menu

Hier kun je zien welke berichten T.O. als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Clash of Civilizations and the Remaking of World Order, The - Samuel Huntington (1996)

Alternatieve titel: Botsende Beschavingen: Cultuur en Conflict in de 21e Eeuw

4,5
Zeer interessant boek, waarin Huntington beweert dat conflicten sinds het einde de Koude Oorlog voornamelijk hun oorsprong hebben in cultuurverschillen.

In dikwijls controversiële verhandelingen toont hij aan dat 'beschaving' een cruciale rol speelt in het ontstaan, het verloop en de (tijdelijke) beëindiging van conflicten. Via meerdere case studies blijkt hoe vaak grote 'kernlanden' doorslaggevende invloed hebben op hun kleinere broertjes, die hun religie en/of cultuur delen.

Zijn voorspellingen over de opkomst van China en de islamitische heropleving, verwoord in 1996, maken het des te interessanter.

Dit Kan Niet Waar Zijn: Onder Bankiers - Joris Luyendijk (2015)

4,0
Luyendijk heeft een prettige stijl: hij beschrijft zijn onderwerp als een leek en zijn antropologische onderzoeksmethode, die hij als journalist hanteert, onderscheidt hem toch net even van zijn meeste collega's. Vaak schrijft hij letterlijk op hoe hij nieuwe inzichten interpreteert, wat een sympathiek en menselijk effect heeft.

Die antropologische methode biedt zeker ook een originele kijk op de bankiers en hun werkomgeving. Minpuntje is uiteindelijk wel dat hij helemaal geen 'board members' heeft kunnen interviewen. Wanneer je vraagtekens zet bij hoe de grootbanken überhaupt effectief bestuurd kunnen worden, zou juist hun kijk op de zaak interessant zijn geweest. Dit geeft Luyendijk zelf ook toe gelukkig.

Grijs Gebied - Marion Pauw (2015)

2,5
Niet al te diepgaand relaas, met nogal dunne karakters. Gelukkig wel een prettige vertelstijl. Wegwerpromannetje.

How Starbucks Saved My Life: A Son of Privilege Learns to Live like Everyone Else - Michael Gates Gill (2007)

Alternatieve titel: Hoe Starbucks Mijn Redding Werd: Een Directeur Gaat Koffie Schenken en Wordt Gelukkig

3,0
Een reclamespot is het zeker - misschien niet heel opzienbarend gezien het oude beroep van de auteur - maar er is toch wel genoeg tegenslag tussen de regels door te lezen. Dat maakt het verhaal sympathieker en uiteindelijk ook sterker. De anekdotes over zijn geprivilegieerde achtergrond leveren bovendien een interessant contrast op met het milieu van Starbucks. Uiteindelijk is het een iets te mager werkje om veel indruk te maken. Die film met Hanks zie ik dan wel weer helemaal voor me.

İstanbul: Hatıralar ve Şehir - Orhan Pamuk (2003)

Alternatieve titel: Istanbul: Herinneringen en de Stad

3,5
Ben het wel eens met het commentaar hier. Pamuk bedient zich iets teveel van kinderlijke romantiek, waardoor vooral de episodes over zijn eigen leven nogal eens naïef en ook kitscherig overkomen.

Niettemin beklijft het boek wel, alleen al omdat ik de stad Istanbul een boeiend onderwerp vind. De historische research die de auteur heeft gedaan verdient zeker lof en zorgt voor interessant leesvoer. Maar vanwege de toch vrij beperkte blik van zijn eigen achtergrond is het eindresultaat niet geheel bevredigend.

Leben Geht Weiter, Das - Hans Keilson (1933)

Alternatieve titel: Het Leven Gaat Verder

3,5
Een boek dat de neerwaartse spiraal van de Weimarrepubliek becommentarieert via de handel en wandel van de familieonderneming van Herr Seldersen. Tegelijkertijd is het een coming-of-age verhaal van zijn zoon Albrecht (ongetwijfeld een semi-autobiografisch karakter).

Geen revolutionair proza of onverwachte wendingen, maar een mooie kleine psychologische roman.

Life and Death on the New York Dance Floor, 1980–1983 - Tim Lawrence (2016)

4,0
Lawrence gaat verder waar hij ophield na Love Saves the Day: A History of American Dance Music Culture, 1970-1979 en beschrijft de opwindende start van de jaren '80 in downtown New York. Nog meer dan in dat andere boek gaat hij hier de diepte van details in, wat soms tot teveel opsommingen en oninteressante zijpaden leidt. Maar gelukkig biedt het vaker juist een sfeervol inzicht in deze periode waarin verschillende muzikale en artistieke scenes elkaar leerden kennen in het lokale nachtleven met clubs als de Mudd Club, Paradise Garage, Danceteria en Roxy.

Love Saves the Day: A History of American Dance Music Culture, 1970-1979 - Tim Lawrence (2003)

4,0
Uitermate leuke beschrijving van de 'humble beginnings' van de dansmuziekcultuur zoals wij die nu kennen. Alles speelt zich voornamelijk af in New York met enerzijds underground sleutelfiguren als David Mancuso, Nicky Siano en Larry Levan, en anderzijds de commerciële explosie met Studio 54 als hoogtepunt. Eén van de interessantste hoofdlijnen is de nadruk op minderheidsgroepen in deze cultuur en hoe zij zich tot elkaar verhielden. Het boek vergt echter wel iets teveel voorkennis om echt een breed publiek te kunnen bekoren en zal daarom voornamelijk een nichemarkt bedienen.

Miracle of Castel di Sangro, The - Joe McGinniss (2000)

Alternatieve titel: Het Wonder van Castel di Sangro

4,0
Erg leuk boek, waarin onder meer de maar al te bekende corruptie in het Italiaanse voetbal (ook op dit niveau!) wordt beschreven.

Het is af en toe even wennen dat het vanuit een Amerikaans perspectief wordt verteld, dus je wordt echt als een leek in het voetbalwereldje gegooid - er wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat een corner is .

Mooie Jonge Vrouw, Een - Tommy Wieringa (2014)

3,0
In een prettige, elegante schrijfstijl ontvouwt Wieringa het in elkaar stortende (liefdes)leven van de hoofdpersoon. De observaties van hem en/of de auteur deden me af en toe denken aan Houellebecq. Helaas wordt het boekje op het eind wat vervelend.

Oliver Twist - Charles Dickens (1838)

Alternatieve titel: De Lotgevallen van Olivier Twist

4,0
Het begin is wat mij betreft het sterkst: met heerlijk sarcasme (startpunt van de typisch Engelse humor?) zet Dickens het weeshuisbeleid en de ambtenaren, zoals Mr. Bumble, neer.

Het verdere verloop van het verhaal kent weinig grijstinten, maar dat is ook wel wat je verwacht als je Dickens gaat lezen. Het heeft ook een zekere charme.

Ook leuk vond ik om alle echt bestaande locaties te lezen. Ik kan me zo voorstellen dat er legio wandelroutes met dit boek als thema bestaan in Londen.

Principe, Il - Niccolò Machiavelli (1532)

Alternatieve titel: De Heerser

3,5
Dionysos schreef:
Doorgeworsteld is niet het goede woord hoor, dit werkje leest echt als een trein. Mits de materie je boeit, uiteraard.


De materie boeit mij zeker, maar ik vind het nogal overdreven om te stellen dat het 'leest als een trein'. De gedateerde manier van vertellen zal niet iedereen bekoren, maar nochtans kun je er prima doorheen komen en het beperkte aantal pagina's helpt natuurlijk ook mee.

Bij het lezen moest ik grappig genoeg meteen denken aan Civilization, de legendarische game waarbij je een succesvolle beschaving dient op te bouwen. Il Principe lijkt rechtstreeks van invloed te zijn geweest op de strategieën voor verovering, behoud en verdediging van steden en gebieden in dat spel.

Machiavelli gaat (semi-)wetenschappelijk te werk en trekt interessante parallellen van de klassieke oudheid naar zijn tijd om zijn punten te onderbouwen. Hier en daar is er cynisme te bespeuren, niet in het minst met betrekking tot religie en idealisme. Machiavelli lijkt de Pauselijke Staat van destijds te beschouwen als slechts één van de vele machtsbolwerken en hij is sarcastisch over diens heilige pretenties.

Daarnaast een erg interessante historische context dankzij de roerige periode van de Hoge Italiaanse Renaissance, de tijd van de dynastieën van De Medici en Borgia en kunstenaars als Da Vinci en Michelangelo. Met bijrollen voor de bloeiperiode van katholiek Spanje en de eerste Ottomaanse sultans.

Reis van de Lege Flessen, De - Kader Abdolah (1997)

2,5
Ik heb het niet zo op de vertelstijl in dit boek. Het komt af en toe wat kinderachtig over. Wellicht probeert Abdolah hiermee de leefwereld en taalproblemen van een asielzoeker c.q. immigrant te benadrukken, maar naar mijn smaak wordt dit op een gegeven moment wat vermoeiend.

Hij slaagt er wel in om op spaarzame momenten ontroerende situaties te beschrijven, maar over het algemeen is deze korte roman geen hoogvlieger.

Tijd van Onbehagen: Filosofische Essays over een Cultuur op Drift - Ad Verbrugge (2004)

4,0
Filosofisch jargon wordt hier en daar niet geschuwd, maar het boek zoekt naar interessante filosofische verklaringen van hedendaagse maatschappelijke fenomenen als asocialiteit, immigratie, individualisering en globalisering.

Tod des Widersachers, Der - Hans Keilson (1959)

Alternatieve titel: In de Ban van de Tegenstander

3,5
Ik had zowel dit boek als Het Leven Gaat Verder cadeau gekregen. Beide romans verraden een groot inlevingsvermogen van de auteur en kennen psychologische diepgang. Niet vreemd dat Keilson carrière heeft gemaakt als psychiater, dus.

In de Ban van de Tegenstander laat een volwassener auteur zien, het verhaal is beter gestructureerd dan zijn eerste boek en bevat rijkere passages die de kernboodschap moeten benadrukken. Literair gezien ben ik het echter eens met bovenstaand commentaar. Het proza leest niet altijd even goed weg, de stijl komt soms vermoeiend over.