)

Alternatieve titel: De Alchemist

2,5
Vond het boek in het begin nog wel te behapsnappen en er zitten heus mooie tegeltjeswijsheden in (de parabel met de twee druppels olie vond ik zelfs erg mooi) maar als het boek vordert blijkt de zoektocht naar geluk van de herdersjongen toch allemaal maar weinig om het lijf te hebben. Voor een spirituele reis wat al te magertjes, het enorme succes van het boek zal hem allicht in de vlotte leesbaarheid zitten?

Altijd Verder - Dolf Jansen (2007)

1,5
Ik waardeer Jansen's hardloopkwaliteiten (die zijn niet mis) maar wat is dit een rommelig boek zeg... Hij schrijft net zoals hij praat, met 3 bijzinnen per zin, waarin er altijd wel één of ander flauw grapje moet worden gemaakt. Van enige logische opbouw is niets te bekennen (niet qua chronologie, niet qua thema) en er wordt continu van hot naar her gesprongen, waardoor het lezen van dit boek (366 pagina's, mensen!) net zo'n exercitie wordt als het lopen van een marathon. Dat Jansen door het boek heen nogal tevreden met zichzelf klinkt, helpt dan ook niet echt mee...

Op de één na laatste (!) pagina dan:

Ik heb een gevoel bij lopen (...) en dat wil ik omzetten in woorden. En dat is moeilijk.

Dat was me helaas al wel duidelijk geworden...

Amazing Adventures of Kavalier & Clay, The - Michael Chabon (2000)

Alternatieve titel: De Wonderlijke Avonturen van Kavalier & Clay

2,5
Fragmentarisch werk dat ontzettend boeiend begint met de ontsnapping van Kavalier uit Praag. Daarna krijgen we een aardige inkijk in de booming business van de stripwereld in de jaren '40, een onderwerp dat me niet direct aanspreekt maar door de vlotte schrijfstijl nooit verveeld. Helaas gaat Chabon in het laatste deel 10 jaar vooruit in de tijd om nog wat lijntjes aan elkaar te knopen waardoor het boek met een anticlimax eindigt.

2,5*.

Antigone - Sophokles (-441)

Alternatieve titel: Ἀντιγόνη

4,0
Ik vond het juist een mooier stuk dan Oedipus. Centraal daarbij staat voor mij die prachtige discussie tussen Kreon en zijn zoon Haimon, die eerst zijn vader naar de mond lijkt te praten maar hem langzaam probeert te overtuigen van het vergeven van zijn toekomstige bruid Antigone, met als climax:

Want als er ook aan mijn kant enig inzicht is,
jong als ik ben, zeg ík: het allermooist zou zijn
wanneer een mens door zijn natuur alwetend was
maar nu dat meestal anders ligt is het ook mooi
te leren van wie goede argumenten heeft


Een prachtig staaltje retorica vind ik dat hele stuk. Voeg toe de onverzettelijkheid van Antigone en het supertragische einde (het zal ook eens niet) en ik heb hier echt heel erg van genoten.